18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μέρκελ-Ερντογάν: το πρώτο δύσκολο βήμα προς εξομάλυνση των γερμανοτουρκικών σχέσεων

Διαβάστε επίσης

Τη διάθεσή τους για περαιτέρω συνεργασία Γερμανίας-Τουρκίας εξέφρασαν η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν έπειτα από γεύμα εργασίας στην καγκελαρία.

Τετραμερής διάσκεψη Μέρκελ, Ερντογάν, Μακρόν, Πούτιν

Η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Μάλιστα, η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί τετραμερής διάσκεψη Γερμανίας, Τουρκίας, Γαλλίας, Ρωσίας για την κατάσταση στη Συρία, και ειδικά στο Ιντλίμπ.

Οι διαφωνίες

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια τα δύο κράτη είχαν σημαντικές διαφωνίες σε ζητήματα όπως η τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και η ελευθερία του Τύπου, ενώ επεσήμανε ότι γερμανοί υπήκοοι εξακολουθούν να κρατούνται στην Τουρκία για πολιτικούς λόγους, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το γεγονός αντικατοπτρίζει και τη διάσταση απόψεων που έχουν οι δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι ζήτησε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επίλυση αυτού του ζητήματος.

Η οικονομία και η τρομοκρατία

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία επιθυμεί μία οικονομικά σταθερή Τουρκία και προανήγγειλε την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομίας, Πέτερ Άλτμαϊερ, τον Οκτώβριο. Την συνδρομή της Τουρκίας τόνισε η καγκελάριος στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. “Θα παραμείνουμε πιστοί στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια”, δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι οι δύο χώρες έχουν πολύ καλή συνεργασία αναφορικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ίσες ευκαιρίες για τους Γερμανούς τουρκικής καταγωγής

Ο τούρκος πρόεδρος επεσήμανε από πλευράς του ότι επιθυμεί εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και η εκπαίδευση, τονίζοντας ότι επιθυμεί ίσες ευκαιρίες για τους περίπου 3.000.000 γερμανούς υπηκόους τουρκικής καταγωγής και αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, στην Τουρκία αλλά και των τούρκων υπουργών οικονομικών και εμπορίου στη Γερμανία.

Ο Ερντογάν και η απόπειρα πραξικοπήματος

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε της κατασταλτικής του πολιτικής μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο καταπολέμησε επιτυχώς την τρομοκρατική οργάνωση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που ευθύνεται για την προσπάθεια ανατροπής του και κάλεσε το Βερολίνο σε απέλαση υποστηρικτών του Γκιουλέν.

Το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης

Ο τούρκος πρόεδρος το βράδυ θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του ο γερμανός ομόλογός του, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, την οποία μποϊκοτάρουν πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης και οικονομικοί παράγοντες εις ένδειξιν διαμαρτυρίας. Αύριο ο τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί εκ νέου με την καγκελάριο και εν συνεχεία θα επισκεφθεί την Κολονία όπου θα εγκαινιάσει μουσουλμανικό τέμενος.

Η επίσκεψη Ερντογάν συνοδεύεται από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και διαδηλώσεις εναντίον του κυρίως από κουρδικούς συλλόγους.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα