back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σαρώνει η κακοκαιρία «Ξενοφών» – Οδηγίες στους πολίτες από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζει την επέλασή του ο «Ξενοφών», ενώ ο μεσογειακός κυκλώνας (medicane) έχει ήδη σχηματιστεί ανοιχτά του Ιονίου, θέτοντας σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό. Σε αυξημένη ετοιμότητα θέτει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, περιφέρειες και δήμους η γγ Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στη διάθεσή τους οι μετεωρολόγοι ο medicane θα επηρεάσει τη χώρα σε δύο φάσεις: Σήμερα Παρασκευή θα εκδηλωθεί στο Ιόνιο, την Κρήτη και τη νότια Πελοπόννησο και το Σάββατο θα κινηθεί βορειότερα επηρεάζοντας τη νότια και ανατολική Αττική.

Πρόβλεψη για κύμα 11 μέτρων

Το κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφώντα», όπως τον ονομάζει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να φθάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15:00-18:00 του Σαββάτου, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

Το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα.

Καθυστερήσεις στον Προαστιακό

Καθυστερήσεις έχει προκαλέσει η έντονη κακοκαιρία στον προαστιακό σιδηρόδρομο, λόγω των ισχυρών ανέμων, αλλά και προβλημάτων με την ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα προβλήματα ξεκίνησαν λόγω των καιρικών συνθηκών, από το απόγευμα της Πέμπτης, σε όλο το δίκτυο με καθυστερήσεις στα δρομολόγια, ενώ συνεχίζονται και σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υπάρχει σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας δεδομένου ότι έως και τις 10 το πρωί τα δρομολόγια του Προαστιακού, λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση, δεν πραγματοποιούνταν από και προς το αεροδρόμιο. Ήδη, αναχώρησε το δρομολόγιο 1214 από Αθήνα για Αεροδρόμιο και το δρομολόγιο 1312 από Αθήνα για Κιάτο. Το επόμενο δρομολόγιο από Κιάτο με κατεύθυνση Αθήνα θα αναχώρηση στη 1 το μεσημέρι.

 

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Σε περιοχές στα νότια της Αττικής (Σούνιο, Ανάβυσσος, Κερατέα) καθώς και στον Βαρνάβα εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στα βόρεια προάστια (Μαρούσι και Νέο Ηράκλειο) οι οποίες έχουν αποκατασταθεί. Οι διακοπές οφείλονται κυρίως στους δυνατούς ανέμους που έχουν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων στα καλώδια της ΔΕΗ, το σπάσιμο μονωτήρων από κλαδιά κλπ.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποκατάσταση των βλαβών.

Χθες βράδυ, χωρίς ρεύμα εξαιτίας της κακοκαιρίας έμειναν πολλές περιοχές της Αττικής. Συγκεκριμένα διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στην Πεντέλη, τα Βριλλήσια, σε μεγάλο τμήμα της Παλλήνης, την Αγία Παρασκευή, το Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα, τον Γέρακα, την Κάτω Κηφισιά, το Καπανδρίτι και τον Άγιο Στέφανο.

Να σημειωθεί πως περισσότερες διακοπές σημειώθηκαν μετά από πτώση δέντρων στα καλώδια της ΔΕΗ.

Η Πυροσβεστική από χθες έως σήμερα στις 6 το πρωί δέχθηκε 280 κλήσεις για κοπές δέντρων και απομάκρυνση αντικειμένων.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 108 αστικές πυρκαγιές, 107 δασικές πυρκαγιές και 342 παροχές βοηθείας.

Κλειστά σήμερα τα σχολεία σε Αττική, Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Χανιά και Ρέθυμνο.

Τα δρομολόγια των πλοίων

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω της ύφεσης των καιρικών φαινομένων. Πλήν όμως η ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων θα αποφασίζεται και βάση των τοπικών καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν σε περιοχές του Αρχιπελάγους.

Όπως είναι γνωστό η τέλεση των δρομολογίων εναπόκειται στην κρίση του πλοιάρχου βάση των καιρικών δεδομένων.

Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας. Πάντως, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου οι άνεμοι εξακολουθούν να φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Η φωτιά στην Κεφαλλονιά

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα που έκαιγαν για δύο 24ωρα δασικές εκτάσεις στην Κεφαλονιά.

Όλη τη νύχτα, οι πυροσβέστες του νησιού μαζί με εθελοντικές ομάδες, αλλά και κατοίκους, έδωσαν πραγματική μάχη με τις φλόγες στο χωριό Κρεμμύδι, όπου, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «οι φλόγες έφθασαν στις αυλές των σπιτιών. Οι πυροσβέστες έδωσαν μεγάλη μάχη και έσωσαν όλα τα σπίτια».

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σήμερα είναι ακόμα πιο δυνατοί, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών, καθώς δεν μπορούν να φθάσουν στο νησί ενισχύσεις από την υπόλοιπη χώρα, ενώ πάντα υπάρχει ο φόβος αναζωπυρώσεων.

Τέλος, αργά χθες το βράδυ, συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ αποκατέστησαν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετώπιζαν κάποια χωριά του νησιού

Εν τω μεταξύ, αναμένεται σημαντική μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική από το απόγευμα της Παρασκευής. Το φαινόμενο θα επηρεάσει περισσότερο την Κρήτη.

«Il Meteo»: Tο φαινόμενο αντλεί ενέργεια από το Λιβυκό Πέλαγος

Το φαινόμενο είναι ήδη ορατό από τις δορυφορικές εικόνες και αντλεί ενέργεια από το Λιβυκό Πέλαγος, σύμφωνα με το μετεωρολογικό δίκτυο «Il Meteo» και τείνει να προσεγγίσει χαμηλά την Ιταλία και στη συνέχεια να κατευθυνθεί προς την Ελλάδα. Οι Ιταλοί κάνουν αναφορά και στο νησί της Κρήτης, υποστηρίζοντας πως μπορεί να χτυπηθεί αρχικά από πολύ ισχυρή καταιγίδα.

 

Σύμφωνα με το ιταλικό μετεωρολογικό δίκτυο «Il Meteo» η κυκλωνική δομή που σχηματίζεται έχει τα χαρακτηριστικά ενός τυφώνα που μπορεί να κινηθεί με ριπές ανέμου έως και 160 χλμ./ώρα και να προκαλέσει κύματα μήκους έως 12 μέτρα.

 

Ο τυφώνας σύμφωνα με το ιταλικό μετεωρολογικό δίκτυο αναμένεται σήμερα Παρασκευή να αγγίξει τις ακτές της Σικελίας και τις επαρχίες των Συρακουσών, της Κατάνια και στη θάλασσα της Καλαβρίας. Ενώ στη συνέχεια, θα κινηθεί με κατεύθυνση την Ελλάδα, όπου αναμένεται να φθάσει το Σάββατο και να ενισχυθεί περισσότερο και να ξεσπάσει κατά μήκος των ελληνικών ακτών, αλλά και στην Κρήτη.

Η μετεωρολόγος της Ιταλικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Valentina Acordon, τονίζει στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ότι : «Η Μεσόγειος δεν μπορεί να διατηρήσει τον σχηματισμό ενός πραγματικού τυφώνα. Σε αυτήν την περίοδο του έτους, όμως, μπορεί να συμβεί το εξής: τα ψυχρά ρεύματα να συναντήσουν ζεστά νερά και να δημιουργήσουν στη Μεσόγειο φαινόμενα που να μοιάζει με τροπικούς τυφώνες».

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός εν αναμονή του κυκλώνα, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρή Κολυδά.

Όπως είπε ο κ. Κολυδάς, ασφαλής πρόγνωση υπάρχει μόνο για το επόμενο 48ωρο. Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις και την αναλυτική ενημέρωση του κ. Κολυδά, το βαρομετρικό αυτό θα μας επηρεάσει σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο από νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Σταδιακά, κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως από το μεσημέρι και μετά, καθώς στροβιλίζεται ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην περιοχή της Κρήτης και τις δυτικές Κυκλάδες και θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική. Κυρίως τα νότια και ανατολικά της Αττικής.

«Δεν θα έλεγα ότι θα είναι ιδιαίτερα μεγάλης έντασης οι βροχοπτώσεις και παράλληλα κατά την διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα έχει ένα μικρό και πρόσκαιρο σπάσιμο», επεσήμανε ο κ. Κολυδάς και συνέχισε:

«Μέσα στο Σάββατο όμως σιγά-σιγά, και καθώς αυτό το χαμηλό θα αρχίσει να κινείται προς την χώρα μας, θα προκαλέσει και πάλι ένταση των βροχοπτώσεων τα εντονότερα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την περιοχή της Πελοποννήσου, θα έλεγα την νότιο και ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη, (περισσότερο την δυτική και κεντρική Κρήτη) και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, από το απόγευμα προς το βράδυ θα έχουμε μια ανατολικότερη επέκταση των φαινομένων.

«Το βαρομετρικό χαμηλό, Σάββατο βράδυ προς Κυριακή θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, θα μπει μέσα στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να μπαίνει και να εξομαλύνεται η κατάστασή του, δηλαδή θα αρχίσει να ρηχαίνει το χαμηλό αυτό προς το ανατολικό Αιγαίο».

Για τους ανέμους ο κ. Κολυδάς τόνισε ότι, ενώ θα εξασθενήσουν στο κεντρικό και στο νότιο Αιγαίο αύριο, θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9 με 10 μποφόρ ανατολικοί – βορειοανατολικοί στη θάλασσα Κυθήρων και στο νότιο Ιόνιο.

Το Σάββατο, με την έλευση αυτού του χαμηλού θα γυρίσουν σε νοτιάδες και πρόσκαιρα θα έχουν την ίδια ένταση, δηλαδή 9-10 μποφόρ σε μια μικρή και περιορισμένη έκταση περισσότερο μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης.

Ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, επεσήμανε ότι, «όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες» και κατέληξε:

«Η μετεωρολογική υπηρεσία παρακολουθεί όλες τις εκδοχές και θα θέλαμε να την εμπιστευθείτε».

Συστάσεις προς τους πολίτες από την ΓΓΠΠ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ παράλληλα συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Κλειστά τα σχολεία σε Αττική και Πελοπόννησο

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα  Παρασκευή όλα τα σχολεία Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση της Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου, λόγω της έντονης κακοκαιρίας.

Κλειστά θα παραμείνουν και όλα τα σχολεία του Δήμου Γλυφάδας καθώς και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Γλυφάδας. Σήμερα και αύριο, κλειστές θα είναι όλες οι παιδικές χαρές και οι ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις. Κλειστά θα παραμείνουν και όλα τα σχολεία στο Δήμο Αμαρουσίου. Συμπεριλαμβάνονται και τα ιδιωτικά σχολεία.

Επίσης κλειστά θα είναι τα σχολεία στην Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Χανιά και Ρέθυμνο.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Τοπικές βροχές και ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας αναμένονται το επόμενο τριήμερο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στα νότια 9 και τοπικά 10 μποφόρ, ενώ το Σάββατο θα εξασθενήσουν και την Κυριακή στα ανατολικά θα στραφούν πρόσκαιρα σε νότιους.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο την Παρασκευή.

Στη Θράκη και στη Μακεδονία, τοπικές νεφώσεις με λίγες βροχές και η θερμοκρασία από 5 έως 24 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, κατά περιόδους αυξημένη συννεφιά και το θερμόμετρο από 10 έως 23 βαθμούς.

Στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Στερεά Ελλάδα, τοπικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες, άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία από 8 έως 27 βαθμούς.

Στην Πελοπόννησο, συννεφιά με σποραδικές βροχές και καταιγίδες που το βράδυ θα ενταθούν. Ο υδράργυρος από 10 έως 27 βαθμούς.

Στα Κύθηρα, ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι.

Στην Κρήτη και στις Κυκλάδες, τοπικές βροχές και καταιγίδες, άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση και το θερμόμετρο από 17 έως 27 βαθμούς.

Στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, βροχές και κατά περιόδους καταιγίδες, στα βόρεια άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση και η θερμοκρασία έως 28 βαθμούς.

Στη Θεσσαλία, την κεντρική και την ανατολική Στερεά Ελλάδα, τοπικά αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές βροχές και στα κεντρικά και νότια τμήματα καταιγίδες. Ο υδράργυρος από 10 έως 22 βαθμούς.

Στην Αττική, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, βορειοανατολικοί άνεμοι 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση το απόγευμα, και η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Σάββατο 29-09-2018

Nεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα νότια από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ. Βαθμιαία οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η  θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα