Search

Στράτος Φαναράς στον Αθήνα 9.84: «Το Μακεδονικό ανασυντάσσει τη διάκριση Αριστεράς – Δεξιάς»

526

                                                                                                                                Αθήνα, 2018/09/28

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analyssis Στράτος Φαναράς, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Αθήνα Σήμερα ” με τη Νόνη Καραγιάννη και τη συμμετοχή του Γιώργου Κατσίγιαννη.

Αναλυτικά :

Νόνη Καραγιάννη: Εχω διαβάσει κατά καιρούς αναλύσεις σας στη βάση των δημοσκοπήσεων της Metron Analyssis για το κατά πόσον διεισδύει στο εκλογικό σώμα, αυτή η συζήτηση για λύση ή μη λύση του Μακεδονικού. Νομίζω ότι, μια ψύχραιμη ανάλυση στα συλλαλητήρια μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα οπτικό συμπέρασμα. Στον όγκο και στο πλήθος, δεν είναι ίδια με εκείνα του 1991 – 92 και του 1993.Το ερώτημα είναι κατά πόσον υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε αυτό το θέμα και ποιες μπορεί να είναι οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος μετά από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στρ.Φαναράς: “Αναμφισβήτητα, κατά την εποχή εκείνη υπήρχε ένα πρώτο σοκ. Ηταν η πρώτη φορά που ελληνική κοινή γνώμη είχε έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο πρόβλημα και νομίζω ότι από τότε- αν και το θέμα συνεχίζει να υπάρχει και να διχάζει τις απόψεις-εν τούτοις σε ένα βαθμό έχει ενσωματωθεί στην πολιτική ατζέντα της χώρας. Λέω την πολιτική ατζέντα, επειδή δεν συνιστά κοινωνικό πρόβλημα, έχει άλλη διάσταση , δεν είναι πχ όπως τα θέματα της οικονομίας, της μετανάστευσης ή της ανεργίας που διεισδύουν έντονα στον κοινωνικό ιστό έχοντας μια κοινωνική και καθημερινή διάσταση. Είναι ένα θέμα καθαρά στο πολιτικό εποικοδόμημα και στον κόσμο των ιδεών και αξιών. Με την έννοια αυτή έχει επίπτωση, αλλά είναι διαφορετικού τύπου η μία ή η άλλη επιλογή. Το Μακεδονικό αναδιατάσσει το πολιτικό σύστημα και τις πολιτικές δυνάμεις.”

Νόνη Καραγιάννη : Σε ποια κατεύθυνση ; Αναδιαμορφώνεται ένα ευρύτερο μέτωπο που υπερβαίνει το όριο της ΝΔ , του Κέντρου, της Κεντροδεξιάς κατά της συμφωνίας; Διαμορφώνεται ένα άλλο ρεύμα από την άλλη πλευρά;

Στρ.Φαναράς: “Το Μακεδονικό είναι ένα θέμα, το οποίο απ όσα άλλα έχουν κατ εξοχήν απασχολήσει την πολιτική επικαιρότητα και τη χώρα, ανασυντάσσει τη διάκριση Αριστεράς – Δεξιάς. Ενα θέμα στο οποίο όσοι αναφέρονται στην Κεντροαριστερά, αισθάνονται περισσότερο ευνοικά και θετικά σε μια τέτοια προοπτική, ενώ αντίθετα οι δυνάμεις που αναφέρονται στην Κεντροδεξιά και τη Δεξιά νοιώθουν απολύτως αρνητικές. Ευτυχώς, που η διάκριση η οποία ταξινομεί τις διαφορετικές απόψεις είναι πολιτική και όχι κοινωνική, διότι θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε και άλλου τύπου διαιρέσεις και διχασμούς.”

Νόνη Καραγιάννη: Οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το Μακεδονικό, είναι έντονες στο βόρειο τμήμα της χώρας ή διατρέχουν όλο τον χάρτη;

Στρ.Φαναράς: “ Η διάσταση δεν είναι τόσο κοινωνική, αλλά γεωγραφική έως πολιτική. Παρά το γεγονός ότι είναι μειοψηφία αυτοί που τελικά υποστηρίζουν την πιθανότητα μιας λύσης στο πρόβλημα στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών – στην καλύτερη περίπτωση δεν υπερβαίνουν το 25-30%, εν τούτοις, αυτή η υπόθεση αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για το κυβερνών κόμμα να ανασυντάξει τις αριστερές δυνάμεις. Εφόσον η συμφωνία κυρωθεί, διαμορφώνεται ένα πιεστικότερο τοπίο στο εσωτερικό της χώρας και στις εφικτές πολιτικές επιλογές , υπό την έννοια ότι υπάρχει μια υπογεγραμμένη συμφωνία. Υπάρχει λοιπόν ένα τμήμα της τάξης του 5%, το οποίο διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θεωρεί πως αν κυρωθεί με δημοψήφισμα, δημιουργεί τετελεσμένα με κάποια έννοια και θα πρέπει να μην πάρουμε πίσω την υπογραφή μας και η συμφωνία να κυρωθεί και από την ελληνική Βουλή.”

Νόνη Καραγιάννη: Αυτό το 25% που μετράς ως θετικό ισοζύγιο, διακρίνεις ενδεχομένως ότι θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο εάν δεν έφερνε τη συμφωνία η συγκεκριμένη κυβέρνηση, αλλά μια άλλη με μεγαλύτερη αποδοχή;

Στρ.Φαναράς: “Εάν μια ευρύτερη συνεργασία στον πολιτικό κόσμο στήριζε τη συγκεκριμένη συμφωνία των Πρεσπών, λογικό είναι να εύρισκε ευρύτερη αποδοχή εκ μέρους του εκλογικού σώματος.Είναι όμως ένα θέμα σύνθετο, διότι θα εμφανιζόντουσαν και άλλοι κίνδυνοι, υπό την έννοια ότι δεν θα υπήρχαν συστημικές πολιτικές δυνάμεις, που να εξέφραζαν -σε κάποιο βαθμό- την αντίθετη άποψη και αυτό θα άνοιγε άλλους ασκούς του Αιόλου.”

Γ. Κατσίγιαννης: Εάν η συμφωνία αυτή ερχόταν κάτω από άλλες οικονομικές συνθήκες, εάν δεν είχαμε μνημόνια στη χώρα ;

Στρ.Φαναράς: “Αυτή η διάσταση δεν φαίνεται να είναι καθοριστική για τις διαμορφούμενες απόψεις. Φαίνεται ότι είναι μια υπόθεση σε εξέλιξη, η οποία ανασυντάσσει τη διαμάχη Αριστεράς – Δεξιάς.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

More from my site
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *