back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κάλεσμα Ζάεφ για το δημοψήφισμα – Χαμηλή η συμμετοχή

Διαβάστε επίσης

Χαμηλή παραμένει η συμμετοχή στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδος, δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή διαμορφώνεται στο 29,01%, σαφώς κάτω από το όριο του 50% που απαιτείται ώστε να είναι έγκυρη η ψηφοφορία.

Σε απόλυτους αριθμούς οι ψηφίσαντες υπολογίζονται σε 521 χιλιάδες, τη στιγμή που χρειάζεται να λάβουν μέρος περίπου 900 χιλιάδες.

Ασαφές παραμένει τι θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα εάν η κυβέρνηση Ζάεφ χάσει, όπως διαφαίνεται, το στοίχημα του δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ φάνηκε, προσωρινά τουλάχιστον, να διαμηνύει πως είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει την συμφωνία για το ονοματολογικό εάν επικρατήσει το «Ναι», ακόμα κι εάν η συμμετοχή δεν είναι επαρκής.

Κάλεσμα Ζάεφ

«Προσδοκώ πως το κοινοβούλιο θα ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών» για την κατεύθυνση της χώρας, έγραψε στο Twitter ο κ. Ζάεφ, όμως λίγη ώρα αργότερα διέγραψε την επίμαχη ανάρτηση.

Κάλεσμα στους συμπατριώτες του να προσέλθουν στις κάλπες και να πάρουν αυτή τη σοβαρή απόφαση για τις μελλοντικές γενιές, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ από τη πόλη Στρούμιτσα όπου ψήφισε, προσερχόμενος στο εκλογικό κέντρο μαζί με τον γιο του.

Νωρίτερα ψήφισε και ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος είπε πως«Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Μακεδονία και για τη φιλία μας με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές μας».

Ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι αν οι πολίτες επιθυμούν ή όχι η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προϋπόθεση των οποίων είναι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Εγγεγραμμένοι είναι 1,8 εκατομμύριο πολίτες και παρότι εκτιμάται ότι θα επικρατήσει το «Ναι», ζητούμενο είναι το ποσοστό της συμμετοχής, καθώς για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα πρέπει να ψηφίσει το 50% του εκλογικού σώματος, δηλαδή περίπου 900ιες χιλιάδες πολίτες.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 ώρα Ελλάδας και μια πρώτη εικόνα αποτελέσματος αναμένεται μία ώρα αργότερα, στις 9 το βράδυ.

Στη Βουλή

Η Βουλή των Σκοπίων θα πρέπει μετά το δημοψήφισμα να υπερψηφίσει αναθεώρηση του Συντάγματος με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Ο κ. Ζάεφ επί του παρόντος δεν έχει εξασφαλίσει τους απαιτούμενους 80 βουλευτές, ενώ ήλπιζε πως θα κατόρθωσε να συγκεντρώσει την υπερπλειοψηφία με όχημα το δημοψήφισμα.

Χρίστιαν Μίτσκοσκι

Ο αρχηγός της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στο σημερινό δημοψήφισμα, λέγοντας πως το ερώτημα – που εστιάζει στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO – είναι παραπλανητικό.

Τι αποφασίζουν

Στο δημοψήφισμα αυτό, οι πολίτες της ΠΓΔΜ καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συμφωνία για την επίλυση του θέματος του ονόματος, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου, στις Πρέσπες, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά και της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα