back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άρση των capital controls, ο χρόνος θα δείξει

Διαβάστε επίσης

Η είδηση για την απελευθέρωση αναλήψεων μετρητών και της κίνησης κεφαλαίων, εντός της χώρας από σήμερα, αλλά και η μεταφορά κεφαλαίων σταδιακά προς το εξωτερικό, για κάποιους ήταν θετική στο άκουσμα της.

Για κάποιους άλλους, όμως, λόγω περικοπών των συντάξεων, των μισθών, καθώς και του μεγάλου ποσοστού ανεργίας, ήχησε σαν προεκλογικό τέχνασμα.

Όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά οι περισσότεροι, η είδηση δεν τους αγγίζει, καθώς λεφτά δεν υπάρχουν στους λογαριασμούς τους.

«Είδηση για μένα θα ήταν η εξάλειψη της ανεργίας και όχι η κατάργηση των capital controls τώρα που λεφτά δεν υπάρχουν», είπε η κυρία Ασήμω, η οποία τα τελευταία είκοσι χρόνια εργάζεται ως υπάλληλος σε ένα από τα πιο ιστορικά καταστήματα ρούχων στην οδό Ερμού.

Ο κύριος Γιώργος ιδιοκτήτης καταστήματος παιδικών θυμήθηκε ότι, «όταν πριν από τριάμισι χρόνια ξεκίνησε το μέτρο, η Ελλάδα άρχισε να χάνεται και τώρα που φεύγει από τη ζωή μας μόνο ερείπια αφήνει που μεταφράζονται σε άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς».

«Για ποιες αναλήψεις μιλάμε, όταν πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις και η νεολαία δουλεύει για το χαρτζιλίκι», αναρωτήθηκε ο κύριος Άρης, ο οποίος πουλά κομπολόγια στην πλατεία Κοτζιά.

Στη συζήτηση μπήκε και η κυρία Αντωνία λογίστρια, η οποία εξήγησε στον κύριο Άρη ότι, οι επιχειρηματίες θα μπορούν πλέον να κάνουν τον προγραμματισμό τους αφού ξεπεράστηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε μέχρι σήμερα με το όριο στις αναλήψεις.

Την άποψή της υιοθέτησε και ένας υποδηματοποιός, που δραστηριοποιείται στην οδό Αθηνάς, ο κύριος Τρύφωνας. Όπως είπε, έσπευσε στην τράπεζα εκμεταλλευόμενος τα νέα δεδομένα.

«Το μέτρο αφορά τους μεγαλοεπιχειρηματίες που τώρα θα μπορούν να βγάλουν τα χρήματα από τα στρώματα των κρεβατιών τους και να τα πάνε για μεγαλύτερη ασφάλεια στην τράπεζα», εκτίμησε η κυρία Μίνα.

«Αυτό το νέο μόνο θετική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί», είπε ο κύριος Ιορδάνης ένας από τους ελάχιστους τσαγκάρηδες στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Από την άλλη, αδιάφορη χαρακτήρισε την είδηση ο Αλέξανδρος, φοιτητής στα ΤΕΙ Αθήνας διότι, όπως υποστήριξε, «αυτοί που είχαν πάντα έχουν και τώρα. Για τους υπόλοιπους η καθημερινότητα παραμένει η ίδια».

Ο τελευταίος άνθρωπος που συναντήσαμε ήταν ένας υπάλληλος τράπεζας, την ώρα του διαλείμματος. «Αν κρίνω από τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου πιστεύω ότι από σήμερα η αγορά η αγορά θα αρχίσει να παίρνει μπρος», μας είπε.

Ο χρόνος θα δείξει.

Δέσποινα Μπαρδάκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα