back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δημ.Τζανακόπουλος: “Ελπίζω σε ένα καλό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να προχωρήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στη FΥRΟΜ ”

Διαβάστε επίσης

Αθήνα, 2018/09/31

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Μην πυροβολείτε την πολιτική ”με τον Βασίλη Πάικο.

Αναλυτικά:

*ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ FYROM

B. Πάικος: Εάν χαθεί το δημοψήφισμα-,λόγω αποχής-  τελειώνουν ;άραγε όλα εκεί; Δ. Τζανακόπουλος : “Η κύρωση της συμφωνίας προϋποθέτει το θετικό αποτέλεσμα του φημοψηφίσματος και σε δεύτερη φάση τη συνταγματική αναθεώρηση. Με ρωτάτε τώρα τι θα συμβεί αν προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση χωρίς να έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα…”

Β. Πάικος: Πρώτα -πρώτα θα προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση αν δεν έχουμε θετικό αποτέλεσμα;

Δ. Τζανακόπουλος: “Αυτό είναι εσωτερικό ζήτημα της γείτονος. Δεν είναι ζήτημα που αφορά στην ελληνική πλευρά. Ωστόσο νομίζω ότι θα έχουν πολύ δουλειά οι νομικοί και των δύο πλευρών για να δώσουν απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αναμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στη FYROM. Κάθε άλλο αποτέλεσμα, καταλαβαίνετε ότι θα δημιουργήσει αναστάτωση. Είμαι όμως είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι δεν πρόκειται να φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο.”

*ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΝΕΛ

Β. Πάικος: Ο πρωθυπουργός έκανε μια δήλωση που συζητήθηκε και οδήγησε σε σκέψεις ότι είναι βέβαιος για τη κυβερνητική σταθερότητα και τη συνέχεια της διακυβέρνησης από τη δική του κυβέρνηση ως το τέλος της τετραετίας, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιος για την σταθερότητα της κυβερνητικής συνεργασίας …

Δ. Τζανακόπουλος : “Είπε ο πρωθυπουργός όχι ότι δεν είναι καθόλου βέβαιος  ότι η σταθερότητα της κυβερνητικής συνεργασίας εξαρτάται από τη στάση που θα ακολουθήσουν ο κ .Καμμένος και οι ΑΝΕΛ.”

Β. Πάικος : Ο τίτλος είναι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε και χωρίς το Καμμένο . Έτσι;

Δ. Τζανακόπουλος : “ Νομίζω ότι αν δούμε τον πολιτικό -κοινοβουλευτικό συσχετισμό αυτή τη στιγμή στο Κοινοβούλιο, βλέπουμε ότι μάλλον έτσι έχουν τα πράγματα…”

Β. Πάικος: Θέλω να το συζητήσουμε αυτό . Διότι ο κοινοβουλευτικός συσχετισμός λέει ότι κατά λογική πρόβλεψη έχουμε υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν προκύπτει όμως ότι έχουμε και συμπολιτευτική πλειοψηφία χωρίς τον Καμμένο…

Δ. Τζανακόπουλος: “Δεν θέλω να μπω σε τέτοιου τύπου σενάρια. Το κρίσιμο είναι η υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και από εκεί και πέρα νομίζω ότι δεν προκύπτει δυνατότητα για οποιονδήποτε να προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση. Αυτό νομίζω ότι είναι το βασικό νόημα της δήλωσης του πρωθυπουργού.”

Β. Πάικος: Για να το μεταφράσουμε, είναι πράγματι δύσκολο σε οποιονδήποτε να προκαλέσει πρόταση δυσπιστίας και να υπερψηφιστεί αυτή. Κάτι τέτοιο όμως σημαίνει ότι η κυβέρνησή σας θα μπορούσε να είναι και κυβέρνηση μειοψηφίας;

Δ. Τζανακόπουλος: “Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση αυτή τη στιγμή. Είναι ούτως ή άλλως αρκετά μακρινή. Έχουμε πολλούς μήνες μπροστά μας μέχρι εκείνη την στιγμή. Είμαι αισιόδοξος ότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση.”

Β. Πάικος: Καθώς υπάρχει για πρώτη φορά αυτή η διατύπωση εκ μέρους του πρωθυπουργού εκτιμήθηκε ως ένα είδος πίεσης να το πούμε κομψά ή εκβιασμού -όχι κομψά- προς τον Καμμένο;

Δ. Τζανακόπουλος:” Όχι. Θα σας πω ειλικρινά. Η σχέση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στα 4 χρόνια στα οποία διαρκεί αυτή η συνεργασία, ήταν και είναι σχέση εντιμότητας και υπεύθυνης συζήτησης . Συμφωνιών εκεί όπου υπάρχουν πεδία σύγκλισης και διαφωνιών εκεί όπου πραγματικά τα δύο κόμματα εξαιτίας διαφορετικών ιστορικών καταβολών, διαφορετικών πολιτικών τοποθετήσεων, δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Η σχέση είχε πάντοτε αυτό το χαρακτήρα της εντιμότητας και συνεχίζει. Δεν υπάρχουν από πρωθυπουργικής πλευράς και νομίζω ούτε και από πλευράς του κ. Καμμένου ούτε πιέσεις, ούτε εκβιασμοί”

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Β. Πάικος: Την Δευτέρα, κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού και σε 15 μέρες θα πάει στους θεσμούς και μάλλον δεν θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων. Έτσι;

Δ. Τζανακόπουλος: “ Το προσχέδιο του προϋπολογισμού πράγματι κατατίθεται αύριο . Το πιθανότερο είναι ότι θα περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια . Όπως ξέρετε υπάρχει από τη δεύτερη αξιολόγηση ένα ψηφισμένο μέτρο για την 1η Ιανουαρίου 2019 το οποίο δεν έχει ακόμα κυρωθεί από τη βουλή ως τέτοιο, λόγω διαβουλεύσεων με την Κομισιόν, προκειμένου να δούμε ποιες είναι οι θέσεις τους, οι εκτιμήσεις και προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Ωστόσο, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται με σαφήνεια και καθαρότητα η θέση της κυβέρνησης για μη εφαρμογή του μέτρου , καθώς κρίνουμε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα.”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Β. Πάϊκος: Δεν είμαστε καθόλου υπερήφανοι για αυτά που είδαμε τις τελευταίες ημέρες με τον νεαρό το Ζακ Κωστόπουλο , στα βίντεο με τα τα λιντσαρίσματα και ειδικότερα στο δεύτερο βίντεο με τη αστυνομική βία… Ξέρετε επί 3,5 χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση η εκπαίδευση των αστυνομικών , ο τρόπος λειτουργίας .. Δεν υπάρχει ένα πρόβλημα;

Δ. Τζανακόπουλος: “Υπάρχει πρόβλημα. Σε καμία περίπτωση δεν θα το αρνηθώ. Όμως η ΕΛΑΣ δομήθηκε , συγκροτήθηκε ως σώμα εδώ και πολλά χρόνια με συγκεκριμένες αντιλήψεις και έχει εγγράψει συγκεκριμένες λογικές στο εσωτερικό της. Εμείς προσπαθούμε να τις αλλάξουμε. Το κυριότερο όμως είναι να μην επιτρέψουμε να παραμείνουν ατιμώρητες τέτοιου τύπου συμπεριφορές εκ μέρους αστυνομικών οργάνων.”

*ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Β. Πάικος: Με το θέμα του αυτόφωρου σχετικά με τα αδικήματα Τύπου τι έχετε αποφασίσει; Τι θα κάνετε; Θα το καταργήσετε;

Δ. Τζανακόπουλος: “Νομίζω ότι δόθηκε υπερβολικό επικοινωνιακό βάρος σε μια περίπτωση που αφορούσε μια αντιπολιτευτική εφημερίδα. Είναι όμως – επιτρέψτε μου- ολίγον υποκριτικός ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε και η αξιωματική αντιπολίτευση και οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφο, διότι όταν κάποιοι άλλοι οδηγούνταν σιδηροδέσμιοι στα δικαστήρια με την ίδια διαδικασία, ουδείς είχε μιλήσει.

Η άλλη όψη τώρα: Τι κάνουμε με το αυτόφωρο των δημοσιογράφων. Σας λέω ότι κάθε πολίτης μπορεί να ασκεί κριτική και τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να είναι περισσότερο ανεκτικά στην πολιτική κριτική. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι καθένας έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική στα δημόσια πρόσωπα με όρους συκοφαντικούς…

… Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να στερήσουμε ακόμα και από τα δημόσια πρόσωπα τη δυνατότητα να προσφύγουν στο φυσικό τους δικαστή εφόσον θεωρούν ότι προσβάλλονται η τιμή και η υπόληψή τους. Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι για τους δημοσιογράφους θα ισχύει αναγκαία η διαδικασία του αυτόφωρου στην περίπτωση της συκοφαντικής δυσφήμησης δια του Τύπου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και πολλά τεχνικά ζητήματα.”

Β. Πάικος: Με τα οποία ασχολείστε για να τα αντιμετωπίσετε;

Δ. Τζανακόπουλος : “Βεβαίως έχει ανοίξει μια συζήτηση για να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και αν υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες να προχωρήσουμε σε αλλαγή.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα