back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κόβονται τα βαρέα ανθυγιεινά – Πανελλαδική απεργία στους δήμους την Τετάρτη

Διαβάστε επίσης

Βαθιά μαχαιριά αναμένεται να μπει στα επιδόματα των βαρέων ανθυγιεινών που έδινε η κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια, κυρίως στους δημοτικούς υπαλλήλους.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη βάσει του μνημονίου να επανεξετάσει όλα τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους και να τα εναρμονίσει σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, ή καλύτερα με βάση το καθεστώς που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο η Έκθεση Συμμόρφωσης για την Ελλάδα την οποία εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης προβλέπει μειώσεις στα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των εργαζομένων.

Στην Έκθεση Συμμόρφωσης του ΕΜΣ αναφέρεται πως το «αναθεωρημένο σύστημα» καταβολής των επιδομάτων αυτών θα οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2019. Η μείωση αυτή θα προκύψει από την «επενεξέταση του ισχύοντος καθεστώτος» των εν λόγω επιδομάτων.

Το αποτέλεσμα

Ως αποτέλεσμα, στις αρχές του 2019 οι Δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα έρχονται αντιμέτωποι με περικοπές στο ποσό του επιδόματος ή μπορεί ακόμη και να βγουν από το καθεστώς με τις αλλαγές που θα έρθουν και να έχουν έτσι απώλεια στο μηνιαίο εισόδημά τους από 35 ως και 150 ευρώ τον μήνα. Να σημειωθεί ότι το επίδομα των βαρέων ανθυγιεινών κυμαίνεται από 50 ως 150 ευρώ μηνιαίως.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του νέους έτους η επιτροπή που έχει συστήσει η κυβέρνηση για τα επιδόματα του Δημοσίου θα πρέπει να έχει δώσει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων των εργαζόμενων. Θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση η οποία μάλιστα θα καταργεί όλες τις προηγούμενες αποφάσεις για τα επιδόματα.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να θεσπιστεί νομοθεσία για τον εξορθολογισμό επιδομάτων για επικίνδυνες και επικίνδυνες εργασίες (βαρέα και ανθυγιεινά), μέσω, μεταξύ άλλων, της εμπειρογνωμοσύνης από το διαθέσιμο πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης.

Τι εξετάζει η επιτροπή για τα επιδόματα:

α) Συγκεκριμένα κριτήρια για την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας όπου απασχολούνται, των ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή ή της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησής τους,

β) Τη μεθοδολογία του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος,

γ) Την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν, και τον βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέονται τα ανωτέρω κριτήρια.

Οι αντιδράσεις

Με αφορμή τα παραπάνω η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πραγματοποιεί την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, στο πλαίσιο της κοινής απόφασης με άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου και με την στήριξη της ΑΔΕΔΥ, για αγωνιστική δράση ενάντια στις μεθοδεύσεις για περικοπή του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕ ΟΤΑ «Με πρόσχημα την «εναρμόνιση» του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. έχει δεσμευτεί στους δανειστές για την περικοπή του επιδόματος. Μάλιστα, στις αρχές του 2019 και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο αναμένεται η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καταργηθούν όλες οι προηγούμενες σχετικές διατάξεις του καθεστώτος χορήγησης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε η συγκυβέρνηση συγκρότησε Επιτροπή επανεξέτασης των δικαιούχων, αλλά και του τρόπου καταβολής του Επιδόματος, η οποία κατέληξε σε πόρισμα που παρά το αίτημα που διατυπώθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, δεν γνωστοποιείται στους εκπροσώπους των εργαζομένων.»

Και η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταλήγει:

«Η απάντηση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μία: Κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ. Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Πόσο μάλλον, όταν οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες, παρατηρείται έλλειψη ακόμη και των στοιχειωδών μέσων όσον αφορά στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, δεν παρέχονται τα είδη ατομικής προστασίας, ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό.

Όχι μόνο δεν μπορούμε να δεχθούμε περικοπές στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, αντιθέτως διεκδικούμε ένταξη περισσότερων κατηγοριών εργαζομένων στα Β.Α.Ε. Η σύγκρουση λοιπόν με τις μνημονιακές πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κινητοποίηση

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί όλους τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ημέρα της Απεργίας, να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματισθεί για τις 12:00 το μεσημέρι, έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37- Αθήνα) και να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους των άλλων Ομοσπονδιών του Δημοσίου κατά της συνέχισης της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, κατά της περικοπής του Επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, διεκδικώντας ταυτόχρονα την ένταξη νέων κατηγοριών εργαζομένων που αδίκως έχουν εξαιρεθεί.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα