back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ποια κοινωνικά μέτρα θυσιάζονται στο βωμό των συντάξεων

Διαβάστε επίσης

Ακύρωση ή δραστική περικοπή -κατά περίπτωση- των θετικών αντιμέτρων, τα οποία θα έφθαναν στα 2,6 δισ. ευρώ το 2019 και στα 7,5 δισ. ευρώ το 2021, προκειμένου να διασωθούν οι συντάξεις από τη νέα περικοπή, προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατεθηκε στην Βουλή.

Το πακέτο κοινωνικών μέτρων, το οποίο τοποθετήθηκε στην προκρούστειο κλίνη και αποτελεί το αντίδοτο της περικοπής των συντάξεων, αφορά σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, οι οποίες κινδυνεύουν να μείνουν, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού.

Ταυτόχρονα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου “επιβάρυνε σημαντικά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες”, εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των εισφορών.

Μέτρα ακυρώνονται ή περιορίζονται

Αναλυτικότερα, η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών προέβλεπε τα εξής θετικά, κοινωνικού χαρακτήρα, αντίμετρα:

  • Επίδομα στέγασης: Το μέτρο θα κάλυπτε έως 600.000 νοικοκυριά, δηλαδή το 50% όσων νοικιάζουν κατοικία ή έχουν λάβει δάνειο α’ κατοικίας, με δαπάνη 600 εκατομμύρια ευρώ.
  • Φαρμακευτική δαπάνη: Η συγκεκριμένη ρύθμιση όριζε τις απαλλαγές από τη φαρμακευτική δαπάνη για ατομικό εισόδημα έως 1.200 ευρώ. Η χρηματοδότηση θα ανέρχεται στα 240 εκατ. Ευρώ, ετησίως. Στόχος, ήταν η μείωση στο μισό της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη έως και η κατάργηση της για ανέργους, συνταξιούχους και εργαζόμενους, ανάλογα με το εισόδημα τους.
  • Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Αυξηση των παιδιών στα 135.000 από 90.000 που είναι σήμερα, με δαπάνη 150 εκατ. ευρώ.
  • Σχολικά γεύματα: Επέκταση του πιλοτικού προγράμματος παροχής ζεστού μεσημεριανού γεύματος σε μαθητές δημοτικών σχολείων και σε μαθητές Γυμνασίων, με προοπτική κάλυψης ολόκληρης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το κόστος, είχε υπολογιστεί στα 190 εκατ. ευρώ.
  • Επίδομα παιδιού: Αύξηση της δαπάνης για οικογενειακά επιδόματα κατά 260 εκατ. ευρώ ή κατά 40%, από 650 εκατ. ευρώ σε 910 εκατ. ευρώ.(θα ισχύσει)
  • Θέσεις εργασίας: Επιδότηση ύψους 260 εκατ. ευρώ τον χρόνο για προγράμματα απασχόλησης. Κεντρική στόχευση των προγραμμάτων, η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Στην περίπτωση που αποφευχθεί η περικοπή των συντάξεων, τότε (σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού) θα εφαρμοστεί το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει ως προς την κοινωνική προστασία:

Επιδότηση ενοικίου

Επιδότηση ενοικίου: Επαναπροσδιορισμός της αντίστοιχης δράσης που είχε συμπεριληφθεί στις εξισορροπητικές παρεμβάσεις του ΜΠΔΣ 2019-2022 με πιο στοχευμένα κριτήρια (σσ δραστική μείωση του αριθμού των δικαιούχων κατά 50%).

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το μέτρο αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών και ειδικότερα στη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3 και στην εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “οι ανωτέρω ομάδες υπέστησαν σημαντική επιβάρυνση από τη μετάπτωση από την τεκμαρτή στην πραγματική εισοδηματική βάση με τη μεταρρύθμιση του 2016, ενώ η αύξηση των εισφορών οδήγησε σε μείωση τόσο του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όσο και στα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Ως εκ τούτου, το μέτρο στοχεύει τόσο στην αναστροφή αυτής της τάσης, όσο και στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.”

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων: Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας των νέων, που είναι η υψηλότερη στην ΕΕ, αλλά και μειώνοντας το ποσοστό των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Το μέτρο αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών και συνίσταται στην επιδότηση του 100% των εισφορών των εργαζομένων και του 50% των εργοδοτικών εισφορών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα