back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες»

Διαβάστε επίσης

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, διαδικασία που στο παρελθόν είχε αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ της δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας.

Με το ν/σ εναρμονίζεται η διαδικασία με όσα ανέφερε η Ολομέλεια του ΣτΕ, ενώπιον της οποίας είχε φτάσει το θεσμικό αυτό ζήτημα, με αφορμή προσφυγές των δικαστικών ενώσεων.

Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, τον έλεγχο «πόθεν έσχες» των δικαστών θα διενεργεί η Επιτροπή του άρθρου 3Α της Βουλής την Ειδική Υπηρεσία Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, η οποία θα αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστές, όπως προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ.

Με το ν/σ όμως προστίθεται στην Επιτροπή του 3Α η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης καθώς «ενόψει έλλειψης συνάφειας με το αντικείμενο του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, ο Συνήγορος του Πολίτη αντικαθίσταται από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης».

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι θα είναι υποχρεωτική η δήλωση μετρητών άνω των 30.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε τραπεζικές καταθέσεις καθώς και των κινητών περιουσιακών στοιχείων (πίνακες, τιμαλφή κλπ) άνω των 40.000 ευρώ.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα