back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο στόχαστρο των τραπεζών πάνω από 20.000 μπαταχτσήδες του νόμου Κατσέλη

Διαβάστε επίσης

Ανεβαίνει ο αριθμός των μπαταχτσήδων δανειοληπτών που αιτήθηκαν ένταξη στο νόμο Κατσέλη, ωστόσο αρνήθηκαν την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 15 ημέρες μετά την εφαρμογή του μέτρου της άρσης περισσότεροι από 20.000 δανειολήπτες, αρνήθηκαν την άρση του απορρήτου. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες  μπαίνουν στο μικροσκόπιο των τραπεζών, καθώς οι τραπεζικοί τους  λογαριασμοί θα γίνουν «φύλλο και φτερό» και θα ελεγχθεί διεξοδικά κάθε κίνηση που έχει να κάνει με μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, ή μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ήδη οι δανειολήπτες που δεν επιθυμούσαν την άρση του τραπεζικού τους  απορρήτου,  γνωστοποίησαν αυτήν την απόφαση τους -μέσω των δικηγόρων τους- στα Ειρηνοδικεία που είχαν καταθέσει το αίτημα υπαγωγής.

Με την πράξη αυτή βρέθηκαν ουσιαστικά «εκτός νόμου», καθώς ενώ μπορούν να περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης τους, όμως χάνουν την προστασία, δηλαδή την παύση όλων των αναγκαστικών μέτρων, όπως η κατάσχεση λογαριασμών ή ο πλειστηριασμός του ακινήτου. Και αυτοί ακριβώς οι δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με  εξονυχιστικό έλεγχο.

Μέσω του Τειρεσία ο έλεγχος των «κόκκινων» δανειοληπτών

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση της πλατφόρμας του Τειρεσία, με τα ονόματα εκείνων των δανειοληπτών στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, και οι υποθέσεις τους πρόκειται να εκδικαστούν.

Η κάθε τράπεζα «φορτώνει» στην πλατφόρμα τα ονόματα των δανειοληπτών της που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου. Καταχωρεί το «τραπεζικό» τους προφίλ  και στη συνέχεια ζητά να πληροφορηθεί -πάντα μέσω της πλατφόρμας- για τυχόν άλλες υποχρεώσεις που έχει ο ίδιος δανειολήπτης στις άλλες συστημικές τράπεζες. Το κύριο ερώτημα είναι αν ο συγκεκριμένος οφειλέτης διατηρεί τραπεζικές καταθέσεις και το ύψος αυτών.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και μάλιστα σε βάθος πενταετίας πριν από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.  Αν διαπιστωθεί ότι ο δανειολήπτης είχε σημαντικά ποσά σε καταθέσεις τα οποία απέσυρε, ή μεταβίβασε ακίνητα σε συγγενικά του πρόσωπα, ο έλεγχος μπορεί να επεκταθεί και πέραν της πενταετίας.

Σε περίπτωση που αρχές εντοπίσουν κάτι από τα παραπάνω,  οι  δανειολήπτες  είναι πολύ πιθανό να πληρώσουν αναδρομικά και όλους τους τόκους που είχαν «παγώσει» μέχρι την εκδίκαση της αίτησης τους καθώς ο επαναϋπολογισμός των τόκων και μάλιστα αναδρομικά, είναι μία από τις πρόσφατες αλλαγές του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία σήμερα  στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας εκκρεμούν περί τις 160.000 αιτήσεις δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια.

Οι συνολικές οφειλές που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας -δεν μπορούν δηλαδή να κινηθούν διαδικασίες πλειστηριασμού για τα υποθηκευμένα ακίνητα- είναι περί τα 13 δισ. ευρώ (με τα 8,5 δισ. ευρώ να είναι στεγαστικά).

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα