back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αντιπαράθεση Ε.Ε με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό

Διαβάστε επίσης

Για «οικονομική τρομοκρατία» κατηγόρησε η Ιταλία την Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού της χώρας. 

Παράλληλα σήμερα το ευρώ δέχεται πιέσεις ενώ πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, μετά την αντιευρωπαϊκή ρητορική από υψηλόβαθμο μέλος του ιταλικού κοινοβουλίου.

Η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε το 3% και οι ιταλικές τράπεζες σημείωσαν βουτιά 2,8% αφού ο Κλαούντιο Μπόργκι, επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού στην κάτω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η Ιταλία θα ήταν καλύτερα εκτός ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε υψηλά 4,5 ετών, ενώ οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών επιστρέφουν σε επίπεδα προ 19μήνου.

Σήμερα με νέες δηλώσεις του ο Κλαούντιο Μπόργκι υπογράμμισε ότι η Ιταλική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το ευρώ.

«Η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και δεν σχεδιάζει να κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Μπόργκι, ένας ευρωσκεπτικιστής οικονομολόγος, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Reuters.

«Απλά επανέλαβα αυτό που έλεγα πάντα: ότι προσωπικά είμαι πεπεισμένος πως η Ιταλία θα είναι καλύτερα με το δικό της νόμισμα αλλά αυτό δεν είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Είναι η πάγια απάντησή μου, το έχω πει χίλιες φορές», δήλωσε ο Μπόργκι στο Reuters.

Ο πόλεμος λέξεων μεταξύ Ιταλίας και Βρυξελλών επικεντρώνεται στην πρόθεση των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού να αυξήσει τις δαπάνες και να προχωρήσει σε μείωση φόρων, μέτρα, ωστόσο, που θα αυξήσουν το χρέος της χώρας παραβιάζοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Η Ρώμη έλαβε προθεσμία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να παρουσιάσει τον νέο της προϋπολογισμό, την ευθύνη αξιολόγησης του οποίου θα έχει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

“Οι Ιταλοί γνωρίζουν ότι το ευρώ τους προστατεύει”, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας στα σχόλια Ιταλού βουλευτή ότι τα προβλήματα της χώρας θα λύνονταν εάν αποχωρούσε από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

«Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι η Ιταλία είναι μια χώρα στον πυρήνα της ευρωζώνης. Είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης να έχουμε μια ισχυρή Ιταλία και προς το συμφέρον της Ιταλίας να έχει ένα ισχυρό ευρώ και μια ισχυρή ευρωζώνη. Άρα, ας συνεργαστούμε, ας εργαστούμε με ψυχραιμία, ας εργαστούμε εποικοδομητικά», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε δημοσιογράφους.

«Οι ίδιοι οι Ιταλοί είναι πολύ δεμένοι με το ευρώ διότι γνωρίζουν ότι τους προστατεύει. Ας μην τροφοδοτούμε, λοιπόν, κάποιες φήμες, κάποιες σκέψεις που είναι πραγματικά ανάρμοστες», δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορεί να επιβάλουν τιμωρητικά μέτρα στη Ρώμη αν επιμείνει σ’ ένα σχέδιο προϋπολογισμού που θα παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για υπερβολικά ελλείμματα και χρέος.

Η Ιταλία δεν θα αλλάξει τους στόχους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα παρά τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάγιο.

“Δεν κάνουμε πίσω από αυτό το 2,4% (του ΑΕΠ), αυτό πρέπει να καταστεί σαφές (…) Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό”, σημείωσε ο Ντι Μάγιο σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε.

Σε άλλα σχόλια που έκανε, ο Ντι Μάγιο σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει “καμία αμφιβολία” ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θέλουν να πέσει η ιταλική κυβέρνηση.

Newsroom Αθήνα 9.84

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα