back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Nίκος Φίλης: “Η κυρία Γεννηματά εφευρίσκει το νόμο Κατρούγκαλου για να πει, στην ουσία, ότι θέλει να πάει με τον κ Μητσοτάκη. Κλείνει το μάτι στη ΝΔ”

Διαβάστε επίσης

                                                                                                                                Αθήνα, 2018/10/02

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Η στάση των 2”με τον Αρη Τόλιο.

Αναλυτικά:

Αρης Τόλιος: Ακουσα τον κ Καμένο να λέει ότι σας αγαπάει γιατί ψαρεύατε μαζί τα καλοκαίρια στην Ικαρία και το προφανές ερώτημα είναι τι ψάρια πιάνετε;

Νίκος Φίλης: “Δεν ψαρεύουμε μαζί, απλώς βρεθήκαμε στην Ικαρία πέρυσι. Παραθέριζε και αυτός και βρεθήκαμε τυχαία, δεν είχαμε κάποιο ραντεβού. Είναι δεινός ψαράς και κολυμβητής -όπως ίσως ξέρετε. Εγώ, είμαι ανεπίδεκτος στα ψαρέματα.”

*ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

Αρης Τόλιος: Ο κ Καμένος είπε ότι το δημοψήφισμα την πΓΔΜ του δίνει χρόνο να συνεχίσει τη συνεργασία του με τον Αλέξη Τσίπρα. Πιστεύετε όντως ότι η Ελλάδα κερδίζει χρόνο με το δημοψήφισμα;

Νίκος Φίλης: “ Δεν ξέρω εάν η χώρα κερδίζει χρόνο, αλλά οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν και θα πρέπει να πάμε γρήγορα στην συνταγματική αλλαγή και στην κύρωση της συμφωνίας και από τη Βουλή.”

Αρης Τόλιος: Η στόχευση της κυβέρνησης έχει πολύ μεγάλη πολιτική σημασία για τη χώρα. Η συμφωνία να κυρωθεί πριν ή μετά από τις εκλογές

Νίκος Φίλης: “Πριν, το έχει πει ο κ Τσίπρας και στη συνέντευξή του από την Αμερική, ευθέως το είπε”

Αρης Τόλιος: Δημιουργείται όμως ένα θέμα γιατί ο κ Καμένος λέει ότι δεν ψηφίζει αυτή την συμφωνία, μάλιστα ακούστηκαν σενάρια ότι θα πάει στον ΠτΔ. Από την άλλη, η ΝΔ λέει ότι από τη στιγμή που κυρωθεί θα καταθέσει πρόταση μομφής και το ερώτημα είναι αυτή η διπλή πλειοψηφία δεν δημιουργεί μια σύγχυση;

Νίκος Φίλης: “ Δεν θέλω να μετάσχω σε μια συζήτηση που -δυστυχώς- ευτελίζει ένα μείζον ζήτημα σταθερότητας , ειρήνης και ένα εθνικό δόγμα στην περιοχή .Το κάνει μια αντιπολιτευτική σκιαμαχία από οποιαδήποτε πλευρά. Εμείς, ως κυβέρνηση έχουμε αναλάβει την εθνική και πατριωτική ευθύνη να προχωρήσουμε στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Αυτό που έγινε την Κυριακή στα Σκόπια ενδέχεται να δημιουργήσει κάποιες καθυστερήσεις, δεν το γνωρίζω αυτό , αλλά άκουσα ότι και αυτοί θέλουν να προχωρήσουν… Το ερώτημα είναι αν θεωρούμε πως η παράταση της εκκρεμότητας σε σχέση με τη γείτονα είναι κάτι επωφελές για την Ελλάδα. Οι ίδιοι οι κάτοικοι της γειτονικής δημοκρατίας ψήφισαν ,βεβαίως έβγαλαν ότι ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία, όμως ένα άλλο μέρος δεν ψήφισε για πολλούς λόγους. Δεν θεώρησε ότι ήταν μια συμφωνία που έλυνε τα προβλήματα που οι ίδιοι ήθελαν να λύσουν και ότι ήταν μια μεγάλη παραχώρηση για την Ελλάδα. Αυτή την άποψη έχουν, αλλά θα μου πείτε και στην Ελλάδα κάποιοι λένε αντίστοιχα πράγματα. Υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία. Είναι ο εθνικισμός, η παραπληροφόρηση, η αδυναμία κατανόησης του άλλου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, οι οποίες βεβαίως και υπάρχουν, αλλά πρέπει να λυθούν. Θέλουν να διαλυθούν τα Σκόπια και να φτιαχτεί η μεγάλη Αλβανία στα σύνορά μας;”

Αρης Τόλιος: Στο Μακεδονικό δεν έχουμε να κάνουμε, όπως περιγράψατε, μόνον με αντιπολιτευτικές σκιαμαχίες , αλλά με κυβερνητική σύγχυση γιατί ο κ Καμένος είναι συγκυβερνήτης.

Νίκος Φίλης: “Δεν λέω ότι ο κ Καμένος έχει σωστή άποψη. Λάθος είναι,όπως είναι λάθος και το να συζητάμε ζητήματα βιωσιμότητας της κυβέρνησης, υπό την απειλή ότι θα υπάρξει μια κρίση σε αυτήν. Δεν το καταλαβαίνω”

Αρης Τόλιος: Κατηγορείτε όμως της ΝΔ ότι διολισθαίνει σε ακροδεξιά ρητορική, την ώρα που ο συγκυβερνήτης σας κ Καμένος έχει ακόμα πιο ακραία ρητορική. Είναι ακροδεξιά ;

Νίκος Φίλης: “Ο κ Καμένος είναι μια εκδοχή της ΝΔ με αυτά που λέει. Τα ίδια λένε, ποτέ λύση βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών. Διολισθαίνει στη ρητορική του κ Μητσοτάκη. Αλλωστε, από τα δεξιά δεν προέρχεται ο Καμένος; Εχει την ειλικρίνεια να διατυπώνει την άποψή του… Αλλο όμως διατυπώνω άποψη, άλλο προχωρώ σε κυβερνητική κρίση.”

   *ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αρης Τόλιος: Η κυβέρνηση διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι δημοσιονομικό θέμα.

Νίκος Φίλης: “Η κυβέρνηση στον προυπολογισμό, κάνει υπολογισμούς με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια, για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικό ώστε να περικοπούν οι συντάξεις.”

Αρης Τόλιος: Να με συγχωρείτε, αλλά όταν λέει ότι θα περικοπούν δημόσιες δαπάνες, θα υπάρξουν περισσότερα φορολογικά έσοδα και θα καταργηθούν τα αντίμετρα…

Νίκος Φίλης: “Τα αντίμετρα είχαν θεσπιστεί στην προοπτική ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Μπορεί να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για ορισμένα μέτρα που θα ληφθούν, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Εμείς απαντάμε σε αυτό το θέμα που τέθηκε από τους θεσμούς αλλά δυστυχώς και από την αντιπολίτευση στη χώρα μας.”

Αρης Τόλιος : Αρα πρέπει να καταργηθεί το εφεύρημα της προσωπικής διαφοράς του κυρίου Κατρούγκαλου;

Νίκος Φίλης : “Θα παραμείνει ως έχει, δεν θα υπάρξει περικοπή. Είναι η περικοπή των συντάξεων που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ αν θυμάμαι καλά. Πάντως προσωπική διαφορά είχαν και παλαιότερα οι μισθωτοί, δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο. Οι συντάξεις δεν πρέπει να μην περικοπούν.Τελεία. ”

Αρης Τόλιος : Πρέπει να αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου που είναι το εργαλείο για να φτάσουμε σε αυτόν τον υπολογισμό στον οποίο φτάσαμε;

Νίκος Φίλης : “Σε ορισμένα ζητήματα, βεβαίως. Οχι όμως στο θέμα του ΕΦΚΑ που θα παραμείνει ενιαίος φορέας και αυτό είναι αποδεκτό απ όλους. Μπορεί να υπάρξει διάλογος για επί μέρους συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις , όπως πχ για τη συνταξιοδότηση γυναικών λόγω χηρείας.”

Αρης Τόλιος : Η κυρία Γεννηματά σήμερα στην ΕΡΤ είπε ότι προυπόθεση για όποια μετεκλογική συνεργασία είναι εκτός των άλλων και η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.Εάν είστε πρώτο κόμμα , θα καταργήσετε το νόμο Κατρούγκαλου για να συγκυβερνήσετε με το ΚΙΝΑΛ;

Νίκος Φίλης: “Εμείς δεν θέτουμε προυποθέσεις που αναιρούν μια σωστή πορεία που είχαμε τόσον καιρό , με μεγάλες δυσκολίες. Οποιες αλλαγές ή βελτιώσεις είναι να γίνουν, θα γίνουν. Εντύπωση μου προξενεί ότι αυτό που λέει η κα Γεννηματά δεν είναι κάτι που αναφέρεται στην πολιτική της ΝΔ , η οποία κυβέρνησε επί τόσα χρόνια και μαζί με το ΠΑΣΟΚ, αλλά αναφέρεται στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Γεννηματά κλείνει το μάτι στον κ Μητσοτάκη , αυτό καταλαβαίνω. Είναι φτηνό, αλλά τι να κάνουμε, το ακούμε και αυτό. Οταν ισχυροί και διαπρεπείς σοσιαλδημοκράτες σε όλο τον κόσμο είναι υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Γεννηματά εφευρίσκει το νόμο Κατρούγκαλου για να πει ότι θέλει να πάει με τον κ Μητσοτάκη , στην ουσία.”

Δημιουργείταιθ

                                        «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                               

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα