back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο «σφυρί» δεκάδες ξενοδοχεία

Διαβάστε επίσης

Σε… «πρωταγωνιστή» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναδεικνύονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου βγαίνουν στο σφυρί πάνω από 100 ακίνητα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Από τα 100 και πλέον ακίνητα τα 73 πρόκειται να δημοπρατηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Τα προς εκποίηση ακίνητα δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του έτους να αυξηθούν κατά πολύ, αφού οι πίνακες των πλειστηριασμών επικαιροποιούνται καθημερινά.

Σε αντιδιαστολή με το αυξημένο τουριστικό ρεύμα που παρατηρείται φέτος στη χώρα μας, οι πολλοί πλειστηριασμοί αποτυπώνουν αυτό, που όλος ο τουριστικός κλάδος συζητά: ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης δεν αφορά όλο τον κλάδο, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών κατευθύνεται προς τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με αποτέλεσμα οι πιο… «αδύναμοι» της αγοράς να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην ασφυξία, που οφείλεται τόσο στο δυσμενές φορολογικό περιβάλλον των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές, όσο και στην «επιστροφή» των ανταγωνιστικών τουριστικών αγορών στη Μεσόγειο, αλλά και στην αλματώδη αύξηση της Airbnb.

Ο συνδυασμός ανόδου των ανταγωνιστικών χωρών με τη διείσδυση της Airbnb, οδήγησε τους ξενοδόχους στο να προχωρήσουν σε σημαντικές προσφορές κάτι που σε συνάρτηση με το δυσμενές φορολογικό πλαίσιο μπορεί να αποδειχθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο ακόμη και για υγιείς επιχειρήσεις.
Γεγονός όμως είναι ότι το φαινόμενο των μαζικών πλειστηριασμών σηματοδοτεί και τις επερχόμενες μεγάλες ανακατατάξεις στον ξενοδοχειακό κλάδο της χώρας μας. Σκηνικό που αναμένεται να αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, όταν η ΤτΕ θα δώσει τα στοιχεία του Οκτωβρίου για τα ταξιδιωτικά έσοδα και καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να εκπλειστηριασθούν ακίνητα με τιμή πρώτης προσφοράς που ξεπερνά τα 6,5 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να λείπουν και εκείνα, που θα εκκινήσουν από το 1 εκατ. Ευρώ.

Από το… πινάκιο των πλειστηριασμών ξεχωρίζει η περίπτωση της εταιρείας «Γρηγόρης Πογκόης Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Χρωμάτων και Υλικών Οικοδομών Ξενοδοχειακή-Τουριστική-Ψυχαγωγική-Οργάνωση Εκθέσεων», με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Ο πλειστηριασμός αφορά ακίνητο στην Κηφισιά, με τιμή εκκίνησης τα 6,7 εκατ. ευρώ.
Από τα 2,1 εκατ. ευρώ θα εκκινήσει ακίνητο της εταιρείας «Κτηματική Ξενοδοχειακή Τουριστική και Τεχνική Ελλάδος Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία», στο Τατόι, με επισπεύδουσα την Eurobank Ergasias.

Στο 1,1 εκατ. ευρώ είναι η τιμή πρώτης προσφοράς για ακίνητα της εταιρείας «Κτηματική Ξενοδοχειακή Τουριστική και Τεχνική Ελλάδος Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία» με επισπεύδουσα την Alpha Bank.
Στην Καλαμπάκα και με τιμή πρώτης προσφοράς τα 3,9 εκατ. ευρώ θα εκποιηθεί ακίνητο της εταιρείας «Μιχ. Αντωνιάδης ΑΕ-Τουριστικές Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις» με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς.

Παραλιακό ακίνητο της εταιρείας «Αφοί Αλεξ. Δαριβιανάκη ΑΕ Ξενοδοχειακές Τουριστικές-Εμπορικές Επιχειρήσεις», που βρίσκεται θα εκποιηθεί με πρώτη προσφορά 3,2 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Στο ακίνητο συμπεριλαμβάνεται και το ξενοδοχείο «Διογένης Παλλάς», δυναμικότητας 200 κλινών.

Το ξενοδοχείο «Χελμός», Β’ Κατηγορίας στα Καλάβρυτα, ιδιοκτησίας της «Χελμός Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΑΕ» θα εκποιηθεί με πρώτη τιμή το 1,27 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.

Δύο πλειστηριασμοί απασχολούν την εταιρεία «Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Γιάννης και Σεβαστή Παπαηλία ΑΕ», με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Το ένα ακίνητο, για το οποίο η τιμή εκκίνησης είναι 1,1 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην Καρδάμαινα της Κω και περιλαμβάνει το ξενοδοχειακό συγκρότημα «ΣΕΒΑ». Το δεύτερο είναι όμορο του προηγούμενου ακινήτου και περιλαμβάνει μέρος του ξενοδοχείου «ΣΕΒΑ». Η τιμή εκκίνησης για το συγκεκριμένο ορίστηκε στο 1,3 εκατ. ευρώ.
Από το 1,49 εκατ. ευρώ θα εκκινήσει ο πλειστηριασμός ξενοδοχείου 98 δωματίων της «Ακτή Αμφαρίου Ξενοδοχειακαί και Τουριστικαί Επιχειρήσεις ΑΕ» με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα