back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατέρρευσαν οι τραπεζικές μετοχές

Διαβάστε επίσης

Με μεγάλη πτώση στο 2,10% έκλεισε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών με φόντο την καθίζηση των τραπεζικών μετοχών, λόγω της εκτίμησης ότι τα πιστωτικά ιδρύματα αδυνατούν να προχωρήσουν στην εκκαθάριση των προβληματικών δανείων και δεν έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν χρήματα από τις αγορές.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -8,78%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν η Eurobank στο -14,69% και η Πειραιώς στο -20,73%. Η Άλφα έκλεισε στο – 3,28% και η Εθνική στο -5,49%.

«Η Τράπεζα Πειραιώς παρακολουθεί τις αγορές προκειμένου να εντοπίσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την έκδοση χρέους στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης των κεφαλαίων της», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου.

«Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 97% από τις αρχές του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη για πρώτη φορά στην πρωθυπουργία», αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Bloomberg. υπό την σκιά των μεγάλων πιέσεων που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες.

«Όπως κάθε φορά έτσι και τώρα ένα δημοσίευμα του Bloomberg προκάλεσε την υπερβολική αντίδραση των αγορών», τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Στην περίοδο Βαρουφάκη επέρριψε την ευθύνη για τη “βουτιά” των τραπεζικών μετοχών ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης. «Τα ποσοστά των κόκκινων δανείων εκτινάχθηκαν το 2015 με τους πειραματισμούς Βαρουφάκη, με αποτέλεσμα οι Τράπεζες να χρειαστούν 2η ανακεφαλοποίηση και τώρα οι αγορές αντιδρούν με τον συγκεκριμένο τρόπο», τόνισε στον Αθήνα 9.84.

Ανακάμπτουν οι μετοχές στην Ιταλία, ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 3,39%, μετά την είδηση ότι η Ρώμη σχεδιάζει να υιοθετήσει μια πιο πειθαρχημένη προσέγγιση του προϋπολογισμού. Σε δηλώσεις του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, επιβεβαίωσε ότι το έλλειμμα θα αγγίξει το 2,4% του ΑΕΠ της χώρας μόνον το 2019 κι ότι από το 2020 και έπειτα, θα ξεκινήσει την καθοδική του πορεία

Νωρίτερα, οι μετοχές της Εθνικής και της Eurobank ήταν στο -20 και στο limit down οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε απώλειες που κυμαίνονταν από 3,4% έως και 3,9%.

Στον αντίποδα, μειώθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Χθες προκλήθηκε αναστάτωση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις αναφορές του βουλευτή και υπεύθυνου του Τομέα Οικονομικών της Λέγκας για έξοδο από την Ευρωζωνη.

O αντιπρόεδρος της Ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε σήμερα ότι η κριτική σε βάρος του ιταλικού προυπολογισμού απο αξιωματούχους της Ε.Ε αυξάνει το κόστος δανεισμού της χώρας και η κυβέρνηση ίσως ζητήσει οικονομική επανόρθωση.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά από την περασμένη εβδομάδα όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα τα επόμενα τρία χρόνια, προκαλώντας κριτική από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και άλλους αξιωματούχους.

«Τα λόγια και οι απειλές του Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων γραφειοκρατών της Ε.Ε συνεχίζουν να αυξάνουν το spread (τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων). Είμαστε  έτοιμοι να αξιώσουμε αποζημιώσεις από αυτούς που θέλουν να βλάψουν την Ιταλία», ανέφερε ο Σαλβίνι σε ανακοίνωσή του.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα