back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πάνω από 2.000 πλειστηριασμοί τον Οκτώβριο

Διαβάστε επίσης

Περισσότεροι από 2.340 πλειστηριασμοί ακινήτων είναι προγραμματισμένοι για τον Οκτώβριο, με τους 424 να έχουν προγραμματιστεί για την πρώτη εβδομάδα.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να πραγματοποιηθούν σχεδόν 5.000 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος τους έτους, με στόχο να στείλουν ένα μήνυμα κυρίως προς τους κακοπληρωτές , ότι η περίοδος ανοχής έχει τελειώσει και όσοι δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους θα βρεθούν μπροστά σε ανεπιθύμητους για αυτούς πλειστηριασμούς.

Οι τράπεζες πατάνε το γκάζι των εκποιήσεων ακινήτων για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις εξώσεις των ιδιοκτητών από εκπλειστηριασμένα ακίνητα τα οποία πέρασαν στα χέρια τους και πρόκειται να τα εκποιήσουν αλλά και από ακίνητα που θα βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί τους επόμενους μήνες.

Μέχρι το τέλος του έτους έχουν αναρτηθεί 4.777 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες. Επίσης έχουν ήδη δρομολογηθεί 1.333 εκποιήσεις για τους πρώτους 3,5 μήνες του 2019 με την λίστα να εμπλουτίζεται καθημερινά.

Στο ηλεκτρονικό σφυρί βγαίνουν ακίνητα όλως των ειδών αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία από αυτοκίνητα, μηχανήματα, έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη κόκκινων δανειοληπτών.
Τα περισσότερα από τα ακίνητα που εκποιούνται καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών και λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή. Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί.

Fast track για τους άγονους πλειστηριασμούς

Το σκηνικό στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχει αρχίσει να αλλάζει. Παράλληλα ενεργοποιούνται διαδικασίες fast track για επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών. Με τις νέες διαδικασίες, τα ακίνητα θα εκποιούνται γρηγορότερα σε νέες μειωμένες τιμές που θα κινούνται πολύ κάτω από τις εμπορικές τιμές. Ο στόχος προφανής. Να βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για να φύγουν από τα χέρια των τραπεζών και του Δημοσίου τα ακίνητα των κόκκινων δανειοληπτών και οφειλετών. Η νέα διαδικασία, προβλέπει ότι εάν ένας πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, γίνεται νέος πλειστηριασμός μέσα σε 40 ημέρες και αν στον δεύτερο πλειστηριασμό δεν γίνει και πάλι κατακύρωση, τότε το αρμόδιο δικαστήριο, μετά από σχετική διαδικασία, μπορεί να διατάξει νέο πλειστηριασμό μέσα σε 8 εργάσιμες ημέρες (από 30 ημέρες που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς) με την ίδια ή κατώτερη τιμή. Δηλαδή, ένα ακίνητο μπορεί πλέον να βγει για τρίτη φορά σε πλειστηριασμό γρηγορότερα εντός 48 ημερών από 70 ημέρες που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς και σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Φιλικότερη η πλατφόρμα των πλειστηριασμών

Την ίδια ώρα, αλλαγές στην πλατφόρμα e-auction αλλάζει, η οποία έγινε πιο φιλική και λειτουργική ενώ σύντομα θα θυμίζει τις ιστοσελίδες με τις αγγελίες πώλησης κατοικιών αφού σταδιακά θα προστεθούν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τα ακίνητα, όπως ο όροφος, ο αριθμός των δωματίων, οι βοηθητικοί χώροι ενώ εάν ο φάκελος του πλειστηριασμού που φθάνει στα γραφεία των συμβολαιογράφων συνοδεύεται με φωτογραφίες του εκποιούμενου ακίνητα, αυτές θα αναρτώνται αμέσως στην πλατφόρμα. Από την φωτογραφία του ακινήτου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έχουν μια εικόνα για την κατάσταση του και την περιοχή στην οποία βρίσκεται και να προχωρήσουν στην αγορά του.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα