back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η ώρα της κρίσης για τον Κάβανο πλησιάζει…

Διαβάστε επίσης

Χτες το βράδυ, το FBI ολοκλήρωσε την έρευνά του για τις καταγγελίες σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος του Κάβανο, ο οποίος έχει επιλεγεί από τον πρόεδρο Τραμπ για διορισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

H τοποθέτηση Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο θα είναι καθοριστικής σημασίας στις εξελίξεις διαφόρων υποθέσεων, με πιο άμεση τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Ο υπερ-συντηρητικός δικαστής, θα δώσει άλλη “νότα” στις κομματικές αντιπαραθέσεις ενόψει εκλογών.

Η ολοκλήρωση της έρευνας του FBI ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση των προγραμματισμένων κινήσεων του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, με τελικό στόχο την διενέργεια ψηφοφορίας στην ολομέλεια του σώματος, το ερχόμενο Σάββατο.

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Κεντάκι, η αναφορά για την έρευνα του FBI θα γίνει γνωστή μόνο στους γερουσιαστές κι όχι στην αμερικανική κοινή γνώμη.

Παρά το γεγονός ότι ο Μακόνελ ξεκαθάρισε πως “μόνο οι γερουσιαστές θα έχουν πρόσβαση” στα τελικά ευρήματα του FBI, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη άσκησε πιέσεις για την δημοσιοποίηση μιας έκδοσης της αναφοράς που θα έχει υποστεί κατάλληλη επεξεργασία.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν ότι στην περίπτωση που δρομολογηθεί μια τέτοια εξέλιξη δημοσιοποίησης της αναφοράς, θα παραβιαστεί διαδικαστικό προηγούμενο κι έτσι οι ίδιοι, θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν και στην δημοσιοποίηση αναφορών για άλλα ζητήματα πολιτικής αντιπαράθεσης με τους Δημοκρατικούς.

Αυτό που τώρα απασχολεί τον Μακόνελ είναι οι αναποφάστοι γερουσιαστές. Πρόκειται για τους γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, Λίζα Μαρκόβσκι από την Αλάσκα και Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα. Ο Μακόνελ χρειάζεται την υποστήριξη των δύο από τους τρεις, προκειμένου να ψηφιστεί η επικύρωση του διορισμού του δικαστή Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Έτσι, ο Μακόνελ κινείται σε δύο επίπεδα.

 

Στο πρώτο επίπεδο, προσπαθεί να τους καθησυχάσει για τις ανησυχίες που εκφράζουν, ενώ σε δεύτερο επίπεδο, ασκεί πιέσεις για την διεξαγωγή της τελικής ψηφοφορίας επικύρωσης του διορισμού στην ολομέλεια του σώματος.

Ο ίδιος, χρησιμοποιεί διπλωματική γλώσσα σχετικά με την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε μία κάθετη διαδικασία, όπως δήλωνε σχετικά την προηγούμενη εβδομάδα. Υπό την λογική αυτή, διαμορφώνει πιο ήπια το πολιτικό μήνυμά του, ώστε να προσεγγίσει διπλωματικά τους τρεις γερουσιαστές που εμφανίζονται διστακτικοί στο να υποστηρίξουν την επιλογή του προέδρου Τραμπ, για την πλήρωση της κενής θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Κεντάκι, προγραμματίζει την ολοκλήρωση των συζητήσεων γύρω από την επικύρωση μέχρι και απόψε, την διεξαγωγή μίας διαδικαστικής ψηφοφορίας την Παρασκευή, ενώ αν η κατάσταση εξελιχθεί ομαλά, θα δρομολογήσει την διεξαγωγή της τελικής ψηφοφορίας για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, το Σάββατο.

Από την άλλη μεριά, θεωρείται δεδομένο ότι την κατάσταση που διαμορφώνεται θα εκμεταλλευτούν πολιτικά οι Δημοκρατικοί, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο διαδικαστικό τέχνασμα, ώστε να καθυστερήσουν χρονικά όσο το δυνατόν περισσότερο, την διεξαγωγή της τελικής ψηφοφορίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα