back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η Τερέζα Μέι και η ομιλία της… σε ρυθμούς Abba στο κλείσιμο του συνεδρίου των Τόρις και το νέο επεισόδιο στις σχέσεις Ρώμης – Βρυξελλών είναι μερικά από τα θέματα του διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία:

Τα πρωτοσέλιδα έχουν την εικόνα της Τερέζα Μέι να χορεύει στους ρυθμούς του Dancing Queen των Abba, καθώς εισέβαλλε τη σκηνή του συνέδριου των Τόρις.

“Mamma May-a!” είναι ο τίτλος της Daily Mail που σχολιάζει η πρωθυπουργός αφού χόρεψε έδωσε επίσης μια εκπληκτική ομιλία.

Από την πλευρά τους, οι FT περιγράφουν ένα τέλος γεμάτο αυτοπεποίθηση για το συνέδριο του κόμματος.

Για την Daily Express επρόκειτο για μια λαμπρή ομιλία μιας θαρραλέας πρωθυπουργού. “Ας χορέψουμε όλοι στους ρυθμούς της Μέι” αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι έδωσε μια παράσταση γεμάτη αυτοπεποίθηση και χόρεψε σε έναν νέο ρυθμό που οδηγεί στο τέλος της λιτότητας.

Ο Independent αναφέρει ότι ο χορός της χαλάρωσε τόσο την ίδια όσο και το ακροατήριό της.
Από την πλευρά της, η Metro εκτιμά ότι βάζει εκ νέου τη Μέι στο κάδρο… μετά από μήνες αναταραχών.

Η Daily Mirror φαίνεται ότι δεν εντυπωσιάστηκε. Αναφέρει ότι η Βρετανία είναι σε κρίση, οι συνομιλίες για το Brexit αβέβαιες και το NHS καταρρέει αλλά η πρωθυπουργός πιστεύει ότι στιγμές σαν αυτές πριν από την κρίσιμη ομιλία της για το μέλλον της χώρας είναι μια “καλή ώρα” για έναν αδέξιο χορό με Abba. Μάλιστα χρησιμοποιώντας μια δημοφιλή τηλεοπτική κριτική επιτροπή της δίνει… 4 μηδενικά!

Χρησιμοποιώντας τον τίτλο ενός άλλου τραγουδιού των Abba η Sun αναφέρει ότι η Τερέζα Μέι ζήτησε από τους σύνεδρους “να ρισκάρουν μαζί της” – η ομιλία της φάνηκε σαν να ήταν μια συνέντευξη για δουλειά… προκειμένου να κρατήσει τη θέση της ως πρωθυπουργού.

Ο Guardian αναφέρει ότι η κα Μέι απευθύνθηκε στο κοινό ώστε να τη στηρίξουν σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το Brexit και να της εξασφαλίσουν το μέλλον της.

Το περιοδικό Spectator αναφέρει ότι είναι μάλλον απίθανο η Μέι να εξασφάλισε μια μακρόβια θητεία – αλλά τουλάχιστον φαίνεται ότι κέρδισε πίσω το τυχερό αστέρι της, ώστε να εκμεταλλευθεί όσο χρόνο της απομένει στην πρωθυπουργία.

“Η Μέι θέτει μερικά πράγματα στη σωστή τους βάση: Τελικά αυτό που είδαμε χθες… ξεπερνά αυτό που θα μπορούσαμε ποτέ να γράψουμε” σχολιάζει το Politico: Από την ομιλία της Βασίλισσας του χορού… που σηματοδότησε την επιστροφή στη δουλειά της πρωθυπουργού μετά από εβδομάδες προσπαθειών να ενώσει το κόμμα (τελικά η προσπάθεια απέδωσε. Είναι ακόμα πρωθυπουργός). Όχι, όχι, όχι: Στην ομιλία της η Μέι έστειλε μόνο έμμεσα μηνύματα στον Μπόρις Τζόνσον αλλά ποτέ ευθέως δηλώνοντας ότι η θέση της είναι “να επιστρέψουμε όλοι σε αυτά που πρέπει να κάνουμε”. Επέκρινε τα σχόλια του Τζέρεμι Ζαντ που είχε συγκρίνει την Ε.Ε με τη Σοβιετική Ένωση υπενθυμίζοντας στους ακροατές ότι χθες ήταν η μέρα της Γερμανικής Ενότητηας, όταν ο λαός της Ανατολικής Γερμανίας έριξε το τείχος και “δεν ήταν λίγοι, ήταν πολλοί…και επέλεξαν την ελευθερία”, όπως σημείωσε. Δεν υπάρχει τέλειο Brexit:Η Μέι μπορεί να χρησιμοποίησε ένα παλιό της επιχείρημα ότι καμία συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία. Μια καλή συμφωνία δεν σημαίνει απαραίτητα μια ολοκληρωτική νίκη στις διαπραγματεύσις με την Ε.Ε, είπε, επειδή η ιδέα ‘ενός τέλειου Brexit” είναι σαν την χίμμαιρα. “Αν πάμε όλοι σε διαφορετικές κατευθύνσεις επιδιώκοντας το δικό μας όραμα ενός τέλειου Brexit τότε κινδυνεύουμε να καταλήξουμε χωρίς Brexit”. Με ή χωρίς συμφωνία για το Brexit, μπορούμε να πούμε, που σύμφωνα με τη Μέι το κόμμα θα πρέπει να είναι “ειλικρινές” – σημαίνει “δασμούς, ακριβούς ελέγχους στα σύνορα” και “ένα κακο αποτέλεσμα τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την Ε.Ε”.

Από την άλλη πλευρά η Sun επίσης αναφέρει ότι η πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει μια φρενήρη διπλωματική προσπάθεια για να πετύχει μια συμφωνία για το Brexit ώστε να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα της Ε.Ε έως το τέλος του μήνα. Θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες ώστες να γεφυρώσει τις διαφορές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τώρα έχει την ελευθερία να κάνει περισσότερες συμβιβαστικές προτάσεις καθώς έληξε το συνέδριο των Τόρις.

“Είναι επίσημο: Η επόμενη φάση του παιχνιδιού… γύρω από το Brexit θα ξεκινήσει στις Βρυξέλλες, στις 17 Οκτωβρίου μια μέρα νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί” αναφέρει το Politico.

Είναι επί της ουσίας το ξεκίνημα ενός διπλωματικού μαραθώνιου που θα περιλαμβάνει μια μάλλον μακρά σε χρονική διάρκεια (ακόμα και για τα δεδομένα των Βρυξελλών) Σύνοδο Κορυφής. Στη διάρκεια δείπνου την Τετάρτη, οι ηγέτες θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν την τελική (ίσως) θέση τους σε ό,τι αφορά το Brexit. Σύμφωνα με πληροφορίες ίσως οι συζητήσεις συνεχιστούν και την Πέμπτη παρά το γεγονός ότι το αρχικό πρόγραμμα αναφέρει ότι θα συζητηθούν τότε το μεταναστευτικό και θέματα ασφάλειας και ίσως θέματα που αφορούν το εμπόριο. Το δείπνο για το Brexit θα αφορά μόνο τους 27. Η Μέι θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις προτασεις της και ίσως μια εκτίμηση για το “που βρίσκονται τα πράγματα” πριν από το δείπνο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Τα επόμενα βήματα: Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ε.Ε θα συναντηθούν την Παρασκευή για να εξετάσουν το προσχέδιο του Συμβουλίου για τη μελλοντική σχέση με τη Βρετανία. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση ανοιχτά την επόμενη εβδομάδα και επίσης πώς σκέφτεται να αντιδράσει σε περίπτωση μη συμφωνίας. Σήμερα ο Τουσκ θα συναντήσει τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λέο Βαράντκαρ ώστε να τον διαβεβαιώσει ότι η Ε.Ε δεν α εγκαταλείψει ένα κράτος – μέλος ώστε να ικανοποιήσει … τη Μέι και το δικό της κοινοβούλιο.

Για Ιταλία:

Η Fatto Quotidiano ανάμεσα σε άλλες αναφέρεται στο τελευταίο επεισόδιο μεταξύ του Πιερ Μοσκοβισί και τους αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι όταν ο πρώτος χαρακτήρισε την κυβέρνηση στη Ρώμη “ξενοφοβική” για να πάρει την απάντηση από τον δεύτερο ότι “δεν υπάρχει ρατσισμός και ξενοφοβία αντιθέτως ο λαός εξέλεξε μια κυβέρνηση που έχει εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση μέσω διακινητών ανθρώπων και έκλεισε τα λιμάνια της”.

Corriere della Sera και Il Fatto Quotidiano επίσης αναφέρονται στην πρόθεση της κυβέρνησης να εισάγει “ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα”.

“Δώστε έναν καλό λόγο στους Ιταλούς να χαμογελάσουν” σχολιάζει το Politico: Δεν ξέρουμε ακόμα τίποτα για το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019. Αλλά η κυβερνητική συμμαχία παρουσία του ΥΠΟΙΚ, Τζιοβάνι Τρία συζήτησε την Τετάρτη τον τρόπο εξεύρεσης χρημάτων προκειμένου να εξασφαλιστούν οι δεσμεύσεις τους (και φυσικά να μαγειρέψουν τους αριθμούς…για να μοιάζουν συνεκτικοί). Υπάρχουν όμως καλά νέα για τη χώρα. “Επενδύουμε στο χαμόγελο των Ιταλών” δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Λούιτζι ντι Μάιο στους δημοσιογράφους. “Θέλουμε να τους εξασφαλίσουμε την επιθυμία να δαναπνούν και να επιθυμούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής” είπε επίσης για να προσθέσει “αν τα χαμόγελα επιστρέψουν, τότε η οικονομία θα κινηθεί και πάλι” Την ίδια ώρα όμως το Συνδικάτο των Βιομήχανων της χώρας (Confidustria) δεν έχει καμία εμπιστοσύνη ότι η χώρα θα πετύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης, που είναι απαραίτητοι για να διατηρηθεί ζωντανό το σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης. Οι οικονομολόγοι του Συνδικάτου εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,1% το 2018 και 0,9% το 2019- πολύ λιγότερο δηλαδή από όσο υπολογίζει η κυβέρνηση.

“Η Ιταλία θέτει στόχους για μικρότερο έλλειμμα” αναφέρει η WSJ. Μετά τη μαζική φυγή των επενδυτών και το έντονο σφυροκόπημα των ιταλικών κρατικών ομολόγων, η αντισυστημική κυβέρνηση της Ρώμης αναγκάσθηκε να προχωρήσει σε αναδίπλωση. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, επιχείρησε να καθησυχάσει επενδυτές αλλά και τους εταίρους στις Βρυξέλλες, διαβεβαιώνοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση από το 2020 θα επιδιώξει στόχους για μικρότερο έλλειμμα. Οι δεσμεύσεις οδήγησαν προς τα κάτω τις ομολογιακές αποδόσεις και σε άνοδο των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Ο προϋπολογισμός του 2019 που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο συνασπισμός μεταξύ ακροδεξιάς Λέγκας και του αντι-ευρωπαϊκού Κινήματος Πέντε Αστέρων άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς προβλέπει έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για την επόμενη χρονιά, τριπλάσιο σε σύγκριση με τον στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης. Το έλλειμμα θα παραμείνει στα επίπεδα του 2,4% έως το 2021. Η ανακοίνωση προκάλεσε ανησυχίες στις αγορές, αλλά και έντονες επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, υπερασπίσθηκε την Τρίτη τον ιταλικό προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν θα κάνει πίσω ούτε «χιλιοστό». Έπειτα όμως από την έντονη αντίδραση των επενδυτών, εκτοξεύοντας την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2014, μεσολάβησε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, διευκρινίζοντας ότι ο στόχος για έλλειμμα 2,4% αφορά μόνο το 2019 και ότι μετά την επόμενη χρονιά το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Η αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση της Ρώμης οδήγησε σε αποκλιμάκωση των πιέσεων και υποχώρηση των αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο, πάνω από 20 μονάδες βάσης. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, χαιρέτισε την αναδίπλωση της Ιταλίας και την πρόθεσή της αναθεωρήσει τα σχέδιά της για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, προειδοποίησε όμως τη Ρώμη ότι εξακολουθεί να κινδυνεύει να παραβεί τους κανόνες της Ε.Ε. για το 2019. «Είναι καλό σημάδι που οι προβλέψεις των επομένων ετών έχουν αναθεωρηθεί, γιατί δείχνει πως οι ιταλικές αρχές εισακούν τις ανησυχίες και τις παρατηρήσεις των εταίρων τους και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί στο περιθώριο μιας διάσκεψης στο Παρίσι. Ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε, ωστόσο, πως το κύριο στοιχείο στο έλλειμμα της Ιταλίας κινδυνεύει να βρεθεί εκτός των ορίων που επιτρέπουν οι κανονισμοί της Ευρωζώνης εάν ο στόχος για το συνολικό έλλειμμα το 2019 τεθεί στο 2,4% όπως έχει πει η Ρώμη. Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι δεν θα εκφέρει γνώμη για τον προϋπολογισμό του 2019 μέχρι να παρουσιαστεί επίσημα και με λεπτομέρειες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα αυτόν τον μήνα. Ο Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο φόρουμ του ΟΟΣΑ, χαρακτήρισε την ιταλική κυβέρνηση «απόλυτα ευρωσκεπτικιστική και ξενοφοβική». Πριν από την ομιλία του όμως στο φόρουμ, ο Ευρωπαίος επίτροπος είχε τονίσει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να υπάρξει κρίση μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών, μεταξύ της Ε.Ε. και της Ιταλίας, που είναι μια χώρα στην καρδιά της Ευρωζώνης». Έπειτα από σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε επιβεβαίωσε έλλειμμα στο 2,4% για το 2019 και στη συνέχεια θα υποχωρήσει στο 2,1% το 2020 και στο 1,8% το 2021.

Στη Γαλλία:

Η Monde γράφει ότι η παραίτηση Κολόμπ συνιστά μια ακόμα κρίση για τον Ε. Μακρόν. Ο τίτλος είναι: η κρίση μειώνεται, η αστυνομία ανησυχεί και στη Λυών αναμένουν…
“Εκτός ελέγχου ο μηχανισμός εξουσίας του Μακρόν” διαπιστώνει το Politico: Σε λιγότερο από 1,5 χρόνο στην εξουσία ο Ε. Μακρόν “ο επιχειρηματίας – πρόεδρος” όπως αρέσει στα γαλλικά ΜΜΕ να τον αποκαλούν φαίνεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο της εξουσίας του. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρντ Κολόμπ και η παρωδία… παραίτησή του τελικά έπληξε καίρια τον πρόεδρο, που είχε θέσει ως προεκλογικό του μόττο τον απόλυτο έλεγχο του υπουργικού του συμβουλίου. Την ίδια ώρα…δημοσκοπικά έχει φθάσει τον προκάτοχό του, Φρανσουά Ολάντ.

Στη Γερμανία:

Spiegel και Bild έχουν βασικό θέμα τις διαδηλώσεις χθες στο Μόναχο εναντίον της ανόδου της ακροδεξιάς ανήμερα της Γερμανικής Ενότητας.
“Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους του Μονάχου εναντίον της ακροδεξιάς” αναφέρει η DW. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες γιόρτασαν την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας διαδηλώνοντας εναντίον της τοπικής κυβέρνησης, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία. Οι ακτιβιστές στράφηκαν εναντίον της κυβέρνησης του CSU και της αλλαγής της ρητορικής της… προς την ακροδεξιά καθώς και εναντίον της ανόδου του AfD. Οι διαδηλωτές επίσης επέκριναν τα νέα μέτρα αστυνόμευσης. Οι αρχές είπαν ότι τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις χθεσινές διαδηλώσεις, ενώ οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 40.000
Η Bild γράφει σήμερα ότι η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα “αντάρτικο” εκ των έσω, δηλαδή εντός του κόμματος της, CDU. Η εφημερίδα αναφέρει ότι δύο πολιτικοί θα προκαλέσουν ανοιχτά την καγκελάριο διεκδικώντας τη θέση της στο συνέδριο του Δεκεμβρίου. Η Μέρκελ είναι αρχηγός του κόμματος εδώ και 18 χρόνια.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα