back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tσακαλώτος: «Σπεκουλάρουν όσοι ισχυρίζονται ότι οι τράπεζες καταρρέουν» – Τι απαντά η αντιπολίτευση

Διαβάστε επίσης

«Oι τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση, έχουν προκλήσεις και πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή.

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την χθεσινή μέρα στο χρηματιστήριο και την πτώση των μετοχών των τραπεζών λέγοντας ότι έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες δομές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και ότι όσοι λένε ότι υπάρχει κατάρρευση απλώς σπεκουλάρουν.

Συγκεκριμένα όπως εξήγησε έχουμε τέσσερα θετικά στοιχεία για τις τράπεζες, οι 2 από τις 4 δεν έχουν επείγουσα παροχή ρευστότητας, στις άλλες δυο θα τελειώσει τα Χριστούγεννα, όλες έφτασαν και ξεπέρασαν τους στόχους για τα κόκκινα δάνεια, περάσανε τα στρες τεστ με επάρκεια κεφαλαιοποιημένες και έχουν επιστροφή καταθέσεων.

Για τον προϋπολογισμό και το διπλό σενάριο που περιέχει το προσχέδιο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αν και θεωρεί τον εαυτό της ότι γνωρίζει από Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ότι όλες οι χώρες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου καταθέτουν στη Κομισιόν ένα σενάριο βάσης και ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να το κάνει αυτό το 2010 έως και τον Αύγουστο γιατί ήταν σε μνημόνιο..

«Η πρόβλεψή μου» συνέχισε ο υπουργός των Οικονομικών «είναι ότι το 2019 θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2018, περισσότερους εργαζόμενους, περισσότερες επενδύσεις και αν πίστευα το αντίθετο δεν θα συζήταγα για εκλογές».
Για τεράστια κυβερνητική αστοχία, στο μη χειρισμό του ζητήματος των κόκκινων δανείων έκανε λόγο η ΝΔ μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Νίκου Δένδια, τονίζοντας ότι η οποιαδήποτε κρίση στον τραπεζικό τομέα θέτει σε συνολικό κίνδυνο την οικονομία μιας χώρας. Τέλος χαρακτήρισε παραδοξολογία το γεγονός ότι το εναλλακτικό σενάριο της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό προϋποθέτει θυσία των ελαφρύνσεων που η ίδια υποσχέθηκε.

«Το προσχέδιο του προυπολογισμού καταρρίπτει το αφήγημα σας περί καθαρής εξόδου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Την εκτίμηση ότι υπάρχει προοπτική να μειωθεί το κόστος δανεισμού μόλις οι αναταράξεις στην Ευρώπη εξ αιτίας Ιταλίας και των αναδυόμενων αγορών, όπως της Τουρκίας και της Αργεντινής υποχωρήσουν, εξέφρασε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στη Βουλή. Παράλληλα τόνισε ότι τα δημόσια οικονομικά μπήκανε πια σε βιώσιμη τροχιά και εξ αιτίας αυτού η αβεβαιότητα και ο ακραίος κίνδυνος του Grexit δεν υπάρχει πια στο τραπέζι.

«Όσο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ανακυκλώνεται, δεν θα μπορέσει να υπάρξει μια οριστική λύση. Και όπως προκύπτει ως αυτή τη στιγμή, η αντιμετώπιση στο συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να είναι διαφορετική» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι η οικονομία βρίσκεται σε «χαμηλή πτήση» και οι κίνδυνοι που υπήρχαν δεν έχουν παρέλθει.

«Έχουμε μπει σε μια προεκλογική περίοδο που αντί για έμφαση στην ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, δίνεται έμφαση στην παροχολογία. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα να καταναλωθούν, αλλά υπάρχουν χρήματα που πρέπει να παραχθούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στέλλα Παπαμιχαήλ – Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα