back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διαβάζω για τους Άλλους: Εθελοντική ηχογράφηση βιβλίων στο Ζάππειο

Διαβάστε επίσης

Το Διαβάζω για τους Άλλους μαζί με εθελοντές αναγνώστες ηχογραφούν βιβλία στο Ζάππειο.

Η έρημη χώρα του Τ.Σ. Έλιοτ, Καθώς ψυχορραγώ του Γουίλιαμ Φώκνερ, Στο Δρόμο του Τζακ Κέρουακ, Στον κήπο του Επίκουρου του Ίρβιν Γιάλομ. Τα βιβλία ήταν απλωμένα πάνω στον πάγκο και οι εθελοντές τα μελετούσαν. Ποιο απόσπασμα θα διάλεγαν να διαβάσουν; Αν και πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν καμία προηγούμενη σχετική εμπειρία, αναζητούν το βιβλίο που θα μπορέσουν να αποδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται για απλή ανάγνωση αλλά για την αφήγηση μιας ιστορίας. Για εικόνες, για πρόσωπα, για τόπους και παλλόμενες επιθυμίες.

ἀπό + ἡγοῦμαι

Μελετώντας τη ετυμολογία της λέξης αφήγηση, που προέρχεται από την σύνθεση της πρόθεσης ἀπό και του ρήματος ἡγοῦμαι, συμπεραίνουμε ότι  σημαίνει «πηγαίνω μπροστά οδηγώντας τους άλλους». Μέσω της φωνής τους  οδηγούν άτομα με προβλήματα όρασης στο συναρπαστικό ταξίδι της ανάγνωσης ενός βιβλίου. Στα πάθη των ηρώων, τα ηθικά διλήμματα, στις κρυφές τους σκέψεις.

Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Ζάππειο, εθελοντές ηχογραφούν αποσπάσματα μεταφρασμένης αμερικανικής λογοτεχνίας με την φροντίδα του μη κερδοσκοπικού Δικτύου Διαβάζω για τους Άλλους, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.

Γέφυρα γενεών μέσα από την αφήγηση

Ήδη από τον Απρίλιο 2018, στο πλαίσιο της διοργάνωσης  Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, πραγματοποιούνται διαγενεακές αναγνώσεις του Διαβάζω για τους Άλλους. Οι εθελοντές της οργάνωσης εκπαιδεύουν μαθητές λυκείου στην τέχνη της ανάγνωσης, οι οποίοι στη συνέχεια διαβάζουν λογοτεχνία σε άτομα τρίτης ηλικίας  σε 20 γηροκομεία της Αθήνας και  συζητούν μαζί τους δημιουργώντας έτσι μια γέφυρα γενεών μέσα από την αφήγηση.

Το εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό Δίκτυο Διαβάζω για τους Άλλους δραστηριοποιείται ακόμη σε ιδρύματα με παιδιά  σε φυλακές με αναλφάβητους κρατουμένους και ηχογραφεί πανεπιστημιακά συγγράμματα για μη βλέποντες φοιτητές.

Crowdfunding

Mέσα στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διαβάζω για τους Άλλους έχει ηχογραφήσει 123 ακουστικά βιβλία σε χορηγούμενα/δωρεάν στούντιο με τη βοήθεια εθελοντών αναγνωστών. Όμως απώτερος στόχος είναι να μπορεί να παράγει τουλάχιστον 123 βιβλία τον χρόνο! Για να μπορέσουν να πετύχουν τον στόχο αυτό ξεκίνησαν Crowdfunding μέσω της ιστοσελίδα www.giveandfund.com για να συγκεντρωθεί το ποσό των 25.000 ευρώ που απαιτούνται για την δημιουργία ενός στούντιο ηχογράφησης που θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό το έργο τους.

Πληροφορίες αναγνώσεων στο Ζάππειο

Αίθουσα 5

4 Οκτωβρίου 17:00-21:00

5 Οκτωβρίου 13:00-21:00

6 Οκτωβρίου 13:00-20:00

και 7 Οκτωβρίου 13:00-18:00.

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα