Search

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη και στο σπίτι για ασθενείς με καρκίνο στην Αθήνα

645

Ένα ακόμη ουσιαστικό πρόγραμμα προσφοράς υπηρεσιών σε ογκολογικούς ασθενείς, υλοποιεί ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών.

Το νέο πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι» στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών με την ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους στο οικείο περιβάλλον τους.

Η προσφορά των υπηρεσιών του προγράμματος γίνεται δωρεάν, σε ασθενείς που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως βαρύτητα κατάστασης υγείας, οικονομική κατάσταση και τόπος κατοικίας, καθώς το πρόγραμμα καλύπτει σε πρώτη φάση ασθενείς που κατοικούν εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών, με την οικονομική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Βristol-Myers Squibb και αρχικά θα εξυπηρετούνται περίπου 100 ασθενείς στην Αθήνα, ενώ στόχος του ΚΕΦΙ είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλους Δήμους αμέσως μόλις βρεθούν εθελοντές και υποστηρικτές.

Οι παροχές του προγράμματος «Μαζί και στο Σπίτι» περιλαμβάνουν:

  • Ψυχολογική και κοινωνική στήριξη για την αποδοχή της διάγνωσης και αποφυγή εγκατάλειψης της θεραπευτικής προσπάθειας, την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης, τη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης.
  • Υποστήριξη των οικογενειών και των φροντιστών καθώς και ανάδειξη του ρόλου τους.
  • Ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα του ασθενούς και τη διαδικασία διεκδίκησής τους.

Με αφορμή την παρουσίαση της νέας δράσης του συλλόγου, η κυρία Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. τόνισε τα εξής:

«Χρόνια τώρα προσπαθούμε μέσω των δράσεων μας να σταθούμε δίπλα στον ογκολογικό ασθενή και την οικογένειά του προσφέροντας στήριξη σε κάθε επίπεδο. Με το νέο πρόγραμμα Μαζί και το ΣΠΙΤΙ θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητας ζωής τόσο του ασθενή με καρκίνο αλλά και της οικογένειάς του με την ψυχοκοινωνική κάλυψη στο οικείο περιβάλλον τους.

Αυτή η κατ’οίκον υποστήριξη έρχεται πάντα σε συνέχεια της νοσοκομειακής περίθαλψης, βοηθώντας τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου.

Το Μαζί και το ΣΠΙΤΙ απευθύνεται τόσο στους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου όσο και σε ασθενείς που βρίσκονται σε φάση αποθεραπείας. Εξατομικεύουμε τις υπηρεσίες μας στις ανάγκες τους. Οι κοινωνικοί λειτουργοί ενημερώνουν την οικογένεια για τα δικαιώματα του ασθενούς, τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα, όπως και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν.

Επιπλέον, παρέχονται συνεδρίες με ψυχολόγο κατ’ οίκον, προκειμένου ο ασθενής να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, να ανακτήσει τις εσωτερικές του δυνάμεις και την αυτοπεποίθησή του. Οι ίδιοι αλλά και οι συγγενείς τους μπορούν να ενταχθούν και στις συναντήσεις των ομάδων ψυχολογικής στήριξης που πραγματοποιούνται στους χώρους του συλλόγου μας.

Στην επιλογή συνεκτιμάται η οικονομική κατάσταση του ασθενούς αλλά και οι τρέχουσες ανάγκες του. Οι ασθενείς τελικού σταδίου έχουν, βέβαια, προτεραιότητα, δεδομένου ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το εξωτερικό, καμία δομή δεν αναλαμβάνει τη φροντίδα τους. Το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την βοήθεια της φαρμακευτικής εταιρείας Βristol-MyersSquibbπου έμπρακτα εστιάζει στην υποστήριξη του ασθενούς».

Η κυρία Ελισάβετ Προδρόμου, Γενική Διευθύντρια της Βristol-MyersSquibb Ελλάδας αναφερόμενη στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας τόνισε πως «στην εταιρία λαμβάνουμε δράση και προωθούμε το μήνυμα της ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους. Πιστεύουμε ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών θα πρέπει να στοχεύει εκτός από την θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου και στην ψυχολογική υποστήριξή τους από εξειδικευμένους Επαγγελματίες Υγείας».

Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα και τη διαδικασία ένταξης σε αυτό, επικοινωνήστε με το Κ.Ε.Φ.Ι. (2106468222 & 2103244390, email: info@anticancerath.gr)

Νίνα Κομνηνού

 

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *