back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βαυαρία: ιστορικό χαμηλό για την Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών, δεύτερη δύναμη οι Πράσινοι

Διαβάστε επίσης

Ιστορικό χαμηλό σημειώνει η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών, δέκα μόλις ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση “Bayerntrend” του ινστιτούτου Infratest dimap για λογαριασμό του ARD, η CSU δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το 33% στο κρατίδιο-προπύργιό της.

Κερδισμένοι της δημοσκόπησης, όπως άλλωστε και των περισσοτέρων δημοσκοπήσεων μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017, οι Πράσινοι, που αναδεικνύονται σε δεύτερη δύναμη με ποσοστό 18%. Την τρίτη θέση με ποσοστό 11% μοιράζονται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και το βαυαρικό κόμμα Ελεύθεροι Ψηφοφόροι. Ακολουθούν η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) που με 6% μπαίνουν οριακά στο Μαξιμίλιανεουμ, το βαυαρικό κοινοβούλιο. Εκτός, σύμφωνα τουλάχιστον με αυτή τη δημοσκόπηση, παραμένει η Αριστερά με 4,5%.

Ο Ζέντερ κατηγορεί το Βερολίνο

Αναφερόμενος στα χαμηλά ποστοστά των Χριστιανοκοινωνιστών, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας (και μέλος τους), Μάρκους Ζέντερ, έσπευσε να αποστασιοποιηθηεί από το Βερολίνο -παρότι πριν από λίγες ημέρες φάνηκε αιφνιδίως να προσεγγίζει την καγκελάριο- λέγοντας σε συνέντευξή του στην “Bild”: “Αυτοί οι αριθμοί οφείλονται στην πολιτική του Βερολίνου”, αποδίδοντας όλη την ευθύνη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και παραβλέποντας το γεγονός ότι από τον Μάιο έχουν πραγματοποιηθεί στο Μόναχο τέσσερις μεγάλες διαδηλώσεις που μεταξύ άλλων στρέφονται κα κατά της πολιτικής της κυβέρνησής του. Εν συνεχεία μάλιστα, ο Ζέντερ προειδοποίησε ότι η εκλογική αναμέτρηση της 14ης Οκτωβρίου στη Βαυαρία δεν πρέπει να “εξελιχθεί σε μάθημα για το Βερολίνο”, καλώντας ουσιαστικά τους ψηφοφόρους να μην “τιμωρήσουν” την CSU για “τις αμαρτίες” του μεγάλου συνασπισμού, στον οποίο βέβαια το κόμμα του έχει αναλάβει σημαντικά χαρτοφυλάκεια, ανάμεσά τους το νευραλγικό υπουργείο Εσωτερικών, από το οποίο ο επικεφαλής της CSU, Xoρστ Ζέεχοφερ, προκαλεί πονοκέφαλο στην Άνγκελα Μέρκελ μέσω της προσφυγικής και μεταναστευτικής του πολιτικής.

Ο τετρακομματικός συνασπισμός εφικτός αλλά απίθανος

Τα δυσάρεστα νέα όμως δεν τελειώνουν εδώ για το κόμμα του Χορστ Ζέεχοφερ και κατ’ επέκταση και για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του Μονάχου δεν συγκεντρώνει η CSU, αλλά τέσσερα άλλα κόμματα -οι Πράσινοι, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι και οι Φιλελεύθεροι- χωρίς φυσικά συνεργασία με την AfD, καθώς το 46% που συγκεντρώνουν επαρκέι για σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης, αν και πρόκειται για μάλλον απίθανο σενάριο.

Περίπου τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες (71%) τάσσονται υπέρ ενός κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ μόλις το 23% προτιμά κυβέρνηση της CSU.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα