back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Vegan σημαίνει Συμπόνια»

Διαβάστε επίσης

Mε εικόνες γροθιά στο στομάχι των κρεατοφάγων κυκλοφορεί ένας συρμός του Μετρό της Αθήνας. Πρόκειται για την καμπάνια ενημέρωσης «Vegan Σημαίνει Συμπόνια» που ετοίμασε η ομάδα Greek Vegans με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να προτρέψει τους πολίτες να υιοθετήσουν την χωρίς  ζωικής προέλευσης προϊόντα διατροφή. Άμεση ήταν η αντίδραση κτηνοτρόφων και κρεοπωλών.

«Vegan Σημαίνει Συμπόνια»

Η καμπάνια των Greek Vegans που θα διαρκέσει 28 μέρες έγινε πραγματικότητα χάρη στις προσφορές εταιρειών και πολιτών, που είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο χρηματικό ποσό των 7.440 ευρώ. Έτσι ένας συρμός του Μετρό «ντύθηκε» με φωτογραφίες ζώων και μηνύματα όπως «Για κάθε ποτήρι γάλα μια μητέρα χάνει το μωρό της» ή «Σταματώντας να τρως ζωικά σώζεις μέχρι και 300 ζώα το χρόνο ή «Δες ποιον έφαγες σήμερα».

vegan

«Πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι αγαπάνε τα ζώα και δεν θέλουν να υποφέρουν» λέει στον Αθήνα 9.84 ο Αλέξανδρος Φάτσης μέλος της ομάδας Greek Vegans. «Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι τα ζώα που τρώμε δεν είναι αντικείμενα είναι όντα που υποφέρουν όπως ο σκύλος ή η γάτα μας. Για να φτάσουν στο τραπέζι μας υποφέρουν από την στιγμή της γέννησης τους έως την σφαγή τους και με τρόπο που δεν φανταζόμαστε».

«Η αντίδραση του κόσμου είναι πολύ θετική», επισημαίνει ο κ. Φάτσης, «φαίνεται να ευαισθητοποιείται και να προβληματίζεται. Αυτός είναι και ο στόχος της προσπάθειας μας. Να δείξουμε στον κόσμο τι κρύβεται πίσω από τη διατροφή του.

Για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η καμπάνια στους επαγγελματίες του κλάδου ο κ. Φάτσης ανέφερε το παράδειγμα του καπνίσματος.

«Στις διαφημίσεις και τις καμπάνιες κατά του καπνίσματος αντιδρούν οι καπνοβιομήχανοι ή όσοι παράγουν καπνό. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος πως το κάπνισμα βλάπτει. Αντίστοιχα. ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε το επεξεργασμένο κρέας στις καρκινογόνες τροφές και το κόκκινο κρέας στις πιθανώς καρκινογόνες. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να το αγνούν επειδή θίγεται κάποιος επαγγελματικός κλάδος.

 

Η καμπάνια που θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο άμεση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2018, οπότε ξεκινάει το Vegan Life Festival στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Μία ημέρα πριν στις 6 Οκτωβρίου στις 12.00 το μεσημέρι, προγραμματίζεται πορεία για τα δικαιώματα των ζώων στην Ελλάδα στον πεζόδρομο της Ερμού στο Θησείο.

Οι αντιδράσεις

chirino-kreas

Για προκλητική δυσφήμηση του ελληνικού κρέατος στο Μετρό κάνει λόγο η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ)

Στη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς την Αττικό Μετρό αναφέρεται ότι: «υποστηρίζουμε το δικαίωμα της διατροφικής επιλογής όποιο και αν είναι αυτό, όπως επίσης και τον δημόσιο διάλογο όταν αυτός διεξάγεται καλή τη πίστη. Δεν μπορούμε, όμως, να παρακολουθούμε αμέτοχοι όταν ο τομέας τον οποίο εκπροσωπούμε πλήττεται και προσβάλλεται, υπό την αιγίδα, μάλιστα, ενός κρατικού οργανισμού».

»Η Αττικό Μετρό φαίνεται να παίρνει σαφή θέση σε έναν διάλογο που διεξάγεται παγκοσμίως σε πολιτικό, επιστημονικό και πρακτικό επίπεδο, για ένα θέμα με σοβαρότατες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Επομένως εμφανίζεται να συντάσσεται και να επικροτεί επιστημονικά αστήρικτες απόψεις ακτιβιστικών ομάδων που δυσφημούν έναν τομέα με τεράστια συμβολή στην ελληνική οικονομία. Έναν τομέα που περιλαμβάνει όλη την αλυσίδα η οποία ξεκινά από την παραγωγή και την εμπορία ζώντων ζώων και φτάνει μέχρι την επεξεργασία, μεταποίηση και κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, άρα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα