back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πέθανε η σοπράνο Μονσεράτ Καμπαγιέ – H υψίφωνος που πέρασε στην ιστορία της Όπερας

Διαβάστε επίσης

Η περίφημη ισπανίδα υψίφωνος Μονσεράτ Καμπαγιέ απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών στη Βαρκελώνη, όπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

H διάσημη σοπράνα πέθανε τη νύκτα στο νοσοκομείο Sant Pau», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στο νοσοκομείο της Βαρκελόνης.  Η κηδεία της σοπράνο, η οποία αντιμετώπιζε από χρόνια προβλήματα υγείας, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη μητρόπολη της Καταλονίας.

Την είδηση για τον θάνατο της Μονσεράτ Καμπαγιέ μετέδωσε και το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές

Η Μονσεράτ Καμπαγιέ (Montserrat Caballé, πλήρες ονοματεπώνυμο María de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch, είχε γεννηθεί στην Βαρκελώνη της Ισπανίας  στις 12 Απριλίου του 1933.

Αποφοίτησε από το Ωδείο της Βαρκελώνης το 1954 και έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο της το 1956 στην Βασιλεία, στην παράσταση της όπερας Μποέμ του Τζιάκομο Πουτσίνι. Σταδιακά καθιερώθηκε και χαρακτηρίστηκε ως  «ιέρεια» του bel canto, σε έργα του Βέρντι, του Μπελίνι, του Ντονιτσέτι και του Ροσσίνι.

 

Μερικά χρόνια αργότερα ήρθε η παγκόσμια αναγνώριση με τη «Λουκρητία Βοργία» του Ντονιτσέτι στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Στο τέλος της παράστασης, όρθιο το κοινό χειροκροτούσε την Καμπαγιέ επί μισή ώρα.

Το 1970 έκανε το επίσημο ντεμπούτο της στη Σκάλα του Μιλάνου, πάλι με τη «Λουκρητία Βοργία» και ερμηνεύοντας τον  πρωταγωνιστικό ρόλο. Εμφανίστηκε στο Covent Garden και τη Λυρική Όπερα του Σικάγο και έκανε μεγάλες περιοδείες στον κόσμο σε κλασσικές ερμηνείες : Νόρμα, η Μαντάμα Μπατερφλάι, η Τόσκα.

 

 

To 1995 ακολουθεί μια ακόμη ιστορική συνεργασία με τον δικό μας Βαγγέλη Παπαθανασίου στο άλμπουμ του “El Greco”, φόρος τιμής στον διάσημο ζωγράφο.

 

 

Το καλοκαίρι του 1997 η διάσημη Ισπανίδα πριμαντόνα Μονσερά Καμπαγιέ ήταν στη χώρα μας και ερμήνευσε στο Καλλιμάρμαρο τραγούδια του Βαγγέλη Παπαθανασίου, στην τελετή της έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου. Με αφορμή την παρουσία της ντίβας της όπερας στην Ελλάδα. Δύο μήνες νωρίτερα είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο MEGA στην εκπομπή του Θοδωρή Ρουσόπουλου όπου μιλούσε για την ζωή της την όπερα και την Ελλάδα. Η σπουδαία πριμαντόνα είχε δηλώσει τότε ερωτευμένη με τη χώρα μας και είχε αναφερθεί στους Ελληνες φίλους της. Ένα όνειρό της ήταν,όπως είχε πει να αποκτήσει σπίτι σ’ ένα ελληνικό νησί

Στο Ηρώδειο το 2012

H μεγάλη Καταλανή σοπράνο και «ιέρεια» του bel canto παρουσίασε μια μοναδική συναυλία-αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας της στην σκηνή του Ηρωδείου με την συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Jose Collado.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα