back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στα άκρα η αντιπαράθεση Ρώμης-Βρυξελλών

Διαβάστε επίσης

Στα άκρα βρίσκεται η αντιπαράθεση μεταξύ  Ρώμης και Βρυξελλών, για το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, το οποίο φαίνεται ότι δεν παίρνει πράσινο φως από την Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τη Ρώμη να διπλασιάσει τις προσπάθειές της προκειμένου να μην αποκλίνει από τους στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες.   Και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη γίνει υποχωρήσεις από τις Βρυξέλλες στη Ρώμη. «Εχει επιτραπεί στην Ιταλία να κάνει δαπάνες που δεν θα της επιτρεπόταν, αν είχαμε εφαρμόσει με αυστηρότητα, αλλά όχι έξυπνα τους κανόνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σε αυστριακές εφημερίδες.

«Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά όπως είπε «δεν υπάρχει κάποιο δεύτερο σχέδιο». 

 Ντι Μάιο:Αυτή η Ευρώπη σε έξι μήνες θα έχει τελειώσει

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera,  ο Ντι Μάιο, αναφέρεται και πάλι, σήμερα, στην στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον επόμενο προϋπολογισμό της χώρας.

«Ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα αρέσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει», τονίζει. Παράλληλα, προσθέτει ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β» και ότι «δεν τίθεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρώπη και στο ευρώ».

Παράλληλα, ο Ντι Μάιο επιμένει ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κατηγορεί τους επιτρόπους της Ένωσης ότι στηρίζουν την ιταλική αντιπολίτευση της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, με τις Ευρωεκλογές τις ερχόμενης άνοιξης θα γίνει «σεισμός κατά της λιτότητας» και «οι κανόνες θα αλλάξουν αμέσως, την επόμενη ημέρα».

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των αγορών, ο αρχηγός των «Πέντε Αστέρων» δηλώνει, ότι «η μόνη λύση, για να ηρεμήσουν «θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης της Ρώμης». Αλλά αυτό-τονίζει- «δεν το επιθυμούν οι ιταλοί πολίτες».

Τέλος, ο Λουίτζι Ντι Μάιο δηλώνει βέβαιος ότι το «εισόδημα του πολίτη» για τους άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους θα βοηθήσει έξι εκατομμύρια φτωχούς και να στηρίξει καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.

Στο μεταξύ ο  βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, και υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Λέγκας προειδοποίησε σε συνέντευξή του στη Daily Telegraph πως «αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή». 

«Στο θέμα της Ελλάδας, η ΕΕ κατόρθωσε να μετατρέψει αυτό που ξεκίνησε ως μικρό πρόβλημα σε καταστροφή μέσω της κακής διαχείρισης, αλλά αυτό θα είναι χίλιες φορές χειρότερο. Θα είναι Αρμαγεδδών».  

 Δεν υπήρξε απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού λένε πηγές της Ιταλικής κυβέρνησης 

Στην επιστολή του με τις λεπτομέρειες του προσχεδίου του ιταλικού υπολογισμού, ο Τρία ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πρόγραμμα κοινωνικο- οικονομικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων αμετάβλητο φόρο για τις μικρές επιχειρήσεις και ένα πλάνο οικονομικής ενίσχυσης που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο έλλειμμα την επόμενη χρονιά, σημειώνει το Bloomberg.   

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού έως τις 15 Οκτωβρίου. Το ιταλικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος της χρονιάς. 

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης σχολίασαν το περιεχόμενο της επιστολής που απευθύνθηκε χθες βράδυ στον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σχετικά με το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού. 

«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», τονίζουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίες προσθέτουν ότι «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο». 

 Κομισιόν: Το σχέδιο για υψηλό έλλειμμα δεν μπορεί να γίνει δεκτό 

Η Κομισιόν ενημέρωσε γραπτώς την Ιταλία ότι το σχέδιο για υψηλό έλλειμμα την επόμενη τριετία δεν μπορεί να γίνει δεκτό, όπως ανέφερε η ηλεκτρονική έκδοση της La Repubblica. 

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί απάντησαν στην επιστολή του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία με κείμενο δύο σελίδων, στο οποίο προειδοποιούν ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού «εκ πρώτης όψεως αποτελεί σημαντική απόκλιση από το δημοσιονομικό πλάνο που υπέδειξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι το οποίο δημιουργεί σοβαρή ανησυχία». 

«Ζητούμε από τις ιταλικές αρχές να διασφαλίσουν ότι το σχέδιο βρίσκεται σε συμφωνία με τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες» της ΕΕ, επισημαίνουν.  Πρόκειται ουσιαστικά για τελεσίγραφο των Βρυξελλών  προς την  ιταλική κυβέρνηση να αλλάξει κατεύθυνση πριν από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε το σχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να υποβληθεί επίσημα στην Κομισιόν. 

 Μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα;  

Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της από τη Ρώμη η Deutsche Welle, Βρυξέλλες και Ρώμη προτίθεται να  «γεφυρώσουν» τις διαφορές τους στο έλλειμμα του ιταλικού προϋπολογισμού. Την ίδια στιγμή, προσθέτει ,ο Ζ. Κ. Γιούνκερ διατείνεται ότι δεν συγκρίνει την ιταλική με την ελληνική κρίση.Στο ερώτημα αν αναμένει ξέσπασμα νέας κρίσης χρέους ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Αν τώρα πω ότι υπάρχει κίνδυνος η Ιταλία να γίνει μια δεύτερη Ελλάδα, οι Ιταλοί θα θυμώσουν. Για αυτό και δεν συγκρίνω την Ιταλία με την Ελλάδα παρά το υψηλό χρέος και το υπερβολικό έλλειμμα», διαβεβαίωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογραμμίζοντας τη σημασία έναρξης διαλόγου με τη Ρώμη, αναφέρει η DW.

Στο  αν μπορεί  να «γεφυρωθεί» το χάσμα η απάντηση είναι ότι ενδεχομένως τα κοινωνικά αυτά μέτρα να μην εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο, αλλά από τον Απρίλιο, για να περιοριστεί το όλο κόστος. Είναι ωστόσο αδιανόητο Λέγκα και Πέντε Αστέρια, να πάρουν πίσω τις υποσχέσεις τους. «Δεν με ενδιαφέρει τι λέει μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενίσχυσε την φτώχεια στις χώρες μας», συνεχίζει να δηλώνει ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τονίζει, ειρωνικά, ότι «για πρωινό, συνηθίζει να τρώει ψωμί και σπρεντ». 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, θα ήθελε περιορίσει το ιταλικό έλλειμμα στο 1,6%, ενώ, ως γνωστόν, για το επόμενο έτος η Ρώμη προβλέπει 2,4% του ΑΕΠ. Υπάρχει άραγε περιθώριο διαπραγμάτευσης; 

Προς το παρόν, η κυβέρνηση Κόντε διαψεύδει την εφημερίδα La Repubblica, σύμφωνα με την οποία, αν το σπρεντ ξεπεράσει τις 400 μονάδες, τότε η κυβερνητική συμμαχία της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων ενδέχεται να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες που έχει προγραμματίσει. 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα