back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημ.Παπαδημούλης: “Κάθε αναταραχή στη γείτονα Iταλία , επηρεάζει και τη χώρα μας”

Διαβάστε επίσης

                                                                                                                                           Αθήνα, 2018/10/08

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Βασίλη Πάικο.

Αναλυτικά:

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ  

 Β. Πάικος: Μας έλεγε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Σωτήρης Ρούσσος ότι προβλέπει μάλλον η  Ιταλία να υποχωρεί περισσότερο σε αυτό το bras de fer με τη Κομισιόν. Τι λέτε εσείς που παρακολουθείτε και από πιο κοντά τα πράγματα; 

 Δ. Παπαδημούλης: “Νομίζω ότι η πίεση των αγορών, η ανοδική πορεία των επιτοκίων στα ιταλικά ομόλογα θα αναγκάσουν την Ρώμη να βάλει νερό στο κρασί της. Αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι το μεγάλο πρόβλημα στα οικονομικά της Ευρώπης και στο προσφυγικό  με όλα τα ακραία πράγματα που κάνει ο Σαλβίνι. Μιλάμε για την  τρίτη σε μέγεθος ευρωπαική οικονομία και είναι πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει.” 

Β. Πάικος: Μήπως αυτό είναι το μεγάλο της όπλο για τη πίεση; 

Δ. Παπαδημούλης: “ Έτσι νομίζουν Σαλβίνι και Ντι Μάϊο. Γρήγορα θα αποδειχθεί ότι κάνουν λάθος. Η οικονομία είναι ευαίσθητο πράγμα και όταν κανείς κάνει λαϊκισμούς και τσαμπουκάδες, το βρίσκει μπροστά του στην άνοδο των επιτοκίων και την υποχώρηση της αξίας των μετοχών των εταιρειών.

Αυτή την ώρα εμείς έχουμε κάθε λόγο να τονίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιταλία. Γιατί μας επηρεάζουν οι αναταράξεις στην γειτονική χώρα, αφού όποτε τσιμπάνε τα Ιταλικά ομόλογα, … τσιμπάνε και τα ελληνικά. Δεν είμαστε Ιταλία επειδή τηρούμε υγιή δημόσια οικονομικά, η οικονομία μας είναι σε ανάκαμψη και έχουμε κάθε λόγο να χτίζουμε βήμα -βήμα εμπιστοσύνη και μέσα , στους Έλληνες πολίτες που τη χάσανε σωρηδόν στα χρόνια της χρεοκοπίας και του μνημονίου προς το πολιτικό σύστημα και έξω.”  

 Β. Πάϊκος: Βλέπετε να μας επηρεάζει για καιρό; Στα ομόλογα και στα Spreads;  

 Δ. Παπαδημούλης: “Όσο γρηγορότερα βρεθεί ένα moduς vivendi μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών τόσο πιο γρήγορα θα ηρεμήσουν τα πράγματα. Νομίζω ότι αυτή την στιγμή, επειδή έχουμε ως χώρα ένα μαξιλάρι μερικών δεκάδων δις, μας επιτρέπει να βγούμε με σχέδιο και ασφάλεια στην αγορά του δανεισμού και νομίζω ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2019. Το προετοιμάζουν τεχνοκράτες πολύ ειδικότεροι από μένα Ακούμε τους ειδικούς ότι τους επόμενους μήνες, θα συμβεί αυτό”.  

*ΓΙΑ ΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ 

Β. Πάικος: Είχαμε ένα πατατράκ στις τράπεζες, αυτή την εβδομάδα. Μήπως παραείναι εύθραυστο το τραπεζικό σύστημα; το χρηματιστήριο αβαθές και φτάνει ένα άρθρο στο Μπλούμπεργκ για να ταρακουνήσει τα πάντα;  

 Δ. Παπαδημούλης: “Είναι ολοφάνερο ότι υπήρξαν οικονομικό σορτάρισμα και πολιτική κερδοσκοπία.”  

Β. Πάικος: Η πολιτική κερδοσκοπία, αν μου επιτρέπεται, υπήρξε , αλλά ήταν δευτερογενής. Δεν ήταν η αιτία που έγινε αυτό το πράγμα… 

Δ. Παπαδημούλης: “Επειδή ζούμε σε εποχή αναταράξεων και επειδή ακριβώς η χώρα έχει βγει πριν από λίγο από τα μνημόνια και τα βασικά της θεμελιώδη είναι θετικά και για την πορεία της οικονομίας και για τα δημόσια οικονομικά , ακόμη και για τις τράπεζες , νομίζω ότι είναι επιζήμιο και εγκληματικό να παίζει κανείς πολιτικά παιγνίδια με αυτό το θέμα. Από εκεί και πέρα ,οι τράπεζες σε συνεργασία με τη Τράπεζα της Ελλάδας και το κεντρικό τραπεζίτη  που θα περίμενα να μιλήσει αυτές τις μέρες και με τη ΕΚΤ και τον SSM ,την εποπτική τους αρχή θα πρέπει να προχωρήσουν πιο αποτελεσματικά στο σχέδιο που έχουν συνάψει που συνίσταται στο να μπορέσουν να ανακτήσουν το ρόλο τους. Να μειώσουν- με σχέδιο- το μεγάλο όγκο των κόκκινων δανείων με πιο φιλόδοξους  στόχους και καλύτερα αποτελέσματα, ώστε να μπορούν να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις με προοπτικές και σε νοικοκυριά για αγορά κατοικίας.”  

                                                                       *ΓΙΑ FΥΡΟΜ

Β. Πάικος: Τι βλέπετε οι προσπάθειες Ζάεφ στις διαβουλεύσεις έχουν ελπίδες για συνταγματική πλειοψηφία; 

 Δ. Παπαδημούλης: “Κάθε μέρα που περνάει φέρνει πιο κοντά το σενάριο των πρόωρων εκλογών παρότι επισήμως κανείς δεν τις προτείνει, oύτε τις ζητάει. Εκτίμησή μου είναι ότι αν γίνουν πρόωρες εκλογές θα πάει το θέμα πιο πίσω από πλευράς χρονοδιαγράμματος . Ο  Ζάεφ νομίζω ότι έχει το πλεονέκτημα και θα κερδίσει και άλλους πόντους στις εκλογές , διότι το VMRO παραμένει υπό τον έλεγχο του Γκρούεφσκι , αλλά είναι και βαθιά διαιρεμένο , καθώς όλη η πολιτική οικογένεια της Χριστιανο-δημοκρατίας και του Λαϊκού Κόμματος , όπου ανήκουν ΝΔ και VMRO, είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.”  

*ΓΙΑ ΕΠΑΦΗ ΣΠΥΡΑΚΗ – ΖΑΕΦ

Β.Πάικος: Μήπως δόθηκε υπερβολική έκταση,και σημασία στην υπόθεση Σπυράκη -Ζάεφ; Μήπως ήταν και υπερβολική η απαίτηση του Μεγάρου Μαξίμου να αποπεμφθεί η κυρία Σπυράκη, λες και εκείνη έφταιγε;  

 Δ. Παπαδημούλης: “Τα γεγονότα και οι διάλογοι που αποκαλύφθηκαν δείχνουν ότι πριν ακόμη αρχίσουν οι επίσημες συνομιλίες η κυρία Σπυράκη ως απεσταλμένη του Κ. Μητσοτάκη επεδίωξε να χαλάσει τη προοπτική της συμφωνίας, η οποία κινήθηκε για να παγιώσει τη γραμμή που είχε η ΝΔ.”  

 Β. Πάικος: Το ως απεσταλμένη εικάζεται. Δεν το ξέρουμε μετά βεβαιότητος… 

Δ. Παπαδημούλης: “Η εκπρόσωπος τύπου είναι κατεξοχήν άνθρωπος του προέδρου. Από τα πρακτικά που διάβασα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και στη FAZ η ενημέρωση του Ζάεφ στους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας του δεν είναι “είδα τυχαία την κυρία Σπυράκη σε ένα καφέ , αλλά η κυρία Σπυράκη μου μετέφερε τις απόψεις Μητσοτάκη.”Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη σε αυτό νομίζω ότι λέει πολλά.”  

  *ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Β. Πάικος: Μήπως βιαστήκατε ως κυβέρνηση στις διαβεβαιώσεις ότι για το θέμα των συντάξεων δεν υπάρχει κίνδυνος περικοπής και ελλοχεύει κάποια στιγμή- ίσως και σύντομα – ο κίνδυνος της απογοήτευσης;

Δ. Παπαδημούλης: “ Όχι δεν βιαζόμαστε. Αντιθέτως η γραμμή που έχουμε χαράξει είναι ότι προσπαθούμε να πείσουμε τους πάντες. Αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε να μην κόψουμε τις συντάξεις , να ακυρώσουμε αυτό το μέτρο, τηρώντας τη δέσμευσή μας.”

                                    «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.: 210 34 11610 – FAX: 210 34 11 397 – e-mail: [email protected]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα