Search
poria_gia_zoa

Φώναξαν για τα πλάσματα που δεν έχουν φωνή

508

Για πρώτη φορά στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε η επίσημη πορεία για τα δικαιώματα των ζώων. Η δράση διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2016 σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Η πορεία στην  Αθήνα

Η πορεία για τα δικαιώματα των ζώων στην Αθήνα είχε παλμό, ζωντάνια, ενθουσιασμό και νέους με πίστη και ελπίδα πως θα έρθει μια μέρα που δεν θα βασανίζονται και δεν θα σφαγιάζονται ζώα στον πλανήτη μας.

poria_gia_zoa

Με συνθήματα όπως «Κάτω η βία, να κλείσουν όλα τα σφαγεία», Βγάζουμε κραυγή για την ελευθερία», «Τα ζώα δεν είναι ρούχα, ούτε τροφή, ούτε ψυχαγωγία» και υπό τους ήχους τυμπάνων, περίπου 1000 άτομα ξεκίνησαν από το Θησείο και κατέληξαν στην πλατεία Συντάγματος ενημερώνοντας τον κόσμο για τον αγώνα τους. Την δράση διοργάνωσε η οργάνωση Ήθος και Ενσυναίσθηση, που έχει σκοπό «την προαγωγή του αντισπισισμού, του δικαίου εμπορίου και της οικολογίας (Zero Waste τρόπου ζωής) στην Ελληνική κοινωνία». Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν φιλοζωικές και vigan οργανώσεις και σωματεία και εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

poria_gia_zoa

poria_gia_zoa

«Θα φωνάξουμε δυνατά για τα μη ανθρώπινα αδέλφια μας» λέει στον Αθήνα 9.84 η Δήμητρα Ποντικάκη εκπρόσωπος της ομάδας Anonymous for the Voiceless. «Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο είναι η απελευθέρωση όλων των ζώων. Πρόκειται για ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, που αποτελεί και τη βάση για την απελευθέρωση των ανθρώπων. Θέλουμε να παρακινήσουμε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν ένα vigan τρόπο ζωής».

poria_gia_zoa

«Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τα ξεχασμένα πλάσματα που πάνω στα πτώματά τους πατάει όλος μας ο πολίτισμός» τόνισε μεταξύ άλλων, η Έλλη Στούρνα από τους διοργανωτές, στο τέλος της διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος. «Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε την ελευθερία όλων των σκλαβωμένων ζώων, που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να ικανοποιούν τις ορέξεις τους και να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Στόχους που θεωρούν σπουδαιότερους από εκατομμύρια αθώες ζωές».

Αντιδράσεις

Κατά την διάρκεια της πορείας, ωστόσο, από τους περαστικούς Αθηναίους, ακούγονταν σχόλια για μπριζολάκια και αρνάκια στη σούβλα. Εντελώς αντίθετη ήταν η αντίδραση των τουριστών που βρίσκονται στην πόλη, οι οποίοι στην πλειονότητα τους χαμογελούσαν, κάποιοι μάλιστα χειροκροτούσαν τους διαδηλωτές. Οι δε εργαζόμενοι στην κρεαταγορά της Βαρβακείου έμειναν κυριολεκτικά άφωνοι στη θέα των διαδηλωτών με τα πλακάτ (κάποιοι ήταν και αλυσοδεμένοι, συμβολικά) που φώναζαν συνθήματα στην είσοδο της αγοράς.

poria_gia_zoa

Η επίσημη πορεία για τα δικαιώματα των ζώων

Η επίσημη πορεία για τα δικαιώματα των ζώων είναι μία ετήσια πορεία που ξεκίνησε από την αγγλική οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων Surge. Η πορεία ξεκίνησε στο Λονδίνο το 2016 με 2500 βίγκαν άτομα και το 2017 στην πορεία παρευρέθηκαν 5000 βίγκαν άτομα, δηλαδή ο διπλάσιος αριθμός ατόμων πορεύτηκε για την απελευθέρωση των ζώων στο Λονδίνο.

poria_gia_zoa

Οι διοργανωτές

Η Ethos & Empathy (Ήθος & Ενσυναίσθηση) είναι είναι ένα υπό σύσταση σωματείο που έχει σκοπό την προαγωγή του αντισπισισμού, του δικαίου εμπορίου και της οικολογίας (Zero Waste τρόπου ζωής) στην ελληνική κοινωνία. «Πιστεύουμε πως για να μπορέσει να αλλάξει ο κόσμος μας, θα πρέπει οι άνθρωποι να υιοθετήσουν μία ολιστική προσέγγιση απέναντι στη ζωή. Ελπίζουμε πως η κοινωνία μας θα μπορέσει να μετατοπίσει τον εγωκεντρικό τρόπο σκέψης σε έναν οικοκεντρικό που θα αντιμετωπίζει με συμπόνοια όλα τα συναισθανόμενα όντα: Ανθρώπινα και μη ανθρώπινα ζώα, το περιβάλλον αλλά και φυσικά ο καθένας μας δε θα πρέπει να ξεχνάει τον εαυτό του καθώς αγαπώντας τον εαυτό μας θεραπεύουμε τον κόσμο!»

poria_gia_zoa

poria_gia_zoa

poria_gia_zoa

poria_gia_zoa

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *