back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη Μόσχα το Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός – Εντείνονται οι διεργασίες στην πΓΔΜ

Διαβάστε επίσης

Επίσημη πρόσκληση για να επισκεφτεί τη Μόσχα και να συναντηθεί με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε, για τις 12 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, «η προκαταρκτική ημερομηνία της επίσκεψης έχει τεθεί για τις 12 Δεκεμβρίου και ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν».

Η επαναπροσέγγιση Αθήνας-Μόσχας έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία κι ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι μένει πιστή στο δόγμα της πολυμερούς και πολυδιάστασης εξωτερικής πολιτικής. Στην επικείμενη συνάντηση θα επιχειρηθεί αφενός να επουλωθούν οι πληγές στις ελληνορωσικές σχέσεις που άνοιξαν με αφορμή τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών και τις σκιές για παρεμβάσεις της Μόσχας προ του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ. Αφετέρου η επίσκεψη αναμένεται να σηματοδοτήσει την αναθέρμανση της συνεργασίας (διπλωματικής και εμπορικής) ανάμεσα στα δυο κράτη κι ενώ η Μόσχα το τελευταίο διάστημα έχει στενές επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η ατζέντα

Παρά το ψυχρό κλίμα, οι διπλωματικές αποστολές των δύο χωρών εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι αλλά και να διαμορφωθεί η ατζέντα των συζητήσεων. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν οι σχέσεις των δυο κρατών και το περιθώριο συνεργασίας σε μια σειρά τομέων όπως το Εμπόριο, η Ναυτιλία, ο Τουρισμός και η Ενέργεια. Παράλληλα, θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και τα εθνικά ζητήματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ενώ από τη ρωσική πλευρά έμφαση αναμένεται να δοθεί στις προσπάθειες οριστικής επίλυσης του συιακού ζητήματος.

Μάλιστα, η ίδια κυβερνητική πηγή προσέθεσε ότι η συνεδρίαση της ελληνο-ρωσικής επιτροπής συνεργασίας για ζητήματα Οικονομίας, Βιομηχανίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας έχει προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου. «Μία σειρά από σχέδια συνεργασίας σε διαφορετικους τομείς της οικονομίας έχουν προσδιοριστεί και θα συζητηθούν» ανέφερε η πηγή.

Ψάχνει 11 βουλευτές ο Ζάεφ – Εκλογές ζητά η αντιπολίτευση

Εν τω μεταξύ, μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ ο Ζόραν Ζάεφ αναζητά τους έντεκα βουλευτές που απαιτούνται, ώστε να καταφέρει να περάσει από τη Βουλή της γείτονος η Συμφωνία των Πρεσπών και να αποφύγει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Με φόντο τη συνεχιζόμενη διεθνή στήριξη, ο Ζάεφ επικεντρώνεται στην επίτευξη συμμαχιών με βουλευτές της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξασφαλίσει τη θετική τους ψήφο στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιθυμεί να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Πάντως, ο ηγέτης του VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοσκι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χθες, κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να αποκηρύξει πλήρως την συμφωνία των Πρεσπών, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και μετά να υπάρξουν συνομιλίες για νέα γενική εισαγγελία στην πΓΔΜ. «Η λύση αυτή είναι καταστροφική. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή. Η προώθηση της συμφωνίας χωρίς συναίνεση είναι μία υπόσχεση για να ολοκληρωθεί κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί ούτε με την χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Μίτσκοσκι.

«Δεν είναι απαραίτητες οι εκλογές»

Ο κ. Ζάεφ, τονίζει πως η προσφυγή στις κάλπες δεν είναι απαραίτητη. «Όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη», ανέφερε ο πρωθυπυοργός της πΓΔΜ σε συνέντευξή του στο Euronews, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη φάση, την επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο. Υπογράμμισε πως είναι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πως το μήνυμα που αυτό στέλνει είναι «να πάμε στο Κοινοβούλιο και να το εφαρμόσουμε». Αφού επανέλαβε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησής του απευθύνει έκκληση για νηφαλιότητα και υπευθυνότητα εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι βουλευτές θα πράξουν ό,τι επιτάσσει η υποχρέωσή τους προς την χώρα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν αυτοί οι πολιτικοί υπολογισμοί, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την διαδικασία για την χώρα μας» αναφέρει ο Ζάεφ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα