back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης καταγγελίες κακοδιαχείρισης κονδυλίων στο προσφυγικό

Διαβάστε επίσης

Στο μικροσκόπιο της ελληνικής Δικαιοσύνης μετά από και την έρευνα της Olaf μπαίνουν οι καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης για το προσφυγικό.

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, προκάλεσαν τα δημοσιεύματα σχετικά με κακοδιαχείριση των κονδυλίων αυτών, ενώ όπως είναι γνωστό για την ίδια υπόθεση διενεργείται έρευνα και από την Οlaf δηλαδή το αντίστοιχο Ευρωπαικό ΣΔΟΕ.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός έδωσε παραγγελία στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων κα Μαριάννα Ψαριδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

Η έρευνα διατάχθηκε μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στα οποία περιέχονταν συνέντευξη του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Aνδρέα Ηλιόπουλου.

Σε αυτή ο αντιστράτηγος ε.α. που διαχειρίστηκε τις προσφυγικές ροές καθώς διηύθυνε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), παραδέχτηκε πως υπήρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων.

Μάλιστα, παρακινούσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές και τους Εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα: «Εχει χαθεί ο έλεγχος και είναι ώρα να παρέμβουν εισαγγελείς», ανέφερε. «Εκείνοι είναι που θα δουν, αν υπάρχουν θέματα παραβάσεων των νόμων, και από εκεί και πέρα είναι θέμα των δικαστικών αρχών για το αν θα τα προχωρήσουν. Εγώ λέω ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Επικρατεί ένα χάος αυτή τη στιγμή».

Πηγές υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής: Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε έλεγχο

«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε έλεγχο. Θεωρούμε τους ελέγχους επιβεβλημένους αλλά και ευπρόσδεκτους. Ας γίνει διερεύνηση σε όλα τα επίπεδα», σχολιάζουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Π. Ρήγας: «Καλοδεχούμενος όποιος έλεγχος»

«Καλοδεχούμενος όποιος έλεγχος γίνεται σχετικά με τα κονδύλια για το προσφυγικό, ειδικά όταν είναι από την ελληνική Εισαγγελία. Δεν υπάρχει κανένα θέμα, είναι όλα συγκεκριμένα και σε πλήρη έλεγχο όλα τα στοιχεία που προβλέπονται από το υπουργείο Οικονομίας και μπορούμε να τα δώσουμε. Τώρα αν τυχόν οτιδήποτε προκύψει, όποιος έχει ευθύνη θα βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου»,  τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας στην εκπομπή «Στάση των 2» και στον Άρη Τόλιο με αφορμή την παρέμβαση της Εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου, για έλεγχο σχετικά με πιθανή κακοδιαχείριση κονδυλίων για το προσφυγικό.

Όσον αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην γραμματέα μεταναστευτικής πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου, τόνισε ότι τα όσα είπε, δεν έχουν βάση και πως το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε τη διαχείριση και γνώριζε τις διαδικασίες.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα