back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

πΓΔΜ: Το υπουργικό συμβούλιο προωθεί στην Βουλή εισήγηση για αναθεώρηση Συντάγματος

Διαβάστε επίσης

Το κείμενο της κυβερνητικής εισήγησης για τη συνταγματική αναθεώρηση της πΓΔΜ, με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών , εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της γείτονος, το οποίο και προώθησε στη Βουλή.

Με την προτεινόμενη αναθεώρηση αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και τροποποιούνται τα άρθρα 3 και 49, για το αμετάβλητο των συνόρων και την προάσπιση των δικαιωμάτων της διασποράς.
«Η πρόταση καθιστά σαφές πως η πΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις σε βάρος οποιουδήποτε γείτονά της κι ότι το ενδιαφέρον της για την διασπορά δεν υποκρύπτει παρέμβαση σε ξένες υποθέσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποζνακόφσκι.

Να προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές για την αλλαγή του ονόματος, ζητά από τα μέλη της Βουλής της πΓΔΜ ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, προειδοποιώντας ταυτόχρονα να μην προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, για να μην χαθεί χρόνος.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να εισάγει υφιστάμενες διαμάχες”

Η εμπειρία που έχει αποκομίσει η ΕΕ από προηγούμενες διευρύνσεις της έχει διδάξει ένα μάθημα: το μπλοκ δεν θα πρέπει να εισάγει υφιστάμενες διαμάχες όταν δέχεται να εντάξει ένα νέο μέλος, δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης στο EURACTIV.com, αφού ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ κατηγόρησε τις Βρυξέλλες «για δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο EURACTIV ότι «εξαιτίας της εμπειρίας από προηγούμενες διευρύνσεις η ΕΕ αποφάσισε να μην εισάγει διαμάχες, αλλά να επιμένει οι διαμάχες να επιλύονται πριν από την ένταξη» της χώρας στο μπλοκ.

«Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, και πιο πρόσφατα στη Στρατηγική μας για τα Δυτικά Βαλκάνια, ότι η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την περιφερειακή συνεργασία και για τη σταθερότητα και γι’ αυτό η ΕΕ δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εισάγει διμερείς διαμάχες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου πριν από την ένταξη προκειμένου να φτάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

H σύνθεση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-πΓΔΜ

Διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά η σύνθεση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας-πΓΔΜ και τα βιογραφικά σημειώματα των μελών της ΜΔΕΕ η οποία συγκροτήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 8(5) της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από την βουλευτή της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη.

Σύμφωνα με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το ελληνικό τμήμα της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας-πΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα έχει ως μέλη:

1. Μάρκο Μπόλαρη, Yφυπουργό Εξωτερικών, ως Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Επιτροπής.

2.Σπυρίδωνα Σφέτα, Kαθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

3.Νικόλαο Ζάικο, Aναπληρωτή Kαθηγητή Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

4.Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Aναπληρώτρια Kαθηγήτρια Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

5. Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Aναπληρωτή Kαθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

6.Ευθύμιο Χαρλαύτη, Σύμβουλο Πρεσβείας Α΄, Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών.

7. Αθανάσιο Λούπα, Yποψήφιο Διδάκτορα Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το αντίστοιχο, στην Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από πλευράς πΓΔΜ, όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά των Σκοπίων, αποτελείται από τους:

1.Ambassador Victor Gaber, Head

2.Professor Dalibor Jovanovski, PhD, Member

3.Professor Nikos Chausidis, PhD, Member

4.Professor LjudmilSpasov, PhD, Member

5.Assistant Professor Ana Chupeska-Stanishkovska, PhD, Member

6.Professor FahriRamadani, PhD Member

7.Professor Kica Kolbe, PhD, Member.

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα