back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΠΟΕΔΗΝ: 5ωρη στάση εργασίας στην Αθήνα οι νοσηλευτές και πορεία διαμαρτυρίας

Διαβάστε επίσης

Μεγάλη θα είναι η ταλαιπωρία αύριο για τους ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και για τους οδηγούς που θα κινούνται στο κέντρο της Αθήνας εξαιτίας των νέων κινητοποιήσεων που οργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι νοσηλευτικοί υπάλληλοι της Αττικής προχωρούν σε 5ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και σ’ αυτό το χρονικό διάστημα θα διασχίσουν σε πορεία το κέντρο της Αθήνας, προκαλώντας έμφραγμα στις βασικές οδικές αρτηρίες. Στα νοσοκομεία της περιφέρειας θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα συγκεντρωθούν στις 8 το πρωί στον κόμβο των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» και από εκεί θα ξεκινήσουν την «Πορεία Επιβίωσης της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ» (όπως την έχουν ονομάσει) μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας και τη Βουλή, με κατάληξη στο υπουργείο Υγείας.

Βασικό αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ είναι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και η ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

«Δεν θα αφήσουμε να περικοπεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Δικαιούμαστε εδώ και τώρα την ένταξή μας στα ΒΑΕ», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.   «Η προστασία της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, η ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών των εργαζομένων είναι υπόθεση όλων μας», επισημαίνει.   Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τις διοικήσεις των σωματείων των νοσοκομείων που βρίσκονται εκτός της πορείας να ναυλώσουν πούλμαν για τη διευκόλυνση συμμετοχής των εργαζόμενων στην κινητοποίηση, στην οποία καλύπτεται και μπορεί να συμμετάσχει και το συμβασιούχο προσωπικό (επικουρικό, ΟΑΕΔ, πρώην εργολαβικό, ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σοβάδες

Την ίδια στιγμή η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει την εγκατάλειψη των κτιριακών δομών των νοσοκομείων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόσφατο τραυματισμό εργαζόμενης στο νοσοκομείο Κιλκίς όταν έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι κτιρίου που έχει χτιστεί το 1937.

Σύμφωνα πάντα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), το περιστατικό συνέβη σε είσοδο της Α πτέρυγας (έτος κατασκευής 1937) όπου κατέρρευσε ο σοβάς της οροφής.

«Από τύχη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Πέρσι στην ίδια πτέρυγα έπεσε μεγάλο κομμάτι σοβά σε θάλαμο κλινικής. Επίσης στην ίδια πτέρυγα στεγάζονται κοιτώνες γιατρών όπου υπάρχει εκτεταμένη αποκόλληση και πτώση σοβάδων», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Βία

Παράλληλα η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται και σε νέα περιστατικά βίας εναντίον εργαζομένων των νοσοκομείων

Ενδεικτικά, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης το Σάββατο 6/10 στις 12 τα μεσάνυκτα στα ΤΕΠ ένας άνδρας από ομάδα συνοδών ασθενών αλλοδαπής καταγωγής γρονθοκόπησε άγρια νοσηλευτή. Αυτός σώθηκε, επειδή για καλή του τύχη ήταν κοντά του μια νοσηλεύτρια», που ανέκοψε κάπως την ορμή του χεριού του επιτιθέμενου.

«Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής μία νοσηλεύτρια γρονθοκοπήθηκε στα εξωτερικά ιατρεία, αποχωρώντας με σπασμένη οδοντοστοιχία, ενώ η διευθύντρια Ψυχιατρικής δέχθηκε σφοδρή επίθεση από περιφερόμενο άτομο στο νοσοκομείο, γλιστρώντας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από τα χειρότερα για τη ζωή της».

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα