back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σαλβίνι-Λε Πεν: Το αντιευρωπαϊκό ντουέτο στη Ρώμη

Διαβάστε επίσης

Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού (πρώην Εθνικό Μέτωπο) Μαρίν Λε Πεν επισκέφτηκε εχθές στη Ρώμη τον αρχηγό της Λίγκας Ματέο Σαλβίνι.

“Συνάντηση με το alter ergo της” χαρακτηρίζει η εφημερίδα Liberation την συνάντηση της Μαρίν Λε Πεν με τον Ματέο Σαλβίνι εχθές στην Ιταλία. Όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ και υπογραμμίζουν με νόημα κάποια μέσα, το ραντεβού αυτό συγκέντρωσε περισσότερο το ενδιαφέρον των Γάλλων δημοσιογράφων και πολύ λιγότερο των Ιταλών. Όλοι όμως παραδέχονται ότι ήταν κάτι πολύ παραπάνω από ένα κοινό φωτογραφικό ενσταντανέ των δύο.

Παλιά γνωριμία

Λε Πεν και Σαλβίνι είναι παλιοί γνώριμοι και – κατά δήλωσή τους – στενοί φίλοι. Και οι δύο ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή ομάδα, το Κίνημα Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών και έχουν στηρίξει ο ένας τον άλλον σε πολλές στιγμές. Ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επενδύει στο ότι μία μέρα η Λε Πεν θα εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας και η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού από την πλευρά της, δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι αν ο Ματέο Σαλβίνι τα κατάφερε μέχρι τώρα, αυτό συνέβη επειδή ακριβώς εμπνεύστηκε από την ίδια.

Το μεταναστευτικό στο κέντρο

Αν και επίσημα η συζήτηση των δύο είχε ανακοινωθεί ότι θα αφορούσε “την οικονομική ανάπτυξη και τις κοινωνικές προσδοκίες”, τελικά οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στο μεταναστευτικό. Η Μαρίν Λε Πεν εγκωμίασε τον σύμμαχό της λέγοντας ότι αυτό που κάνει είναι βασικό “αφού δείχνει ότι είναι δυνατόν να πολεμηθεί το μεταναστευτικό”. Δεν δίστασε μάλιστα να αναφέρει ότι από την δημιουργία της η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμεύει στο “να αναζητεί νέους σκλάβους” αφού “φτιάχτηκε όχι για τους λαούς αλλά για να ενισχύσει τις εξουσίες των ισχυρών”.

Επιχείρησε μάλιστα να μιλήσει και εξ ονόματος των μεταναστών κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι “χρησιμοποιεί τους ανθρώπους σαν εργαλεία”, ενώ δεν είναι.

Ενάντια στην Ε.Ε. και όχι στην Ευρώπη

Για την Ευρώπη των Εθνών, μίλησαν χθες Λε Πεν και Σαλβίνι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι “ενάντια στην Ευρώπη αλλά ενάντια στην Ε.Ε.” και ότι δεν προτείνουν την έξοδο από το ευρώ, τουλάχιστον όχι ακόμα αφού όπως ανέφεραν δεν είναι προτεραιότητα. Η Γαλλίδα πολιτικός μάλιστα με την ευκαιρία, υποσχέθηκε μία “ειρηνική και δημοκρατική επανάσταση” σύντομα.

Ακροδεξιά συμμαχία

Αν και ο ίδιος ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι τις διαδικασίες συνεργασίας “θα τις δούμε μετά τις ευρωεκλογές”, η Μαρίν Λε Πεν από την πλευρά της δείχνει να βιάζεται να προλάβει τις κάλπες. Είναι γνωστό ότι η ίδια και τα στελέχη της οργώνουν την Ευρώπη συζητώντας και αναζητώντας συμμάχους για την δημιουργία μίας μεγάλης κοινής αντι-ευρωπαϊκής παράταξης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα