back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Acropole Palace», ένα κόσμημα στην καρδιά της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

 «Acropole Palace», ένα κόσμημα στην καρδιά της Αθήνας. Η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου είναι σχεδόν έτοιμη και απομένει να ολοκληρωθούν οι εργασίες των δύο τελευταίων ορόφων, έκτου και έβδομου έως τις 30/10/2018 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, για να ξεκινήσει «ταχύτατα η λειτουργία του, μετατρέποντάς το σε έναν κόμβο πολιτισμικής δραστηριότητας» όπως είπε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά η οποία επέλεξε αυτόν τον χώρο για την πρώτη, συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους.

Το κτίριο του ξενοδοχείου «Acropole Palace» αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Σ. Μαγιάση και κατασκευάστηκε τα έτη 1925-6. Θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Art Nouveaux στην Ελλάδα και χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης από το ΥΠΠΟ «διότι πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια της εποχής του μεσοπολέμου… Μαζί με το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» κ.ά. αποτελεί από τυπολογική και κτιριολογική άποψη σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των Grands hotels.

Θέα της Αθήνας από τα μπαλκόνια του Ακροπόλ Παλλάς, του υπό ανακαίνιση ιστορικού κτηρίου. Το Ακροπόλ Παλλάς θα χρησιμοποιηθεί για δράσεις πολιτισμού,ψηφιακή βιβλιοθήκη, εκπαιδευτικά προγράμματα

Η αλλαγή χρήσης του από ξενοδοχείο για τη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών του ΥΠΠΟΑ εντάxθηκε στο ΕΣΠΑ (2007 – 2013) και οι εργασίες αποκατάστασής του ξεκίνησαν τον Ιούλιο 2013 από την εταιρεία ΕΤΒΟ Α.Τ.Ε. Το 2016 το έργο παραδόθηκε από την ανάδοχο εταιρεία έχοντας ολοκληρώσει κατά το μεγαλύτερο μέρος τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες. Η δεύτερη φάση της αποκατάστασης του κτιρίου με τίτλο «Αποπεράτωση του κτιρίου Acropole Palace επί των οδών Πατησίων, Αβέρωφ και Μάρνη» ιδιοκτησίας ΥΠ.ΠΟ.Α.(με δυνατότητα άσκησης προαίρεσης) δημοπρατήθηκε στις 29.12.2016 και η σύμβαση κατασκευής του με την νέα ανάδοχο εταιρεία Restore A.T.E. υπογράφηκε στις 11.5.2017. Το έργο χρηματοδοτείται από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού εξόδων του ΥΠΠΟΑ με προϋπολογισμό 1.012.089,88 ευρώ.

Οι εργασίες του παρόντος έργου αφορούν στην αποπεράτωση των οικοδομικών εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου Acropole Palace, για τη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών του ΥΠ.ΠΟ.Α. και την ολοκλήρωση των Η/Μ εγκαταστάσεων προκειμένου να καταστεί το κτίριο ολοκληρωμένο προς λειτουργία. Οι παραπάνω εργασίες έχουν περατωθεί σε ποσοστό 75%. Στον 6ο και τον 7ο όροφο θα κατασκευασθούν τα δάπεδα και οι οροφές, τα εσωτερικά χωρίσματα, οι χώροι των WC και οι απαιτούμενες υποδομές για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού παρασκευαστηρίου – κουζίνας προκειμένου να λειτουργήσουν ο 6ος και ο 7ος όροφος ως αναψυκτήριο- εστιατόριο.

Το κτίριο πρόκειται να αποπερατωθεί εντός του 2018.

Με την με αριθ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΝΣΜ/199041/22516/2004/30.7.2014 απόφαση υπουργού έγινε έγκριση των πολιτιστικών χρήσεων του κτιρίου καθώς και των αναγκαίων τροποποιήσεων των εσωτερικών διαρρυθμίσεων για να εξυπηρετηθούν οι χρήσεις αυτές. Οι πολιτιστικές χρήσεις θα είναι οι ακόλουθες:

-Εκθέσεις, περιοδικές και μόνιμες

-Ψηφιακή βιβλιοθήκη

-Υποστήριξη και Εξυπηρέτηση Δράσεων των φορέων Σύγχρονου Πολιτισμού

-Καλλιτεχνικοί και Εικαστικοί Διαγωνισμοί

-Προβολές, διαλέξεις

-Εκπαιδευτικά Προγράμματα

-Αναψυκτήριο-Εστιατόριο

-Πωλητήριο ΤΑΠΑ

Το νομικό καθεστώς, κάτω από το οποίο θα λειτουργήσουν οι ανωτέρω χρήσεις θα καθοριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μέχρι την περαίωση των εργασιών του έργου της αποπεράτωσης και την παραλαβή του Acropole Palace, την ευθύνη για την φύλαξη του κτιρίου έχει ο ανάδοχος του έργου. Στο κτίριο έχει τοποθετηθεί δίκτυο από κάμερες ασφαλείας που θα ελέγχονται από το γραφείο φύλαξης εντός του κτιρίου. Όλα τα εξωτερικά κουφώματα είναι κατασκευασμένα από κρύσταλλο ασφαλείας τύπου laminate, το οποίο παρουσιάζει αντοχή σε θραύση.

Μετά την οριστική παράδοση-παραλαβή του κτιρίου από την ανάδοχο εταιρεία, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως ιδιοκτήτης φέρει την ευθύνη για την ασφάλεια και την φύλαξη του κτιρίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα