back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ανησυχία της ΝΔ για την οικονομία

Διαβάστε επίσης

Έντονη ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας διατυπώνουν στη ΝΔ, καθώς μιλούν για «ανησυχητικά μηνύματα» και επισημαίνουν την συνεχιζόμενη αδυναμία της χώρας να βγει στις αγορές.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι η οικονομία αδυνατεί να εισέλθει σε ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης, ενώ τονίζουν πως και η έκθεση του ΔΝΤ κρατά στάσιμες τις προβλέψεις για το 2018, καθώς εκτιμά πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2%, οριακά χαμηλότερα από αυτό που προβλέπει η κυβέρνηση (2,1%).

Όπως λένε, το Ταμείο αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη μόνο για το 2019, αλλά και αυτές-προσθέτουν- υπολείπονται των εκτιμήσεων που υπάρχουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (2,5% το 2019). Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξο για τις μακροχρόνιες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2023 στο 1,2% από 1,9%.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση η ευθύνη για την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, συμπεριλαμβανομένου και του τραπεζικού τομέα, είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών χειρισμών. «Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι για τα σημερινά προβλήματα της οικονομίας φέρει ακέραιη την ευθύνη», τονίζουν και την καλούν να σταματήσει την «αναζήτηση εχθρών».

«Το να επιζητεί διαρκώς εχθρούς για να καλύψει την ανικανότητά της δεν πείθει πια», επισημαίνουν χαρακτηριστικά με αφορμή και την στάση της απέναντι στον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.

Στη ΝΔ επισημαίνουν ότι «είναι αδιανόητο να γίνονται συσκέψεις που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και να μην καλείται ο κεντρικός τραπεζίτης” που είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος». Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές «οι επιθέσεις που δέχεται ένας ανεξάρτητος θεσμός όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος μόνο ζημιά κάνουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό και κατ’ επέκταση στην προσπάθεια της να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της».

Πεποίθηση της Πειραιώς είναι ότι προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση συνιστά η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης πολύ πάνω από το 1,2% και το 1,9%, με το γαλάζιο πρόγραμμα να έχει θέσεις ως γνωστόν στόχο για ανάπτυξη 4% τα επόμενα χρόνια.

Η οικονομία αναμένεται να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης στο πρόγευμα εργασίας που έχει την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα.Το πρόγευμα πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας της πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι κατά την περιοδεία του σε Άρτα και Πρέβεζα ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στους Ευρωπαίους εταίρους λέγοντας ότι «έσπευσαν να πανηγυρίζουν σύσσωμοι για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος, παραγνωρίζοντας όμως την πραγματικότητα. Ότι το 3ο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον κεντρικό του σκοπό, που δεν ήταν άλλος από το να επιτρέψει στη χώρα να μπορεί να ξαναδανείζεται όπως όλες οι άλλες κανονικές χώρες».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα