back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων στο υπερταμείο

Διαβάστε επίσης

Απάντηση σε δημοσιεύματα που έφεραν συμβούλους του υπερταμείου να γνώριζαν ότι υπήρχαν μνημεία και μουσεία στη λίστα με τα προς μεταβίβαση ακίνητα του δημοσίου στην εταιρεία Συμμετοχών, δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Το ΥΠΟΙΚ, ενημερώνει πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018 η οποία και περιλαμβάνει όλα τα προς μεταβίβαση ακίνητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο υπενθυμίζει επίσης ότι, η επίμαχη υπουργική απόφαση σαφώς αναφέρει πως η μεταβίβαση των ακινήτων προϋποθέτει τον έλεγχο των Κωδικών και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους σε υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο. Και έτσι, συνεχίζει το ΥΠΟΙΚ η μεταβίβαση δεν προχωρά αυτόματα με την εγγραφή των ακινήτων στο ΦΕΚ, το οποίο για το οποίο έχουν σημειωθεί σφοδρές αντιδράσεις .

Επίσης το ΥΠΟΙΚ υπενθυμίζει ότι στην Υπουργική Απόφαση, προβλέπεται η εξαίρεση όλων των ακινήτων που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016, καθώς και πιο συγκεκριμένα:

-«Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.
-Επίσης όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.
-Και όσα είναι υπό προστατευόμενη διακατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις».

Επίσης διευκρινίζεται πως η τελική λίστα με τα προς παραχώρηση ακίνητα θα καθοριστεί μόνο μετά το τέλος του ελέγχου της ταυτοποίησης των κωδικών των ακινήτων.

«Συμπερασματικά, προκύπτει ότι η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Στο βαθμό αυτό, οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο», καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα