back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: Εξήντα χρόνια καινοτομίας και έρευνας υψηλού επιπέδου

Διαβάστε επίσης

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) έγινε 60 ετών και το γιόρτασε την Τετάρτη με εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του, όπου παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές δραστηριότητες των τριών Ινστιτούτων του και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

«Η Ελλάδα, αν και μικρή χώρα, παράγει έρευνα υψηλού επιπέδου και αυτό ισχύει ειδικότερα για το ΕΙΕ», ανέφερε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο πρόεδρος και διευθυντής του Ιδρύματος δρ. Βασίλης Γρηγορίου και σημείωσε ότι «σε μία εποχή, στο παρελθόν, που υπήρχαν ελληνικά χωριά χωρίς καν ηλεκτρικό ρεύμα, το ΕΙΕ διέθετε δικά του λέιζερ».

Παρά την καταστροφολογία ορισμένων, ο επικεφαλής του Ιδρύματος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «σε τρία χρόνια η Ελλάδα θα έχει να επιδείξει πολλά νέα πράγματα και καινοτόμες δεξιότητες», ενώ εκτίμησε ότι θα έχει και θετικό «πρόσημο» όσον αφορά τη διαρροή εγκεφάλων (brain drain), καθώς είναι ήδη ορατή η αναστροφή της τάσης εξόδου των επιστημόνων στη διάρκεια των προηγούμενων ετών.

Ως «ιστορική μέρα για όλο το ερευνητικό σύστημα της χώρας» χαρακτήρισε την 60ή επέτειο δημιουργίας του ΕΙΕ, η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου, και ανέφερε ότι το Ίδρυμα έχει κατακτήσει αίγλη, αναγνωρισιμότητα και κύρος, ενώ ο αντίκτυπός του είναι θετικός στην οικονομική ανάπτυξη. Η κ. Κυπριανίδου υπενθύμισε ότι στις αρχές του 2019 θα αρχίσει η αξιολόγηση όλων των ερευνητικών κέντρων, η οποία θα γίνεται ανά πενταετία, με στόχο τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια και τον εκσυγχρονισμό τους.

Ανθρώπινο δυναμικό

Το σημερινό δυναμικό του ΕΙΕ είναι περίπου 620 άτομα, σχεδόν 250 το τακτικό ερευνητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό, ενώ οι υπόλοιποι είναι συμβασιούχοι και εξωτερικοί συνεργάτες (επιστήμονες και άλλοι). Περίπου το 35% του προσωπικού είναι μη μόνιμοι υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί συνεργάτες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΙΕ, είναι ανάγκη να προσληφθεί νέο μόνιμο προσωπικό, με δεδομένο ότι έχει μειωθεί σχεδόν κατά 25% από την αρχή της κρίσης. Παράλληλα, το ΕΙΕ έχει υποβάλει πρόταση για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των υφισταμένων κτιριακών και λοιπών υποδομών του, που σήμερα φθάνουν τα 13.080 τ.μ.

Έρευνα και καινοτομία

Μιλώντας στο καταληκτικό στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Έρευνα και Καινοτομία στη νέα Οικονομία της Γνώσης», ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, αφού μετέφερε τις ευχές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, «να συνεχίσει το ΕΙΕ να βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας» σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε τεχνοφοβικοί» και εκτίμησε ότι θα αποβεί σημαντικό το σχεδιαζόμενο Εθνικό Συμβούλιο για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. «Αφήστε όλα τα λουλούδια της καινοτομίας να ανθίσουν», τόνισε ο κ. Φωτάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας χαρακτήρισε την «οικονομία της γνώσης» και την έμπνευση ως το καλύτερο αντίδοτο στην κρίση και στη «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain), για την οποία ανέφερε ότι αναστρέφεται, πράγμα που ήδη φαίνεται από το εκδηλωμένο ενδιαφέρον Ελλήνων μεταδιδακτόρων του εξωτερικού να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα έρευνα, χρηματοδοτούμενη από το ΕΛΙΔΕΚ.

Επίσης, επανέλαβε παλαιότερες δηλώσεις του περί του «ελληνικού παράδοξου», πάνω από τις μισές ελληνικές επιχειρήσεις (σχεδόν το 57%) να υιοθετούν κάποια καινοτομία, αλλά η χώρα να εμφανίζεται «μέτρια» καινοτόμος με βάση το μέσο όρο της ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν είναι θετικό πως πολλές νέες νεοσύστατες εταιρείες (start-ups), που χρηματοδοτούνται για να καινοτομήσουν, συνήθως αναπτύσσουν μόνο ψηφιακές εφαρμογές (apps)» ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να απαξιώνονται τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ, που βγάζουν διεθνώς περιζήτητους επιστήμονες».

Διεπιστημονικό Κέντρο

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, αποτελεί ένα διεπιστημονικό κέντρο που απαρτίζεται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΦΧΒ/ΕΙΕ), το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ/ΕΙΕ) και το ΕΚΤ, το οποίο είναι η κεντρική εθνική υποδομή διάχυσης της γνώσης που παράγει η χώρα μας, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην ανάδειξη του ψηφιακού πλούτου της.

Από το 1958 που συστάθηκε μέχρι σήμερα, το ΕΙΕ εμφανίζει σημαντική δράση στις θετικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, αποτελώντας έναν πυρήνα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της ελληνικής επιστήμης και της χώρας γενικότερα.

Το EIE ιδρύθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1958 με την επωνυμία «Βασιλικόν Ίδρυμα Ερευνών» με Βασιλικό Διάταγμα της 9ης Οκτωβρίου 1958 «προς ενίσχυσιν των εν τη χώρα επιστημονικών ερευνών και εξασφάλισιν συν τω χρόνω περισσοτέρων ευκαιριών δημιουργικής απασχολήσεως εις ικανούς Έλληνας επιστήμονας, ως και προς ενθάρρυνσιν των νεωτέρων Ελλήνων εις απόκτησιν άρτιας επιστημονικής μορφώσεως και εμπειρίας επί συστηματικών και ανωτέρου επιπέδου επιστημονικών εργασιών».

Τον κεντρικό οργανωτικό και συντονιστικό ρόλο για τη δημιουργία του ΕΙΕ έπαιξαν ο Ιωάννης Πεσμαζόγλου (Τράπεζα της Ελλάδος και υπουργείο Συντονισμού), ο Κωνσταντίνος Δημαράς (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών-ΙΚΥ) και ο Λεωνίδας Ζέρβας (καθηγητής Οργανικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοξενούμενος ερευνητής στις ΗΠΑ το 1958). Χρηματοδοτική στήριξη για τη δημιουργία του ΕΙΕ παρείχε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το αμερικανικό Ίδρυμα Ford. Το Ίδρυμα στεγάστηκε στο σημερινό κτίριο του τον χειμώνα του 1966-67.

Το 1980 δημιουργήθηκε η Μονάδα Τεκμηρίωσης του ΕΙΕ, με πρώτο διευθυντή τον Ευάγγελο Μπούμπουκα, η οποία το 1982 μετεξελίχθηκε στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα