back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Κλειδώνουν» οι υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για τις Περιφερειακές

Διαβάστε επίσης

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησαν με αξιώσεις το 2014 τη νίκη στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας ήταν εξόχως ευνοϊκές, δεδομένου ότι οι συνδυασμοί τους επωφελήθηκαν εκλογικά από την δυναμική του αντιμνημονιακού ρεύματος που κυριαρχούσε στην ελληνική κοινωνία.

Κάτι άλλωστε που επιβεβαιώθηκε λίγους μήνες αργότερα και στις εθνικές κάλπες με την κατάκτηση της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015. Στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται πως το 2019 δεν είναι 2014 και ως εκ τούτου ο πήχης των προσδοκιών για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας είναι και αριθμητικά χαμηλότερος, καθώς και η εκλογική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασθενήσει σημαντικά, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Και αν στην αναμέτρηση του 2014 τα αποτελέσματα ήταν τέτοια που επέτρεπαν στην ηγεσία της Κουμουνδούρου να ισχυρίζεται ότι στον έλεγχο της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν τρεις σημαντικές περιφέρειες, της Αττικής με Ρ. Δούρου, των Ιονίων Νήσων με το Θ. Γιαλιατσάτο και Δυτικής Μακεδονίας με τον Θ. Καρυπίδη, τώρα οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες, γεγονός που αποτυπώνεται και στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει υποψηφίους που προέρχονται από το Κίνημα Αλλαγής επειδή ακριβώς η κάθοδος ανεξάρτητων συνδυασμών με κομματικούς υποψηφίους δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες σε τουλάχιστον τρεις περιφέρειες, όπου υπάρχει δυστοκία να κατεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ δικούς του συνδυασμούς, υπάρχει βούληση να υποστηριχθούν υποψήφιοι από το Κίνημα Αλλαγής. Στην Κρήτη ο Σ. Αρναουτάκης, στη Δυτική Ελλάδα ο Α. Κατσιφάρας, στην Θεσσαλία ο Ν. Τσιλιμίγκας, ενώ η ίδια γραμμή σε περίπτωση για στήριξη «προοδευτικών» υποψηφίων θα δοθεί σε όλες τις περιπτώσεις που εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν περάσουν στο δεύτερο γύρο.

Στην Περιφέρεια Αττικής, εκτός απροόπτου η Ρένα Δούρου θα είναι και πάλι υποψήφια αν και στο παρασκήνιο κυκλοφορούν και μερικά ονόματα έκπληξη, στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι στιγμής επικρατέστερος εμφανίζεται ο Μάρκος Μπόλαρης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως έγιναν κρούσης και στον υπουργό Σ. Φάμελο, στην Πελοπόννησο ο Γ. Δέδες, στη Θεσσαλία εξετάζεται η στήριξη του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Νίκου Τσιλιμίγκα, στη Στερεά Ελλάδα ανακοινώθηκε επισήμως ο μέχρι πρότινος Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας Δ. Αναγνωστάκης, στη Δυτική Ελλάδα ο Απόστολος Κατσιφάρας, στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στην Ήπειρο προκρίνεται Γιώργος Ζάψας, στην Κρήτη ο Σ. Αρναουτάκης, για το Βορείο Αιγαίο επικρατέστερος ο Σ. Ζαφείρης, στη Δυτική Μακεδονία ο Θεόδωρος Καρυπίδης, στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη ο Κώστα Κατσιμίγας, ενώ είχε γίνει βολιδοσκόπηση και στον πρώην υφυπουργό Τ. Αλεξιάδη, στο Νοτίου Αιγαίου εξετάζεται η περίπτωση του Ν. Σαντορινιού.

Στους μεγάλους δήμους της Αττικής η προσοχή είναι στραμμένη στην Αθήνα, καθώς η συζήτηση γύρω από το όνομα του πανεπιστημιακού κ. Μπελαβήλα έκλεισε με δημόσια τοποθέτηση του ιδίου, δηλώνοντας πως δεν τον ενδιαφέρει το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου. Στο τραπέζι έχουν πέσει ονόματα όπως της Ε. Αχτσιόγλου, της Ε. Κουντουρά και του Ν. Ηλιόπουλου.

Στο δήμο Αμαρουσίου υποψήφιος θα είναι ο Γ. Καραμέρος, στην Αγία Παρασκευή ο Γ. Σταθόπουλος, στο Αιγάλεω ο Δημήτρη Μπίρμπας, στο Βύρωνα ο Άκης Κατωπόδης, Ζωγράφου η Τίνα Καφατσάκη, στο Κερατσίνι- Δραπετσώνα ο Ηλίας Βρεττάκο, στη νέα Ιωνία ο Ηρακλής Γκότση, στη Νίκαια ο Γιώργος Ιωακειμίδη, στο Πέραμα ο Γιώργο Λαγουδάκη, στο Χαλάνδρι ο Σίμος Ρούσσος. Αναζητείται υποψήφιος για το δήμο του Πειραιά, όπου τα προηγούμενα χρόνια μόνιμος διεκδικητής της αριστεράς ήταν ο Θ. Δρίτσας με το Λιμάνι της Αγωνίας.

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα