back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κώστας Xρυσόγονος: “Τσίπρας – ΔΗΜ.ΑΡ είχαν συννενοηθεί για συγκυβέρνηση το 2015”

Διαβάστε επίσης

                                                                                                                               Αθήνα, 2018/10/10

O ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Ηλία Κανέλλη .

Αναλυτικά:

 

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Κώστας Χρυσόγονος: “Η μάχη για την αποτροπή της μείωσης των συντάξεων είναι μια μάχη οπισθοφυλακών. Μια μάχη που είσαι καταδικασμένος να χάσεις αν την δώσεις μόνη της, διότι στη χώρα μας έχουμε μη βιώσιμη σχέση ενεργών εργαζόμενων προς συνταξιούχους. Εχουμε λίγους εργαζόμενους και πάρα πολλούς συνταξιούχους, με συνέπεια οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές να μην επαρκούν για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. Μόνη λύση θα ήταν η φυγή προς τα εμπρός. Να ανακτήσουμε την εργασία και να αναπτυχθούμε οικονομικά. Από 3.700.000 που είναι οι εργαζόμενοι στη χώρα να φτάσουν- τουλάχιστον- στα 4.500.000 προκειμένου να μπορέσουν να κρατηθούν οι συντάξεις στα σημερινά επίπεδα. Οχι μόνον αυτές τις οποίες συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το ΔΝΤ και τις ψήφισε πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, αλλά και άλλες διότι οι συντάξεις από κάπου πρέπει να πληρωθούν .”

 

*ΓΙΑ ΤΗ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ηλ Κανέλλης: Με εντυπωσιάζετε διότι όταν ήσασταν υποψήφιος δεν τα λέγετε αυτά.

Κώστας Χρυσόγονος: “ Κάνετε λάθος. Τα ίδια πράγματα έλεγα και πριν από τις ευρωεκλογές του 2014 στις οποίες ήμουν υποψήφιος για μία και μόνη φορά. Είχα την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε τη ρεαλιστική στροφή και μάλιστα πριν από τις εκλογές, ενσωματώνοντας τη ΔΗΜΑΡ και κάνοντας μια εκλογική σύμπραξη με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, καθ οδόν προς το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης με καλύτερους όρους από εκείνους που θα έδιναν στη κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου οι δανειστές οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους προτιμούσαν να κάνουν συμφωνία με μια κυβέρνηση η οποία είχε προοπτική διάρκειας παρά με μια κυβέρνηση που φαινόταν ότι βρίσκεται στα τελευταία της. Ολα αυτά – δυστυχώς- δεν συνέβησαν, διότι το καλοκαίρι του 2014 έγινε μια άγνωστη στο ευρύ κοινό αλλά μοιραία συνάντηση Τσίπρα-Βαρουφάκη, κατά την οποία ο κ Βαρουφάκης έπεισε τον κ Τσίπρα ότι θα μπορούσε να τρέψει τους Γερμανούς σε άτακτη οπισθοχώρηση. Κατόπιν έγινα όλα αυτά που έγιναν το πρώτο εξάμηνο.”

Ηλ Κανέλλης: Ολα αυτά είναι εκτιμήσεις σας ή πληροφορίες; Διότι εάν είναι πληροφορίες θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε κάνει μια επαφή με την ΔΗΜΑΡ και άλλη μία με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ πριν κάνει ο Τσίπρας τη συνάντηση με τον Βαρουφάκη.

Κώστας Χρυσόγονος: “Η συνάντηση Τσίπρα- Βαρουφάκη έγινε τον Ιούλιο του 2014 σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό της Κρήτης. Με τη ΔΗΜΑΡ είχε γίνει προσέγγιση και είχαν δοθεί υποσχέσεις ότι θα τους συμπεριελάμβαναν στα ψηφοδέλτια εφόσον από τη ΔΗΜΑΡ δεν ψήφιζαν για την εκλογή ΠτΔ, το φθινόπωρο του 2014.Αυτό δεν θα ήταν κάτι φοβερό , αλλά θα έδινε ένα σήμα στις αγορές ότι πάμε σε μια λογική προσέγγιση και σε μια σταδιακή προσγείωση στην πραγματικότητα και θα ωφελούσε τη χώρα καθώς μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να αποσπάσει περισσότερες , παραχωρήσεις από τους δανειστές, από αυτές που ήταν διατεθειμένοι να κάνουν για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Στην πορεία, δεν ξέρω πως ο κ Βαρουφάκης κατάφερε να γοητεύσει τον κ Τσίπρα και ενώ η ΔΗΜΑΡ θεωρούσε ότι θα περιληφθεί στα ψηφοδέλτια και είχαν δημοσιευθεί σχετικές πληροφορίες στα ΜΜΕ, την τελευταία στιγμή τους είπαν δεν σας θέλουμε .Μπορεί να έπαιξε ρόλο το βέτο που ασκήθηκε από πλευράς Λαφαζάνη, που κακώς το δέχθηκε ο κ Τσίπρας , εάν το δέχθηκε και η συνέχεια είναι γνωστή.”

Ηλ Κανέλλης: Είχε γίνει επαφή και με τον κ Θεοδωράκη;

Κώστας Χρυσόγονος: “Ο κ Θεοδωράκης δημοσίως είχε πει ότι θα ήταν διατεθειμένος να συμπράξει σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.Μετεκλογικά,ο κ Τσίπρας βέβαια προτίμησε τον κ Καμένο.”

Ηλ. Κανέλλης : Μου κάνει εντύπωση ότι ο κ Τσίπρας εκείνο το διάστημα είχε μια ρητορική για πράγματα που δεν επρόκειτο να γίνουν. Πχ ότι θα σκίσει τα μνημόνια, ότι οι αγορές θα χορεύουν στο ρυθμό που εμείς θα χτυπούσαμε τα νταούλια κλπ. Σαν να λέμε ότι ο Τσίπρας προσπαθούσε να υφαρπάξει την ψήφο λέγοντας συνειδητά ψέμματα στους έλληνες πολίτες και μετά θα έκανε μια στροφή – εγκαίρως- και απλώς θα είχε καταλάβει την εξουσία με διάφορες δυνάμεις που ο ίδιος θεωρούσε φιλικές. Αυτό δεν αποτελεί πολιτική ανηθικότητα;

Κώστας Χρυσόγονος: “Οχι, δεν είναι ακριβώς έτσι… Ο κ Τσίπρας άρχισε να ανεβάζει τόνους το φθινόπωρο του 2014, ενώ θα έπρεπε να κατεβάζει, προφανώς επηρεασμένος από αυτά για τα οποία τον είχε πείσει ο κ Βαρουφάκης ότι μπορεί να συμβούν. Τους ανεβοκατέβαζε τους τόνους είναι η αλήθεια..Από την άλλη πλευρά έλεγε ότι θα προτείνει στην Καγκελλάριο Μέρκελ μια συμφωνία , την οποία οι Γερμανοί θα αποδεχθούν οπωσδήποτε. Ελεγε δηλαδή ότι θα φθάσει σε συμφωνία. Απευθυνόταν δηλαδή σε όλα τα ακροατήρια. ”

Ηλ. Κανέλλης : Στις εκλογές του 2015 περίπου έταζε παπάδες. Στο βιβλίο του ο Βαρουφάκης φαίνεται να εκπλήσσεται όταν του δείχνουν το πρόγραμμα της Θεσ/νίκης και ισχυρίζεται ότι πρόκειται περί ανέφικτων πραγμάτων. Τότε, τον πλησίασε ο κ Παπάς και του είπε δεν πειράζει ας πάρουμε πρώτα τις εκλογές και μετά βλέπουμε. Εσείς , τότε, δεν τα βλέπατε αυτά;

Κώστας Χρυσόγονος: “Από τις παραμονές των εκλογών του 2015 είχα αρχίσει να σημειώνω πράγματα. Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2015 είχα επισημάνει με άρθρο μου στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας δεδομένης της ισχύος των αγορών. Προσπαθούσα να επισημάνω πράγματα και έφθασα στο σημείο στις 19 Μαρτίου, ένα μήνα μετά από τις εκλογές, να στείλω αναλυτική επιστολή στον κ Τσίπρα στην οποία του εξηγούσα τι συμβαίνει και που πηγαίνουμε. Στις 22 Μαρτίου οπότε είχαμε συνάντηση οι ευρωβουλευτές με τον Πρωθυπουργό, διαπίστωσα ότι ο κ Τσίπρας δεν είχε ιδέα και έτσι του τα είπα προφορικά, σε μια προσπάθεια να προειδοποιήσω, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, για τις επικείμενες εξελίξεις.”

Ηλ. Κανέλλης : Πιστεύετε ότι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια συνετή πορεία και ότι δεν θα ξανακάνουν τις ίδιες ακροβασίες στο επόμενο διάστημα;Πολλοί δρώντες πολιτικοί συνάδελφοί σας λένε ότι ανοίγει το φάσμα μιας καινούργιας κρίσης με τους σημερινούς χειρισμούς και την αδυναμία έμπνευσης ενός αναπτυξιακού σχεδίου.

Κώστας Χρυσόγονος: Το να μιλάμε για όλη την κυβέρνηση είναι και λίγο υπερβολή. Πρόκειται για έναν πυρήνα προσώπων που περιβάλλουν τον κ Τσίπρα- ένα προσωποπαγές μόρφωμα- σε αντίθεση με το πολυτασικό σχήμα που ήταν το 2014, με τα προβλήματά του βεβαίως, αλλά με ύπαρξη εσωκομματικής δημοκρατίας. Σήμερα, είναι μόνον ο κ Τσίπρας και ο στενός πυρήνας συνεργατών του και όποιος τολμήσει να αρθρώσει μια διαφορετική φωνή απαξιώνεται -περίπου- ως συνοδοιπόρος του Μητσοτάκη. Χρησιμοποιούνται μεταλλαγμένες και καταλλήλως προσαρμοσμένες στις σημερινές συνθήκες, παλιές σταλινικές πρακτικές. Η Τρίτη Διεθνής απαξίωνε τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της εποχής, ως σοσιαλφασιστικά. Υπάρχει ένας μικρός, ηγετικός πυρήνας που έχει καταλάβει τις διεθνείς ισορροπίες πολύ περισσότερο απ ό,τι τις καταλάβαινε το 2015. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν κάνει αυτό που λογικά θα περίμενε κανείς από ένα νέο κόμμα. Να αποδομήσει το πελατειακό σύστημα και να επιχειρήσει μια αναδόμηση του Κράτους σε μια περισσότερο δημοκρατική , λειτουργική και πιο σύγχρονη, κατεύθυνση. Απ όλα αυτά δεν έχει γίνει τίποτε. Αντιθέτως βλέπουμε χειρότερες πελατειακές συνήθειες, να φτάνει η οικογενειοκρατία σε σημείο που ποτέ δεν είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν , άσχετοι άνθρωποι να αναλαμβάνουν στρατηγική σημασίας θέσεις και να βγάζουν τη γλώσσα σε όλη την κοινωνία. Αυτό είναι το πρόβλημα.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΤΗΛ.: 210 34 11610FAX: 210 34 11 37 – e-mail: [email protected]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα