back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Με δικό του για το Μακεδονικό στο Πεντάγωνο ο Καμμένος

Διαβάστε επίσης

Διαφορετικό σχέδιο για το Μακεδονικό, το οποίο επί της ουσίας θα ακύρωνε τη Συμφωνία των Πρεσπών, μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ, παρουσίασε ο Πάνος Καμμένος στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις.

«Θεωρώ ότι η επόμενη φάση θα είναι η δημιουργία διακρατικών συμφωνιών που θα λύσει το πρόβλημα της αστάθειας», υποστήριξε στη συνάντηση του στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Σε ερώτηση, αν με τον αμερικανό ομόλογό του, συζήτησε και την ένταξη της π. Γ.Δ. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ (επικύρωση της συμφωνίας της Πρεσπών), ο Π. Καμμένος απάντησε: «Συζητήθηκαν πολλά θέματα τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα. Τη θέση τη δική μου για το Σκοπιανό την ξέρετε και νομίζω ότι είναι απόλυτα σαφής. Αλλά και από ό,τι φαίνεται νομίζω ότι οι εξελίξεις πλέον εκεί οδηγούν. Θεωρώ ότι η επόμενη φάση θα είναι η δημιουργία διακρατικών συμφωνιών που θα λύσει το πρόβλημα της αστάθειας. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα θα λυθούν με τη συναίνεση των λαών».

«Οι ΗΠΑ έχουν λαό έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα, το ρόλο του κέντρου του άξονα σταθερότητας προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο ΥΠΕΘΑ.

Τζ. Μάτις: «Τηρείστε την Συμφωνία των Πρεσπών»

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, μίλησε με λόγια θερμά για την Ελλάδα και τη σημασία της ως συμμάχου των ΗΠΑ. Αναφέρθηκε στη Σούδα, η οποία όμως δεν είναι πλέον η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που οι ΗΠΑ έχουν σημαντικές στρατιωτικές διευκολύνσεις, καθώς και η Λάρισα εξελίσσεται σε μια ισχυρή αμερικανική βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζέιμς Μάτις μετ’ επιτάσεως τόνισε «τηρείστε τη συμφωνία των Πρεσπών».

Ο κ. Καμμένος πρότεινε επίσης την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Βόλο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.

Ολόκληρη η δήλωση του Π. Κάμμενου

«Για δεύτερη φορά μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια είχα την ευκαιρία να δω επισήμως τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Στρατηγό Τζέιμς Μάτις, με τον οποίο είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των διεθνών οργανώσεων στις οποίες συμμετέχουμε. Η Ελλάδα αυτά τα τρία χρόνια μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει χτίσει μια πάρα πολύ στενή συνεργασία στον αμυντικό τομέα, έχοντας προχωρήσει προγράμματα όπως αυτά της αναβάθμισης των F16 και των P-3 Orion. Παράλληλα έχουμε δεχτεί από τις ΗΠΑ δωρεάν στρατιωτική βοήθεια σε πολύ σημαντικό υλικό, όπως αυτή των Chinook, των Kiowa και άλλων μέσων που δεν είναι ανακοινώσιμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που πλέον έχουν χτίσει με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα το ρόλο του κέντρου του άξονα σταθερότητας προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και άλλες, αλλά και προς τα βόρεια με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία – χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ – και την ΠΓΔΜ.

Θεωρώ ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή κοινών αμυντικών συμφωνιών, σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, που θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και ουσιαστικά στο χτίσιμο της νέας ενεργειακής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μετά την εποχή της οικονομικής κρίσης, προς την πατρίδα μας και προς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Οι επαφές Καμμένου στις ΗΠΑ

Επίσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε συνάντηση στο State Department με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών. Και ακόμη, συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζον Σάλιβαν.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα