back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η συνεχιζόμενη αναταραχή των αγορών λόγω της Ιταλίας αλλά και η αιφνιδιαστική παραίτηση της Νίκι Χέιλι από τη θέση της εκπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη στα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ιταλία

«Το ιταλικό ερώτημα: Το γραφείο προϋπολογισμού του Ιταλικού Κοινοβουλίου που έχει επιφορτιστεί με το να καταλήξει στο εάν το σχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης συνάδει με τους κανονισμούς τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο έβγαλε ανακοίνωση χθες το βράδυ», αναφέρει το Politico. Σύμφωνα με το ΓΠ της ιταλικής βουλής το να γίνονται εξαιρέσεις στους δημοσιονομικούς κανόνες «έχει εξαλείψει την εξαιρετική φύση της παρέκκλισης των δημοσιονομικών ρητρών οδηγώντας σε σύγχυση τους εξωτερικούς παρατηρητές». Η έκθεση προσθέτει ότι αυτό ίσως οδηγεί «σε μια υποτίμηση της κοινής κατανόησης γύρω από την εφαρμογή μιας πολιτικής προϋπολογισμού σύμφωνα με τους υπερεθνικούς κανόνες». Με λίγα λόγια: το γραφείο προϋπολογισμού της ιταλικής βουλής αμφισβητεί τις προοπτικές ανάπτυξης της κυβέρνησης και απειλεί να μην στηρίξει τον φετινό προϋπολογισμό. «Το γραφείο στέλνει τα σχόλιά του προς το υπουργείο Οικονομικών… που δείχνουν ότι οι επίσημες προβλέψεις για το 2019 είναι πάρα πολύ αισιόδοξες». «Χωρίς μια αναθεώρηση βάσει αυτών των στοιχείων, το γραφείο δεν θα μπορέσει να αξιολογήσει τον προϋπολογισμό με θετικό τρόπο». Το ΔΝΤ την ίδια ώρα μείωσε τις προσδοκίες του σχετικά με την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας καθώς «υπογραμμίζει την χειροτέρευση της εξωτερικής και εσωτερικής ζήτησης και της αβεβαιότητας γύρω από την ατζέντα της νέας κυβέρνησης». Το ΔΝΤ σημειώνει ότι «η πιθανότητα μιας ανατροπής των μεταρρυθμίσεων και εφαρμογής των πολιτικών που θα μπορούσαν να ζημιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους έχουν οδηγήσει σε αύξηση των spreads».

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες, αναφέρει η WSJ. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου έφθασε έως το 3,71%, στο υψηλότερο επίπεδο των τεσσεράμισι ετών, με τη διαφορά στις αποδόσεις (spreads) μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου να ξεπερνά τις 300 μονάδες βάσης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διαφορά από το 2013. Ο Τρία, καταθέτοντας χθες στην επιτροπή προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής, επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Παράλληλα εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη εκτίναξη των ιταλικών spreads, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να πέσουν οι αποδόσεις. «Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει έκρηξη όπως μερικοί φοβούνταν, ασφαλώς ανησυχούμε», είπε ο Τρία. «Ως υπεύθυνη κυβέρνηση σκοπεύουμε να εξηγήσουμε τον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου να κατευθύνουμε τους επενδυτές στις επαφές μας προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές», είπε ενώπιον της επιτροπής της ιταλικής Βουλής. Ο Τρία, ο οποίος είναι καθηγητής πανεπιστημίου και δεν ανήκει σε κανένα από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα, επισήμανε ακόμη ότι η στρατηγική που είχαν υιοθετήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τη συγκράτηση του χρέους δεν ήταν αποτελεσματική, προσθέτοντας πως η Ιταλία πρέπει να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Με δυο λόγια ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε τον νέο χαλαρό προϋπολογισμό που καταθέτει η κυβέρνηση, και ο οποίος έχει γίνει αιτία… πολέμου με τις Βρυξέλλες, σε αντιδιαστολή με τους σφιχτούς προϋπολογισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η πρόβλεψη για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2019, τρεις φορές πάνω σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση, έχει σταθεί το έναυσμα για τη νέα χρηματοπιστωτική αναταραχή με επίκεντρο τα ιταλικά ομόλογα και την όξυνση της αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες, που επιμένουν στην απαρέγκλιτη τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας H προσπάθεια του Τρία να πέσουν οι τόνοι δεν απέδωσε. Την ώρα άλλωστε που ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε στην επιτροπή της ιταλικής Βουλής, ο Σαλβίνι φρόντιζε για μία ακόμη φορά να κάνει εμπρηστικές δηλώσεις. «Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε», είπε σε δημοσιογράφους στην Λιόν, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Facebook. «Σοβαροί οικονομικοί παράγοντες» θα επενδύσουν στην Ιταλία όταν διαβάσουν το σχέδιο προϋπολογισμού και καταλάβουν ότι θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, μειώνοντας παράλληλα τους φόρους.

Για Ρωσία- Ε.Ε – Ιταλία

«Ρωσικό ρομάντζο» σχολιάζει το Politico. Όταν την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ε.Ε Γιέπε Τράνχολμ Μίκκελσεν παρουσίασε το πρώο προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε η Ιταλία ζήτησε να προσθέσει στην ατζέντα τις σχέσεις Ε.Ε – Ρωσίας. Η Ρώμη θα ήθελε να ακούσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητούν γύρω από την «καλύτερη εφαρμογή μιας πολιτικής των διμερών σχέσεων» σε ό,τι αφορά για παράδειγμα μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, σύμφωνα με διπλωμάτες. Δεν είναι βέβαια μια ασυνήθιστη κίνηση εκ μέρους των Ιταλών, την κάνουν σχεδόν κάθε φορά. Και ως συνήθως, η Ιταλία βρέθηκε απομονωμένη όταν το Συμβούλιο αποφάσισε τελικά να μην συμπεριλάβει τη Ρωσία στην ατζέντα “λόγω περιορισμένου χρόνου”. Όμως.. μην ανησυχείτε, σχολιάζει το Politico, θα βρεθεί μια ακόμα ευκαιρία για να τροφοδοτηθεί αυτή η ρομαντική σχέση Ιταλίας – Ρωσίας. Ο Ματέο Σαλβίνι θα βρεθεί άλλωστε 17-18 Οκτωβρίου (την ίδια μέρα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Δεν γνωρίζουμε ωστόσο αν θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Για Spitzenkandidat

«Ποιος θέλει να είναι spitzenkandidat;» σχολιάζει το Politico. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς θα ανακοινώσει σήμερα το ενδιαφέρον του να γίνει εκείνος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν για τους Σοσιαλδημοκράτες. Συμφωνα με ρεπορτάζ του Politico o Τίμερμανς τώρα έχει έναν ικανοποιητικό αριθμό κομμάτων, που τον στηρίζουν (χρειάζεται εννέα περιλαμβανομένου και του ολλανδικού κόμματος των Εργατικών). Ανάμεσα σε αυτούς που προτιμούν τον Τίμερμανς από τον Σλοβάκο συνυποψήφιό του, Μάρος Σέφκοβιτς: η επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Άντρεα Νάλες που εξέφρασε τη στήριξή της προς τον Τίμερμανς ήδη με επιστολή. «Είμαι πεπεσμένη ότι ο Φρανς Τίμερμανς ενώνει και ενισχύει την ευρωπαϊκή πολιτική μας οικογένεια και θα μας οδηγήσει σε ένα ισχυρό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογες» έγραψε με επιστολή της στις 5 Οκτωβρίου προς τον πρόεδρο του PES, Σεργκέι Στανίσεφ.

Στη Βρετανία

Η Τερέζα Μέι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ερωτήσεις των βουλευτών «στην ώρα του πρωθυπουργού» την πρώτη για φέτος με τους υπέρμαχους το Brexit να συνεχίζουν να αμφισβητούν την αρχηγία της. O Guardian επιβεβαίωσε ότι οι Ντέιβιντ Ντέιβις και Μαρκ Χάρπερ θα συνεχίσουν να την «προκαλούν» προκειμένου να πετύχουν κάποια στιγμή την παραίτησή της. Η Μέι πάντως είναι προετοιμασμένη για όλα. Την ίδια ώρα και ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα εκμεταλλευθεί τις 6 ερωτήσεις, που έχει δικαίωμα να θέσει ώστε να προκαλέσει μεγαλύτερο διχασμό στους Τόρις.

«Η σιωπή είναι χρυσός» σχολιάζει το Politico. Βρυξέλλες και Λονδίνο έχουν καταλήξει ήδη ότι ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί πρόοδος σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων είναι να ειπωθούν όσο το δυνατόν λιγότερα – και έτσι φαίνεται ότι καμία πλευρά δεν θα αποκαλύψει κάτι σημαντικό γύρω από τις συνομιλίες για το Brexit αυτή την εβδομάδα. Το γραφείο της πρωθυπουργού αναμένονταν να παρουσιάσει τις προτάσεις του για τον καθορισμό των ελέγχων στα ιρλανδικά σύνορα αλλά αξιωματούχοι αναφέρουν οτι το σχέδιο είναι να δημοσιευθούν αυτές οι προτάσεις όταν η συμφωνία θα έχει ήδη επιτευχθεί. Αυτό σημαίνει ότι πολλά θα πρέπει να περιμένουμε την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργικό όταν η Μέι θα παρουσιάσει τις σχετικές προτάσεις στους υπουργούς της. Αυτό που ανησυχεί τους Ευρωσκεπτικιστές υπουργούς είναι ότι θα υποχρεωθούν να αποδεχθούν μια μη ικανοποιητική συμφωνία για το Brexit την ερχόμενη Τρίτη με δεδομένο ότι θα συγκληθεί το υπουργικό μόλις 24 ώρες πριν φύγει η πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Ας σημειωθεί ότι αν καταλήξουν σε συμφωνία – θα γίνει μια ακόμα σύνοδος στα μέσα Νοεμβρίου – και μετά φυσικά μια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times και FT ότι 30 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος είναι έτοιμοι να «προκαλέσουν» τον Τζέρεμι Κόρμπιν και να στηρίξουν τη συμφωνία της κυβέρνησης. Αν τελικά υπολογίσει κανείς τους «αντάρτες» στους Τόρις και τους «αντάρτες» των Εργατικών φαίνεται πως η συμφωνία θα περάσει. Αν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ, η Μέι θα είναι η νικήτρια της ημέρας.

Στις ΗΠΑ

«Η αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη παραιτείται» αναφέρει η DW.

«Η Νίκι Χέιλι παραιτείται από πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη» αναφέρουν οι FT.

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση της παραίτησης από τα Ηνωμένα Έθνη της Αμερικανίδας πρέσβεως, Νίκι Χέιλι. Ανακοινώνοντας στο Οβάλ Γραφείο την αποδοχή της παραίτησής της, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η Χέιλι παραιτείται «για να κάνει ένα μικρό διάλειμμα». Η καταγόμενη ωστόσο από την Ινδία Αμερικανίδα πρέσβειρα Χέιλι είχε επικρίνει στο παρελθόν τον Τραμπ, ενώ πρόσφατα είχε πει ότι οι γυναίκες που κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο για σεξουαλική παρενόχληση «πρέπει να ακουστούν». Η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιούσε στις παρεμβάσεις της στα Ηνωμένα Έθνη την κατέστησαν ανερχόμενο αστέρι στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Η ίδια διευκρίνισε πάντως ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος στις εκλογές του 2020 και θα στηρίξει την εκστρατεία του Τραμπ, που έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να επανεκλεγεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Νίκι Χέιλι παραιτήθηκε και ότι θα εγκαταλείψει τη θέση της στα τέλη του έτους. Καθισμένοι πλάι-πλάι στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ επαίνεσε τη Χέιλι, την οποία χαρακτήρισε «φανταστική προσωπικότητα», λέγοντας ότι έχει «κάνει απίστευτη δουλειά» και ότι θα ήταν ευτυχής να την ξαναδεχτεί πίσω στην κυβέρνηση όταν αυτή το θελήσει. «Έκανε φανταστική δουλειά και κάναμε μία φανταστική δουλειά μαζί. Λύσαμε σωρεία προβλημάτων και βρισκόμασταν στη διαδικασία επίλυσης πολλών προβλημάτων» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η Χέιλι από την πλευρά της είπε πως ήταν τιμή της να υπηρετήσει ως πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ήταν καιρός να αποχωρήσει. «Δεν υπάρχει προσωπικός λόγος» ανέφερε. «Είναι πολύ σημαντικό οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να κατανοούν το πότε είναι η στιγμή να φεύγουν» πρόσθεσε. Παράλληλα επαίνεσε την εξωτερική πολιτική του Τραμπ, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι σεβαστές». Η Χέιλι, κόρη Ινδών μεταναστών, είχε επικρίνει τον Τραμπ παλαιότερα, όταν ήταν κυβερνήτης εκ μέρους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Νότια Καρολίνα. Τον Δεκέμβριο του 2017 είχε επίσης δηλώσει πως οι γυναίκες που τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση «πρέπει να ακουστούν». Ο Τραμπ δεν ανακοίνωσε ποιος θα διαδεχτεί τη Χέιλι, περιορίστηκε μόνο να πει ότι υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι που θα ήθελαν να αναλάβουν αυτήν τη θέση. Σκοπεύει να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη της μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα