back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συναντήσεις με υπουργούς της αμερικανικής κυβέρνησης είχε ο Π. Καμμένος

Διαβάστε επίσης

Διαδοχικές συναντήσεις είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην Ουάσιγκτον ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν αλλά και με τον υπουργό Άμυνας Στρατηγό Τζέιμς Μάτις.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

1. οι εξελίξεις στο Μακεδονικό και την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος, αφού εξέφρασε την γνωστή διαφωνία του, πρότεινε εναλλακτικά, την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Βουλγαρία. Και να μην μπει η π. Γ.Δ. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αν δεν υιοθετήσει πρώτα, ονομασία , που δεν θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία, ούτε καν ως γεωγραφικό προσδιορισμό. Ουσιαστικά παρέπεμψε τη Συμφωνία των Πρεσπών στις καλένδες και παρουσιασε ένα εναλλακτικό σχεδιο, που είχε θιγει στην προσφατη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Οι αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τον συμβούλεψαν, ο καθένας με τον τρόπο του, να στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε το συντομότερο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.». Ήδη δημιουργείται ενδοκυβερνητικό πρόβλημα, αφού η εναλλακτική πρόταση του Π. Καμμένου, δεν έχει συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

2. Το δεύτερο θέμα αφορά την στρατιωτική και πολιτικο-διπλωματική συνεργασία των δύο χώρων. Οι αμερικανοί επιθυμούν η Ελλάδα, να έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Όπως δήλωσε ο Π. Καμμένος, Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν αναθέσει στην Ελλάδα το ρόλο του κέντρου του άξονα σταθερότητας προς τα νότια με την Κύπρο , το Ισραήλ, την Αίγυπτος και την η Ιορδανία.

Επίσης ο ΥΠΕΘΑ, πρότεινε, τη δημιουργία νέων μόνιμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων εκτός από τη Σούδα, στη Λάρισα, το Βόλο και την Αλεξανδρούπολη. Ήδη οι αμερικανοί προχωρούν στην αξιοποίησή τους και σχεδιάζουν την μεταφορά σε αυτές τις ελληνικές βάσεις, αμερικανικών επιθετικών ελικοπτέρων, μαχητικών αεροσκαφών, ιπτάμενων τάνκερ και δορυφορικών και ηλεκτρονικών μέσων.

Ειδικότερα, για το ενδεχόμενο να αποκτήσουν οι Αμερικανοί δεύτερη μεγάλη βάση επιπέδου Σούδας , στο Αιγαίο, ο Π. Καμμένος, έχει προτείνει την Κάρπαθο. Όμως, οι αμερικανοί είναι επιφυλακτικοί, λόγω των σφοδρών αντιρρήσεων της Τουρκίας. Η Κάρπαθος είναι στα Δωδεκάνησα, που οι Τούρκοι επιμένουν ΟΤΙ πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη! Η εξέλιξη της ελληνικής πρότασης για την Κάρπαθο, θα εξαρτηθεί από το επίπεδο των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα