back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βουλγαρία: Μία δολοφονία, η Lukoil και τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Διαβάστε επίσης

Μία ενδιαφέρουσα και άγνωστη, μέχρι στιγμής, διάσταση, για τη δολοφονία της Βουλγάρας δημοσιογράφου Βικτώριας Μαρίνοβα, αναδεικνύει το ρεπορτάζ που έκανε η δημοσιογραφική ομάδα του Ράδιο Ελευθερία, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού.

PJ Gate

Σύμφωνα με τους συντάκτες του αναλυτικού ρεπορτάζ, στην απάνθρωπη αυτή δολοφονία της δημοσιογράφου που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς και έχει γίνει γνωστή ως PJ Gate, υπάρχει ένα περίεργο ρωσικό αποτύπωμα.

Η Βικτώρια Μαρίνοβα, ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς που σχετίζονται με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μεγάλων κατασκευαστικών έργων, στις οποίες εμπλέκονται ηχηρά ονόματα της βουλγαρικής επιχειρηματικής ελίτ, εταιρείες συμβούλων, πολιτικοί και υψηλόβαθμοι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι συνδέονται με το ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Lukoil.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας, πριν την δολοφονία της, τηλεοπτικής εκπομπής, η Μαρίνοβα αποκάλυψε λογιστικές καταστάσεις και παραστατικά σύμφωνα με τα οποία, τεράστια χρηματικά ποσά ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, έγιναν αντικείμενο κατάχρησης από κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες με τη βοήθεια εταιρειών συμβούλων και υπεργολάβων, υπερτιμολογούσαν τουλάχιστον κατά 40% τα έργα, ενθυλακώνοντας τη διαφορά.

Στο εν λόγω σχήμα, δεν συμμετείχε άμεσα η Lukoil. Ένας όμως από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου είναι ο Βαλεντίν Ζλάτεφ, Βούλγαρος υπήκοος, ο οποίος σπούδασε στη Ρωσία, όπου και υποστήριξε η διδακτορική του διατριβή το 2001.

Το διάστημα 1996 – 1999 ο Ζλάτεφ ήταν διευθυντής εξαγωγών της Rosneft, του ενεργειακού κολοσσού που διατηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο. Σήμερα, ο Ζλάτεφ θεωρείται ως ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της γειτονικής χώρας, στενός φίλος του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε πλήθος δημοσιευμάτων στον τοπικό και ευρωπαϊκό Τύπο, με αιχμηρούς υπαινιγμούς για την τεράστια επιρροή που ασκεί στο πολιτικό κατεστημένο της Βουλγαρίας.

Πολλές από τις εταιρείες, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται στο σκάνδαλο και βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση για ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση ποσών του κρατικού προϋπολογισμού και των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, έχουν δηλώσει ως έδρα τους το κτίριο που βρίσκεται στη λεωφόρο Τσέρνι Βερν 59Α, όπου στεγάζεται ένα από τα βουλγαρικά παραρτήματα της Lukoil αλλά και τα κεντρικά γραφεία του ομίλου PJ του Βαλεντίν Ζλάτεφ.

Ιδιοκτήτης του εν λόγω κτιρίου είναι εταιρεία, η οποία αγόρασε τις εκτάσεις για την κατασκευή των αποθηκευτικών χώρων της Lukoil στην Βουλγαρία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ράδιο Ελευθερία, τα συμβόλαια αγοράς είναι εμφανώς υπερτιμολογημένα, πράγμα που μαρτυρεί τους ιδιοτελείς σκοπούς των συμβαλλομένων. Εξίσου ύποπτες φέρονται -σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, και οι συμφωνίες για την αγορά άλλων ακινήτων, τα οποία αγόρασε και πούλησε η Lukoil.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Βούλγαροι δημοσιογράφοι – συνάδελφοι της Μαρίνοβα είχαν δημοσιοποιήσει στοιχεία σχετικά με την δωροδοκία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης, στην οποία εμπλέκεται ο όμιλος PJ μέσω εταιρειών συμβούλων που είχε προσλάβει.

Στο ρεπορτάζ των δημοσιογράφων αναφέρονται και άλλα δύο ονόματα επιχειρηματιών που συνδέονται με τη ρωσική Luckoil και συγκεκριμένα των Ρονάλντ Ισάγιεφ και Παάτε Γκαμγκονεσβίλι, ρωσικής υπηκοότητας, οι οποίοι κατασκεύασαν στη Σόφια το Paradise Center, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα. Συνέταιρός τους σε αυτό το έργο ήταν ο πρώην επικεφαλής της Lukoil Ραλίφ Σαφίν.

Οι Ισάγιεφ και Γκαμγκονεσβίλι συνδέονται επίσης με το κατασκευαστικό έργο Starosel, ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, με μικρής παραγωγής αμπελώνα, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και οι δύο αυτοί επιχειρηματίες, έχουν διπλή υπηκοότητα, δηλαδή εκτός της ρωσικής έχουν και βουλγαρική.

Η Βικτώρια Μαρίνοβα, δημοσιογράφος ενός μικρού τηλεοπτικού σταθμού της πόλης Ρούσα, ερευνούσε αυτές τις υποθέσεις διαφθοράς. Δολοφονήθηκε, αφού βιάστηκε πριν μερικές ημέρες, ενώ οι αρχές δήλωσαν πως συνέλαβαν ως ύποπτο του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος κάποιον Σεβερίν Κρασιμίροφ, 21 ετών και καταδικασμένο στο παρελθόν για βιασμό, επειδή βρέθηκε DNA του στον τόπο του εγκλήματος.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα