back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Χρηματιστήρια-Αγορές

Le Monde: “Η Wall Street πέφτει, ο Τραμπ επιτίθεται στην Κεντρική Τράπεζα”

The Guardian: “Οι μετοχές κατρακυλούν, ο Τράμπ χαρακτηρίζει την αύξηση των επιτοκίων ως “τρέλα”

Wall Street Journal: “Oι παγκόσμιες μετοχές καταποντίζονται, με πρώτες αυτές του κλάδου της Τεχνολογίας”

FAZ: “Τραμπ-Πιστεύω ότι η FED έχει τρελαθεί”

Ως μία «διόρθωση» που αναμενόταν εδώ και καιρό χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το κύμα ρευστοποιήσεων στο χρηματιστήριο της Wall Street, ενώ επέκρινε για μία ακόμη φορά την απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) να συνεχίσει την πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων της, δηλώνοντας πως τα στελέχη της έχουν «τρελαθεί»
«Στην πραγματικότητα, είναι μια διόρθωση που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά στ’ αλήθεια διαφωνώ με αυτό που κάνει η Fed», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν από μια προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. «Νομίζω ότι η Fed κάνει λάθος. Νομίζω ότι έχει τρελαθεί» είπε, αναφερόμενος στην αναγγελία της ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Μέχρι την Τετάρτη το αμερικανικό νόμισμα είχε υποχωρήσει για πέντε διαδοχικές ημέρες έναντι του γεν καταγράφοντας τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το Φεβρουάριο στο 2%.
Η άνοδος του ιαπωνικού νομίσματος πλήττει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις που βασίζονται περισσότερο στις εξαγωγές, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Toyota και Honda χάνουν 2,5% και 4% αντίστοιχα, ενώ η Sony υποχωρεί σε ποσοστό 4,3%.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng χάνει 3,7% και οδεύει για νέο χαμηλό 15 μηνών. Στο βαθύ κόκκινο κινούνται και τα κινεζικά χρηματιστήρια διολισθαίνοντας σε νέα χαμηλά πολλών ετών. Ειδικότερα, ο Shanghai Composite κατρακυλά 4,3% στις 2.607,44, ενώ ο Shenzhen Composite χάνει πάνω από 5%.
Σε “βαθύ κόκκινο” έκλεισαν οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου έχοντας βιώσει μια από τις χειρότερες ημέρες του χρόνου με απώλειες άνω του 3% , καθώς το “ξεπούλημα” στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου σε συνδυασμό με τις ανησυχίες που γεννά το ράλι των ομολογιακών αποδόσεων σε πολυετή υψηλά, ώθησαν τον Dow Jones σε απώλειες άνω των 800 μονάδων.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 831 μονάδες ή 3,15% στις 25.598 μονάδες. Ανάλογη πτώση κατέγραψε και ο ευρύτερος S&P που υποχώρησε κατά 94 μονάδες ή 3,29% συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές ημέρες πτώσης, ήτοι το μακροβιότερο πτωτικό σερί. Στην κορυφή των απωλειών στέκεται ο τεχνολογικός Nasdaq που κατέγραψε πτώση της τάξης του 4,08% ή 315 μονάδων.
Ανάμεσα στις εταιρείες με τις μεγαλύτερες απώλειες ξεχωρίζει η Amazon (-6.2%) και η Netflix (-8,4%). H Facebook και η Apple έκλεισαν με απώλειες άνω του 4% η καθεμία.
Για τους Dow Jones και S&P ήταν η χειρότερη ημέρα από τον Φεβρουάριο η σημερινή, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2016.
Σημειώνεται ότι ο Οκτώβριος αποδεικνύεται ένας ιδιαίτερα σκληρός μήνας για την Wall Street, με τον Dow να μετρά απώλειες 4,4% μέχρι στιγμής, τον S&P να καταγράφει πτώση 3,3%, ενώ ο Nasdaq έχει απωλέσει το 7,5% της αξίας του.

Παγκόσμια Τράπεζα

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim, τόνισε σήμερα ότι ανησυχεί πολύ για τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Απηύθυνε μάλιστα προειδοποίηση για ένα ξεκάθαρο πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη εάν όλες οι χώρες κλιμακώσουν τις απειλές τους για δασμούς.
Ο Kim προχώρησε σε αυτά τα σχόλια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί.
Ο Kim επίσης δήλωσε ότι απαιτείται περισσότερη μελέτη για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στις χώρες που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες στην Κίνα.

The Guardian: “Η καταιγίδα Μάικλ κινείται προς την Τζώρτζια”

Ο «Μάικλ», η σφοδρότερη καταιγίδα που πλήττει τη Φλόριντα τα τελευταία 80 και πλέον χρόνια και η τρίτη ισχυρότερη στην ενδοχώρα των ΗΠΑ στην περιοχή Πάνχαντλ της Φλόριντας, με ανέμους ταχύτητας 249 χιλιομέτρων ανά ώρα. Όταν προσέγγισε τις ακτές, ήταν κυκλώνας Κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους μόλις 3,2 χιλιομέτρων την ώρα ασθενέστερους από έναν κυκλώνα Κατηγορίας 5.
Όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, η ένταση του φαινομένου αποκλιμακώθηκε καθώς κινείτο πάνω από τη γη, προς τη Τζόρτζια, αφού έπεσε η νύχτα. Οκτώ ώρες αφότου έφθασε στις ακτές ο Μάικλ υποβαθμίστηκε σε κυκλώνα Κατηγορίας 1, με ανέμους ταχύτητας 150 χιλιομέτρων την ώρα.
Το γραφείο του σερίφη της Κομητείας Γκάντσντεν ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν δέντρο καταπλάκωσε το σπίτι του στο Γκρίνσμπορο, ενώ ο τυφώνας άφησε πίσω του εκτεταμένες πλημμύρες, ζημιές σε κτήρια και διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Πλάνα που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα εικόνιζαν τα νερά μιας πλημμύρας να έχουν φθάσει ως τις οροφές σπιτιών στην πόλη Μέξικο Μπιτς. Η τύχη 280 κατοίκων της που σύμφωνα με τις αρχές αψήφησαν τις εντολές τους να απομακρυνθούν από την πόλη είναι ακόμη άγνωστη. Λίγο νοτιότερα, τα νερά από τις πλημμύρες έφθαναν ακόμη και τα 2,3 μέτρα κοντά στην Απαλατσικόλα, μια πόλη 2.300 κατοίκων.
EURONEWS: “Ο τυφώνας Μάικλ σάρωσε τη Φλόριντα”
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 500.000 κάτοικοι της Φλόριντα διατάχθηκαν ή τους απευθύνθηκε έκκληση να κατευθυνθούν προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο εν όψει της επέλασης του «Μάικλ». Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Φλόριντα, για να διευκολυνθεί η διάθεση ομοσπονδιακών πόρων.
Περίπου 192.000 σπίτια και επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι έμειναν χωρίς ρεύμα στη Φλόριντα, ενώ διακοπές της ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν επίσης στην Τζόρτζια και στην Αλαμπάμα.
Περίπου 3.500 άνδρες της Εθνοφρουράς της Φλόριντα αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του πληθυσμού και στις προσπάθειες αρωγής και αποκατάστασης, μαζί με περίπου 1.000 ειδικούς σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Ρικ Σκοτ.

Βαυαρία-Εκλογές

Ψηλά στα Γερμανικά μέσα είναι οι επικείμενες εκλογές στη Βαυαρία, που δεν αποκλείεται να κρίνουν το μέλλον του Ζεεχόφερ (επικεφαλής Χριστιανοκοινωνιστών και Ομοσπονδιακός Υπ. Εσωτερικών). Τα ποσοστά του κόμματος παραμένουν σε ιστορικό χαμηλό, τα οποία δεν ξεπερνούν το 33% στο κρατίδιο-προπύργιό τους. Να θυμίσουμε ότι το 2013 στις προηγούμενες κρατιδιακές εκλογές είχαν συγκεντρώσει ποσοστό 47%.
Δεν θα έχουν αυτοδυναμία και όπως φαίνεται δεύτερο κόμμα θα αναδειχθούν οι Πράσινοι , υπερδιπλασιάζοντας το ποσοστό τους (των προηγούμενων εκλογών). Κερδισμένη είναι και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, και θα κατακρεμνιστούν οι Σοσιαλδημοκράτες που θα χάσουν το 50% της δύναμής τους

Μαγιόρκα-Πλημμύρες

Spiegel: “Ο Ναδάλ προσφέρει στέγη στους πλημμυροπαθείς”
Σημαντικές αναφορές στην Μαγιόρκα κάνει το περιοδικό Spiegel
Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν κι ένα παιδί αγνοείται στην Ισπανία, μετά τις σαρωτικές πλημμύρες που έπληξαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη το ανατολικό τμήμα της Μαγιόρκας, στο δημοφιλές για τους τουρίστες αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων.
«Ο αριθμός των νεκρών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις χθες ανήλθε σε 10» ήταν το tweet που έστειλαν σήμερα, γύρω στις 18.00 ώρα Ελλάδας, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών.
Ο διάσημος Ισπανός τενίστας Ραφαέλ Ναδάλ έβαλε γαλότσες και ενώθηκε με τους γείτονές του στο Σαντ Λιορένς ντες Καρδασάρ για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της λάσπης και των νερών, που γέμισαν δρόμους, σπίτια και παρέσυραν αυτοκίνητα σε αυτήν την πόλη της νήσου Μαγιόρκας
Τα ακραία φαινόμενα στο Σαντ Λιορένς, την πλέον πληγείσα ζώνη στη νήσο, άφησαν πίσω τους δέκα νεκρούς (σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό), ένα αγοράκι αγνοούμενο, τρεις τραυματίες και πάνω από 200 άτομα άστεγα.

Υπόθεση Κασόγκι

Τhe Guardian: “Τζαμάλ Κασόγκι: λεπτομέρειες για ομάδα από τη Σαουδική Αραβία έρχονται στην επιφάνεια. 15μελής ομάδα σχετίζεται με την εξαφάνιση του διαφωνούντος, αναφέρουν Τουρκικά μέσα ενημέρωσης”

Υπόθεση Κασόγκι: Το θρίλερ συνεχίζεται” Η Washington Post, επικαλούμενη άτομο με γνώση του θέματος, αποκάλυψε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υπέκλεψαν επικοινωνίες Σαουδαράβων αξιωματούχων που συζητούσαν σχέδιο απαγωγής του Κασόγκι.
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο 59χρονος Σαουδάραβας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, πληροφορία που χαρακτηρίστηκε ως «αβάσιμη» από το Ριάντ.
Η τουρκική τηλεόραση προέβαλε βίντεο χτες από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος που δείχνουν τον Κασόγκι να εισέρχεται στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.
Με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, σε ανώτατα επίπεδα, συνομίλησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διαλευκάνουν την υπόθεση.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, και ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ, επικοινώνησαν με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ζητώντας πληροφορίες για τον Κασόγκι, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με την Τουρκία για να βρουν τι ακριβώς συνέβη και αναζητούν πληροφορίες από το σουνιτικό βασίλειο.
«Απαιτούμε τα πάντα. Θέλουμε να βρούμε τι συμβαίνει» είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στους δημοσιογράφους. «Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση για μας και για τον Λευκό Οίκο». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια εκπροσώπου του ανέφερε ότι εξακολουθεί να μην έχει γνώση για την τύχη του δημοσιογράφου.

Γαλλία-Ανασχηματισμός

Οκτώ μέρες μετά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός που από εχθές πηγαίνει “από ώρα σε ώρα”, δείχνει τελικά να μεταφέρεται για μετά την Παρασκευή το βράδυ και την επιστροφή του Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου, σήμερα το πρωί, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πριν την Παρασκευή το βράδυ όποτε και ο πρόεδρος επιστρέφει από το ταξίδι του στην Αρμενία. “Ο πρωθυπουργός συνεχίζει φυσικά κανονικά τις υποχρεώσεις του”, βεβαίωσε μάλιστα το Ελιζέ στην ίδια ανακοίνωση, αφού ο Εντουάρ Φιλίπ καλύπτει από την προηγούμενη εβδομάδα και την κενή θέση του υπουργού Εσωτερικών.
Συνεδριάζει το παλιό υπουργικό συμβούλιο
Ενώ αυτήν την ώρα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για το οποίο ο ίδιος ο Μακρόν είχε υποσχεθεί ότι θα συναντηθεί με τη νέα του σύνθεση, τα αρχικά σχέδια του ανασχηματισμού δείχνουν να έχουν αλλάξει ριζικά. Μέχρι πριν λίγες ώρες, όλοι οι σοβαροί αναλυτές αλλά και οι διαρροές από το πρωθυπουργικό γραφείο έκαναν λόγο για “εξελίξεις τις επόμενες ώρες” ενώ τα μέσα ενημέρωσης έγραφαν και έσβηναν πιθανά ονόματα επόμενων υπουργών.
Ο πρόεδρος επιθυμεί χρόνο
Το Ελιζέ δικαιολόγησε την καθυστέρηση σήμερα λέγοντας ότι “ο πρόεδρος επιθυμεί να πάρει όλον τον απαιτούμενο χρόνο – με ηρεμία, επαγγελματισμό και σεβασμό των προσώπων – για την σύνθεση μίας ομάδας που θα συνδυάζει την συνοχή και την ποιότητα». “Η ομάδα αυτή θα πρέπει να αντιστοιχεί στις ισορροπίες για τις οποίες δεσμεύτηκε ώστε να συνεχίσει την εφαρμογή του οδικού χάρτη, όπως αυτός παρουσιάστηκε στις 9 Ιουλίου στο Κογκρέσο”, εξηγεί στη συνέχεια η ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου.

Βραζιλία

Le Monde: ” Tο προβάδισμα του Μπονσάρο δημιουργεί ξεσπάσματα ομοφοβικής βίας”
Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο διευρύνει το προβάδισμά του ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 28 Οκτωβρίου, όπως υποδεικνύει η πρώτη δημοσκόπηση μετά τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.
Κατά τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Datafolha, ο Μπολσονάρο φέρεται να συγκεντρώνει το 58% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο αντίπαλός του, Φερνάντου Αντάζι, υποψήφιος του κεντροαριστερού Κόμματος Εργαζομένων (PT), συγκεντρώνει το 42%. Στον πρώτο γύρο, ο Μπολσονάρο έλαβε 46% και ο Αντάτζι 29%. Η δημοσκόπηση της Νταταφόλια έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.235 ψηφοφόρων.

Επιμέλεια: Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα