back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στην Αθήνα ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ – Τι συζήτησε με Πρ. Παυλόπουλο και Αλ. Τσίπρα

Διαβάστε επίσης

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις 15:00 αναμένεται να δει τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάλογο που είχε με τον Γερμανό Πρόεδρο, ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα 8 χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.

Ταυτόχρονα είπε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου» και έκανε λόγο για «ένα θαρραλέο βήμα που θα συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή».

Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα ζήτησε ο κ. Σταινμάιερ. Είπε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες, και συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα που μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».

Ο Γερμανός πρόεδρος χαρακτήρισε «εξαιρετικά θαρραλέα» κίνηση την προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να υπάρξει συνεννόηση με την ΠΓΔΜ. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην γείτονα δεν έχει δοθεί μια τελική λύση, προσθέτοντας ότι ελπίζει να μην ήταν μάταιες οι μέχρι τώρα προσπάθειες.

Συνάντηση Παυλόπουλου – Στάινμαϊερ

Το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας και τα σημαντικά βήματα που έχουν συντελεστεί στην ελληνική οικονομία επισημάνθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τον ομόλογό του της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με τπν κ. Παυλόπουλο να τονίζει ότι η επίσκεψη του κ. Σταϊνμάιερ πραγματοποιείται σε μια συγκυρία, όπου η Ελλάδα επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα προς τα εμπρός, μετά τη μακρά και επώδυνη περίοδο των μνημονίων.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι μπροστά στην ήδη σοβούσα παγκόσμια οικονομική κρίση, κατά κύριο λόγο με την μορφή της κρίσης χρέους, ε«ίναι ανάγκη να θωρακίσουμε τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωζώνη, και το κοινό μας νόμισμα, το ευρώ» και να «αναλογισθούμε τις άκρως αρνητικές επιπτώσεις, σε βάρος του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές μιας ανώφελης αλλά και αδιέξοδης αυστηρής λιτότητας».

Αναφορικά με την ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ως προς αυτό, όμως, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος, σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. Για να γίνει αυτό – όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΝΑΤΟ- πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο σύνταγμά της. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή, την υποχρέωση» πρόσθεσε.

«Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και, αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ως προς τις Eλληνοτουρκικές σχέσεις, ανέφερε, για πολλοστή φορά, ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ωστόσο, επισήμανε, ότι αυτό προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου -αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα «NATURA 2000»- και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Τέλος, σε σχέση με το Κυπριακό, αφού υπενθύμισε, ότι αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα, υπογράμμισε ότι επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Μάλιστα, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Πρόεδρος υπογράμμισε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες, που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια, και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, πάντα στον ενικό, ως ένδειξη προσωπικής φιλίας, τόνισε ότι -όπως είπε και εκείνος- η Ελλάδα έχει κάνει ένα πραγματικά αποφασιστικό βήμα προς τη σταθεροποίηση της οικονομίας της και την εξεύρεση ευρωπαϊκών απαντήσεων. Ευχήθηκε, η Ελλάδα να συνεχίσει αυτόν τον δρόμο της οικονομικής επιτυχίας και πρόσθεσε ότι θα χαιρόταν, εάν και άλλοι εξέφραζαν αυτή την εκτίμηση για τις μεταρρυθμίσεις που συντελέστηκαν στην Ελλάδα.

Ακολούθως, σημείωσε για το Προσφυγικό, ότι αποτελεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρειάζεται λύση, με δεδομένη και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα. Όπως είπε, δικαίως η Ελλάδα αναμένει ευρωπαϊκές λύσεις, για τις οποίες ενδιαφέρονται και οι Γερμανοί και συμφώνησε με τον Έλληνα Πρόεδρο, αναφορικά με την αξία της αλληλεγγύης, καθώς υπήρξε πάντα η βάση για την επιτυχή εξεύρεση λύσεων για δύσκολα θέματα τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό πρέπει να συμβεί και με το Μεταναστευτικό.

Στις 18.20 ο κ. Σταϊνμάγερ θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Προεδρικού ζεύγους της Γερμανίας στην Ελλάδα, θα κλείσει με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους, (20.30) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα