back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Iστορικό ομοσπονδιακό χαμηλό για τον μεγάλο συνασπισμό – δεύτεροι οι Πράσινοι, τρίτη η AfD

Διαβάστε επίσης

Μπορεί το τελευταίο διάστημα όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη Βαυαρία, όπου διαφαίνεται πανωλεθρία των Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών και θρίαμβος των Πρασίνων και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), αλλά τα πραγματικά δυσάρεστα νέα προκύπτουν σε ομοσπονδιακό επίπεδο, καθώς Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοικοινωνιστές (CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Λιγότερα δημοφιλή από ποτέ είναι τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση του Βερολίνου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Infratest dimap που διενεργήθηκε για λογαριασμό του καναλιού ARD. H πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένη από το κυβερνητικό έργο.

Αν λοιπόν την Κυριακή διεξάγονταν ομοσπονδιακές εκλογές, τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης υποχωρούν στο 26%, σημειώνοντας πτώση τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα. Ομοίως, το SPD πέφτει τρεις μονάδες στο 15% και γίνεται πλέον η τέταρτη δύναμη σε ομοσπονδιακό επίπεδο, καθώς την υπερσκελίζουν η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που παραμένοντας σταθερή στο 16%, αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη, και οι Πράσινοι που σταθερά ανοδικοί φτάνουν στο 17% (+3%), μοτίβο που βλέπουμε και στη Βαυαρία. Ακολουθούν με 10% (+2%) οι Φιλελελύθεροι και η Αριστερά (-).

Ποιος είναι ο υπεύθυνος;

Στο ερώτημα ποιος φέρει την ευθύνη για την παρούσα κατάσταση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το 56% έδειξε την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το 31% τον Χορστ Ζέεχοφερ, επικεφαλής της CSU και ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών, και μόλις το 2% την επικεφαλής του SPD, Αντρέα Νάλες.

Η δυσαρέσκεια ανά τομέα

Το 50% δηλώνει ικανοποιημένο με την πολιτική του μεγάλου συνασπισμού στον τομέα της προστασίας από την εγκληματικότητα, το 31% με την προσφυγική πολιτική και την πολιτική ασύλου, το 23% με την περιβαλλοντική πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και το 16% με την δημιουργία προσιτών κατοικιών, ζητήματα που απασχολούν έντονα τον μεγάλο συνασπισμό, δεδομένης της εισροής προσφύγων και μεταναστών και με φόντο το σκάνδαλο ντίζελ και την έλλειψη οικονομικών κατοικιών.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες για τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης και τους Σοσιαλδημοκράτες, με τις εκλογές στη Βαυαρία την Κυριακή και στην Έσση δύο μόλις εβδομάδες αργότερα, στις 28 Οκτωβρίου, να αποτελούν εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα