back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέο πακέτο δασικών χαρτών θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα- Αφορά και δέκα περιοχές της Αττικής

Διαβάστε επίσης

Νέο πακέτο αναρτήσεων δασικών χαρτών αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως ανακοινώθηκε, την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου, θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες στις παρακάτω περιοχές:

*Στη Διεύθυνση Δασών ανατολικής Αττικής οι χάρτες θα αφορούν τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Πικερμίου, Ζωγράφου, Βύρωνος, Καισαριανής, Ν. Ιωνίας, Αμαρουσίου, Μελισσίων, Φιλοθέης

*Στη Διεύθυνση Δασών δυτικής Αττικής τον προκαποδιστριακό ΟΤΑ Μεγαρέων

*Στη Διεύθυνση Δασών Δράμας θα αναρτηθούν χάρτες για το σύνολο της περιοχής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης, εκτός των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Καλαμπακίου, Κεφαλαρίου, Αγίου Αθανασίου, Καλαμώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου οι οποίοι έχουν ήδη αναρτηθεί.

*Στη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων θα αναρτηθούν χάρτες για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Αδάμαντος (Νήσος Μήλος), Ανάφης (Νήσος Ανάφη), ‘Ανω Μεράς (Νήσος Μύκονος), Βόθωνος, Βουρβούλου, Έξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Θηρασίας, Καρτεράδου, Μεσαριάς, Οίας (Νήσου Θήρας), Σικίνου (Νήσος Σίκινος), ‘Ανω Μεριάς, Φολέγανδρου (Νήσος Φολέγανδρος)

*και στη Διεύθυνση Δασών Κοζάνης ο χάρτης θα αφορά χορτολιβαδικές εκτάσεις του προκαποδιστριακού ΟΤΑ Κοζάνης.

Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι οι δασικοί χάρτες σε ανατολική και δυτική Αττική θα περιλαμβάνουν και την πράξη αναδάσωσης, μετά τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου.

«Η ενσωμάτωση στον δασικό χάρτη της περιοχής που κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου, πέρα από συνταγματική υποχρέωση, συμβάλλει στη διάφανη ενημέρωση των πολιτών και των φορέων της οικονομίας, αλλά και στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των χρήσεων γης και στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας στις περιοχές ενδιαφέροντος. Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθήθηκε και πέρυσι στον Κάλαμο και στη Ζάκυνθο, όταν και το ΥΠΕΝ ενσωμάτωσε την κήρυξη των αναδασωτέων στην ανάρτηση των δασικών χαρτών» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και προστίθεται: «Οι αποφάσεις κήρυξης, ως αναδασωτέων, των εκτάσεων των πυρκαγιών του Ιουλίου έχουν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, έγκαιρα, σε χρόνο πολύ μικρότερο των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία».

Τις επόμενες ημέρες, και πριν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, οι περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες θα δημοσιευτούν σε ΦΕΚ.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι:

* Με τον δασικό χάρτη Μεγαρέων κλείνει η ανάρτηση για όλη τη δυτική Αττική, όπως και με τον δασικό χάρτη της Δράμας.

* Οι δασικοί χάρτες της Δράμας και των Κυκλάδων είναι χάρτες που υλοποιήθηκαν άμεσα από τις ίδιες δασικές υπηρεσίες με δικά τους μέσα και προσωπικό και περιλαμβάνονται στο τελευταίο κύμα καταρτίσεων χαρτών που λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο από μελετητές ή συγκεκριμένες δασικές υπηρεσίες (Δράμας, Κυκλάδων, Καβάλας).

* Στην Κοζάνη γίνεται χρήση πρόβλεψης του νόμου 4389/2016 των δασικών χαρτών περί συμπληρωματικής ανάρτησης σε μετέπειτα χρόνο των χορτολιβαδικών εκτάσεων.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα