back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία, το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο στη Βρετανία καθώς και η ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Μόσχας είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Brexit

Το υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βρετανία με την ενημέρωση που παρείχε η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times η κ. Μέι φέρεται να είπε ότι μια ιστορική συμφωνία για το Brexit είναι κοντά. Οι υπουργοί που ενημερώθηκαν για τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. δήλωσαν ότι το ζήτημα της Ιρλανδίας, ακανθώδες θέμα των συνομιλιών, βρίσκεται κοντά σε διευθέτηση, τονίζεται στο δημοσίευμα. Αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις για το Brexit, είπε σύμφωνα με τους FT ότι η κ. Μέι δεν συγκαλεί ποτέ το υπουργικό συμβούλιο για να ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις. “Συνεπώς έχω την αίσθηση ότι η συμφωνία πρακτικά έχει ολοκληρωθεί”, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.
Από την πλευρά τους, οι Times αναφέρουν ότι τουλάχιστον 6 υπουργοί χθες προκάλεσαν την Μέι ώστε να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της Βρετανίας με την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την Telegraph, τουλάχιστον τρεις ευρωσκεπτικιστές φέρεται να απείλησαν με παραιτήσεις – όπως η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Πένι Μορντότ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έστερ Μακβέι και η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, Άντρεα Λίντσομ.
Η Sun στο μεταξύ αναφέρει ότι είναι σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με ανώτατα στελέχη των Τόρις να φέρονται να επιχειρούν να δελεάσουν βουλευτές του DUP με χρηματικά ποσά, ώστε να αποδεχθούν τη συμφωνία.

Στις Βρυξέλλες

Σε συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης της Ε.Ε το Λουξεμβούργο, η Πολωνία “μπλόκαρε” το κείμενο συμπερασμάτων για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ε.Ε – ένα άκρως αμφιλεγόμενο θέμα – ειδικά για τα δικαιώματα των γκέι, σύμφωνα με το Politico. “Το Συμβούλιο σημειώνει ότι τα μέλη της κοινότητας LGBTI είναι συχνά θύματα διάκρισης, φυσικής βίας και εκφοβισμού στις χώρες της Ε.Ε” σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων. Το κείμενο επίσης αναγνωρίζει ότι “έχοντας ως οδηγό την ετήσια έκθεση του 2017 σε ό,τι αφορά τη λίστα ενεργειών της Κομισιόν για την ενίσχυση της ισότητας για τα μέλη της κοινότητας LGBTI”. Αυτό μάλλον έπεσε… βαρύ για το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, το PiS σύμφωνα με τρεις διπλωματικές πηγές. Κρίμα… Η Ε.Ε θεωρεί πως είναι ο “φάρος” υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιμάτων. Όμως η στάση της Πολωνίας τελικά οδήγησε στη σύνταξη ενός κειμένου πολύ κατώτερου των προσδοκιών. Η κίνηση της Βαρσοβίας, ήταν ντροπιαστική, δήλωσε ένας διπλωμάτης.
Η Βιέννη δαγκώνει: Η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης της Αυστρίας μάλλον εξέπληξε τους Πολωνούς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Οι Αυστριακοί πρότειναν να εκδοθεί ένα κείμενο εκ μέρους της προεδρίας της Ε.Ε που συνήθως είναι σχεδόν ασήμαντο (είναι μια περίληψη των διαδικασιών παρά ένα κοινό κείμενο των 28) αλλά αυτή η υπόθεση είχε έναν διαφορετικό σκοπό: Κάθε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε, περιλαμβανομένης της Ουγγαρίας στήριξαν την πρόταση της Αυστρίας αφήνοντας μόνη της την Πολωνία, για ακόμα μια φορά.
Επί της ουσίας … όλοι θεωρούσαν ότι το θέμα που προκαλεί “πονοκέφαλο” στους 28 είναι μόνο το μεταναστευτικό. Έχει μάλλον εξελιχθεί σε μια σύγκρουση μεταξύ φιλελεύθεων κοινωνιών και των αξιών που πρεσβεύουν και εκείνων που απειλούν να αποδυναμώσουν την ικανότητα της Ε.Ε να μιλά με μια “φωνή”. Πάντως, η Πολωνία ίσως να ενδυνάμωσε το στρατόπεδο εκείνων που θέλουν να βγαίνουν αποφάσεις με πλειοψηφία και όχι ομοφωνία.

Στο Λουξεμβούργο

Εκλογές την Κυριακή δεν θα πραγματοποιηθούν μόνο στη Βαυαρία αλλά και στο Λουξεμβούργο. Ίσως να μην θυμάστε, σχολιάζει το Politico, πριν από πέντε χρόνια ο Ξαβιέ Μπετέλ έκανε ένα μικρό – πραξικόπημα… Ο νέος ηγέτης του φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος κατάφερε να σχηματίσει μια κυβέρνηση τριών εταίρων για πρώτη φορά με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους εναντίον των Χριστιανοδημοκρατών που είχαν βγει πρώτο κόμμα με 34%. Αν καταλάβατε καλά… έδιωξε τον τότε πρωθυπουργό, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ (ο Γιούνκερ δεν το έχει ξεχάσει). Μπορεί να το επαναλάβει; Ο σημερινός συνασπισμός έχει 32 απο τις συνολικά 60 έδρες το κοινοβούλιο… Σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο θα παραμείνουν ενωμένοι αν θέλουν να διατηρήσουν αυτό τον αριθμό, αλλά σήμερα οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν 23 έδρες και ίσως προσπαθήσουν να πάρουν με το μέρος τους τους Πρασίνους που έχουν 6 έδρες. Οι εκλογές αυτές είναι συναρπαστικές γιατί σε ένα τόσο μικρό κοινοβούλιο όλα κρίνονται από τους αριθμούς… Μια έδρα ή δύο μπορεί να κάνουν τη διαφορά… Μιλάμε πάντως για ένα μικροσκοπικό, πάμπλουτο κρατίδιο μια χώρα όπου σχεδόν κάτι παραπάνω από τους μισούς κατοίκους έχουν το δικαίωμα ψήφου. Τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους είναι η κίνηση που προκαλούν τα 180.000 οχήματα που μπαίνουν και βγαίνουν καθημερινά από τις γειτονικές χώρες, οι τιμές των ακινήτων και η εκπαίδευση. Ίσως ένα ερώτημα είναι ποιου είδους μοντέλο ανάπτυξης θα πρέπει να αφορά μια τόσο μικρή χώρα που κινείται γύρω από την οικονομία; Οι εκλογές αφορούν και την ταυτότητα και αυτό είναι φανερό από τις διάφορες προτάσεις ενίσχυσης της τοπικής γλώσσας, Letzeburgesch language.

Ένας από τους Ευρωπαίους ηγέτες που σίγουρα εύχεται να επανεκλεγεί ο Μπετέλ… δεν είναι άλλος από τον Μακρόν.. καθώς ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται όσο περισσότερους συμμάχους μπορεί στο Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς δεν ανήκει σε καμία ευρωομάδα. Φαίνεται πως ίσως να μην τα καταφέρει ο Γάλλος πρόεδρος να γίνει ο ρυθμιστής των επόμενων ευρωεκλογών… Γιατί; Μα σύμφωνα με τις προβλέψεις βάσει εθνικών δημοσκοπήσεων… το République En Marche κερδίζει 21 από τις συνολικά 79 έδρες στο Κοινοβούλιο, δηλαδή το κόμμα του Μακρόν θα έχει λίγους παραπάνω ευρωβουλευτές από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι έδρες στο επόμενο Κοινοβούλιο η βασική ισορροπία μεταξύ των μεγάλων ευρωομάδων μάλλον θα παραμείνει ως έχει – παρά γο γεγονός ότι οι έδρες θα μειωθούν μετά το Brexit. To ΕΛΚ θα παραμείνει η μεγαλύτερη ευρωομάδα με 178 έδρες με τους Σοσιαλδημοκράτες να έρχονται δεύτεροι με 137 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι παραμένουν τρίτοι με 73 ευρωβουλευτές που μπορεί να γίνουν 94 αν ο Μακρόν τελικά γίνει μέλος της πολιτικής τους οικογένειας, ή αν τελικά καταλήξουν μαζί σε κάτι νέο, όμως και πάλι οι αριθμοί τους κατατάσουν πολύ πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες.
Τι σημαίνουν όλα αυτά: Οι εκλογές μπορεί να αλλάξουν το σκηνικό όμως επί της ουσίας η εικόνα παραμένει η ίδια εδώ και πολύ καιρό βάσει των δημοσκοπήσεων. Ένας “μεγάλος συνασπισμός” μεταξύ ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκρατών μπορεί να καταλήξει σε μεγάλη πλειοψηφία.
Ο εφιάλτης για τον ΕΛΚ δεν είναι άλλος από τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση στην Ιταλία που αποτελούν μέρος των ακροδεξιών και λαϊκιστικών ευρωομάδων (ENF) και (EFDD) αναμένεται να λάβουν 28 έδρες (η Λέγκα του Βορρά) και 26 έδρες (Το Κίνημα 5 Αστέρων). Το Δημοκρατικό Κόμμα, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών ενδέχεται να κερδίσει 15 έδρες. Μόνο 4 έδρες αναμένεται να λάβουν τα κόμματα, που ανήκουν στο ΕΛΚ.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το Politico, o Γάλλος πρόεδρος, Ε. Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ήδη συνεργάζονται προκειμένου να σχηματίσουν μια νέα πολιτική συμμαχία που θα μπορούσε να βγάλει εκτός… τον Γκι Φέρχοφστατ από την μακρόχρονη θητεία του ως επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο… Όμως ο γερόλυκος, που σίγουρα το έχει μυριστεί όλο αυτό… έγραψε χθες στο Twitter ότι βασικός στόχος στις επόμενες ευρωεκλογές η αντιμετώπιση του εθνικισμού… Έθεσε τις βάσεις και το πλαίσιο γύρω από τη δική του εκστρατεία σε ό,τι αφορά και τη διαδικασία επιλογής υποψηφίου για τη θεση του προέδρου της Κομισιόν.

Στη Γερμανία

Πρώτη αλλά με ψαλιδισμένα τα υψηλά ποσοστά που άλλοτε απολάμβανε εκτιμάται ότι θα έρθει στις μεθαυριανές περιφερειακές εκλογές της Βαυαρίας, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), με νέα δημοσκόπηση να δίνει στο αδελφό κόμμα της Μέρκελ, ποσοστό κάτω από 33%. Η CSU, απ’ ό,τι διαφαίνεται, θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία που απολάμβανε επί δεκαετίες, καταγράφοντας αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, ένα από τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία της.
Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το ινστιτούτο Civey και δημοσιεύτηκε στο Spiegel δείχνει τη CSU να συγκεντρώνει το 32,9% στην πρόθεση ψήφου, με τους Πράσινους να έρχονται στη δεύτερη θέση με 18,5%. Για πρώτη φορά στην Ιστορία του η CSU φαίνεται να πέφτει κάτω από το 40%. Η πτώση των Χριστιανοκοινωνιστών σημειώνεται την ώρα που το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παρουσιάζει αύξηση, συγκεντρώνοντας το 12,8% στην πρόθεση ψήφου σε ένα κρατίδιο που επηρεάστηκε πολύ από την πολιτική ανοικτών θυρών που υιοθέτησε η καγκελάριος Μέρκελ το 2015 απέναντι στους μετανάστες. Η δημοσκόπηση εμφανίζει τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στην τέταρτη θέση με 11%

Στην Ιταλία

Θα αναλάβει το χρέος της Ιταλίας η ΕΚΤ, όπως πρότεινε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πάολο Σαβόνα; Ξεχάστε το… Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς δήλωσε στην Handelsblatt στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στο Μπάλι: “Η Ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί το τεράστιο δημόσιο χρέος της, κανείς δεν πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη”. Το υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2019 όπως τόνισε χθες ο Λουίτζι ντι Μάιο. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι απέκλεισε το ενδεχόμενο για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση να κάνει πίσω. “Δεν αλλάζουμε γνώμη σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα, τα οποία επενδύουν στο μέλλον και στην ανάπτυξη” ανέφερε ο Σαλβίνι, σε δηλώσεις του στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Radicale. “Δεν θα κάνουμε υποχρεωτική ανάληψη από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ιταλών, δεν θα ζητήσουμε τις χρυσές βέρες και δεν έχουμε στο πρόγραμμά μας πολέμους και νέες αυτοκρατορίες πέρα από τη Μεσόγειο” είπε με αρκετή δόση ειρωνείας.

Στην Ισπανία

Στην Ισπανία οι σοσιαλιστές και το αριστερό κόμμα Podemos συμφώνησαν σε έναν προϋπολογισμό αντιλιτότητας, αναφέρει η Pais. Για την έγκριση του προϋπολογισμού στην ισπανική βουλή, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ χρειάζεται τη στήριξη ακόμη ενός κόμματος. Η συμφωνία για τον νέο προϋπολογισμό προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ τον μήνα από 735,90 ευρώ που είναι σήμερα. Προβλέπει ακόμη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, φόρο στις ψηφιακές παροχές και φορολογικές αυξήσεις για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 130.000 ευρώ τον χρόνο.

Για εκκλησία Ουκρανίας

“Η εκκλησία της Ουκρανίας κέρδισε την ανεξαρτησία της στη μάχη με το Πατριαρχείο Μόσχας” αναφέρει η DW. Σε μια ιστορική στιγμή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος έδωσε το “πράσινο φως” στο αίτημα για πλήρη εκκλησιαστική ανεξαρτησία σε ό,τι αφορά τους Ορθόδοξους ιερείς από την Ουκρανία. Η κίνηση αυτή προκάλεσε οργισμένη αντίδραση από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία που για αιώνες είχε υπό τη δικαιοδοσία της τους Ορθόδοξους πιστούς στην Ουκρανία.
“Η Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία πήρε τελικά διαζύγιο από τη Μόσχα” σχολιάζει το Politico. Η Ρωσία μπορεί να κέρδισε την Κριμαία αλλά χθες έχασε μετά από 332 χρόνια τον έλεγχο επί της Ορθοδόξου Ουκρανικής Εκκλησίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο αρχιεκπίσκοπος της Κωνσταντινούπολης της Νέας Ρώμης και παγκόσμιος ηγέτης της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανακοίνωσε χθες ότι η Ουκρανική Εκκλησία πλέον είναι “αυτοκέφαλη” ή ανεξάρτητη. Επί της ουσίας ακύρωσε μια συνοδική επιστολή του 1686 με την οποία η Μόσχα έπαιρνε τον έλεγχο της μητρόπολης του Κιέβου. Η απόφαση του Βαρθολομαίου απειλεί να προκαλάσει ρήγμα μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολής που σύμφωνα με παρατηρητές θα μπορούσε να προκαλέσει βαθύ διχασμό από την εποχή του Μεγάλου Σχίσματος το 1054 που χώρισε την Καθολική από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα