13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Πως αναπληρώθηκε φέτος το «κενό» των βραβείων Νόμπελ Λογοτεχνίας

Διαβάστε επίσης

Ένα εναλλακτικό βραβείο Λογοτεχνίας για το 2018 έρχεται να υποκαταστήσει το κενό που ακολούθησε μετά την απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας να μην απονείμει φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το βραβείο αποδόθηκε στην συγγραφέα Μαρίζ Κοντέ, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο  και παρουσιάστηκε από την  Ελληνοσουδή δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Πασχαλίδου που εμπνεύστηκε και το βραβείο.  

Θα χρειαστεί να περιμένουμε έναν ακόμη χρόνο για να μάθουμε το όνομα του νικητή που θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, καθώς μέσα στα σχέδια του Ιδρύματος Νόμπελ, είναι την επόμενη χρονιά να ανακοινωθούν δύο νικητές συγγραφείς- ένας για το 2019 και ένας για το 2018. Μέχρι όμως να ανασυσταθεί η Σουηδική Ακαδημία όπως το Ίδρυμα Νόμπελ απαίτησε, μια άλλη ακαδημία, «η Νέα Ακαδημία», συγκροτήθηκε από συγγραφείς, δημοσιογράφους και διανοούμενους της Σουηδίας με σκοπό να αποδοθεί ένα αντίστοιχο βραβείο, το οποίο ονομάστηκε το Νέο Βραβείο Λογοτεχνίας.

Νικήτρια η Μαρίζ Κοντέ

Η 80χρονη Μαρίζ Κοντέ, γαλλόφωνη συγγραφέας από τη Γουαδελούπη η οποία θεωρείται μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς της Καραϊβικής είναι η νικήτρια του βραβείου. Έχει γράψει περίπου είκοσι μυθιστορήματα και είναι ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, ενώ στα ελληνικά δεν έχει μεταφραστεί κανένα βιβλίο της. «Θέλω να μοιραστώ το βραβείο αυτό με τους ανθρώπους της Γουαδελούπης. Η χώρα μου είναι πολύ μικρή και μνημονεύεται μόνο όταν συμβαίνουν φυσικές καταστροφές» δήλωσε σε βίντεο που απέστειλε η νικητρια, η οποία συμπλήρωσε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι ως λαός που αυτήν τη φορά αναγνωριζόμαστε για κάτι σημαντικό».   

Η διαδικασία ανάδειξης του νικητή του νέου αυτού του βραβείου ήταν δημοκρατική και διαφανής σε σχέση με τα πολλές φορές αινιγματικά κριτήρια της Σουηδικής Ακαδημίας. Μια λίστα 47 ονομάτων συγκροτήθηκε από βιβλιοθηκάριους της χώρας και στη συνέχεια ακολούθησε μια διαδικτυακά ελεύθερη ψηφοφορία, με την συμμετοχή  33.000 ανθρώπων από ολο τον κόσμο, από την οποία ξεχώρισαν τέσσερα ονόματα: της νικήτριας Μαρίζ Κοντέ, του Βρετανού Νιλ Γκέιμαν, της Βιετναμέζας Κιμ Τουί και του Ιάπωνα Χαρούκι Μουρακάμι ο οποίος στη συνέχεια ζήτησε να εξαιρεθεί από την διαδικασία.  

Η Σουηδική Ακαδημία δεν έχει κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο για την όλη διαδικασία.  Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Ακαδημία θα διαλυθεί αυτόματα μετά την τελετή της απονομής του βραβείου τον Δεκέμβριο. Ο ρόλος της ήταν εξαρχής συγκεκριμένος, αλλά μήπως εν τέλει ανέδειξε έναν νέο τρόπο βράβευσης στη σύγχρονη εποχή που δύναται να απειλήσει την αίγλη των βραβείων Νομπέλ;

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα