back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σκάνδαλο στημένων αγώνων στο βελγικό ποδόσφαιρο

Διαβάστε επίσης

Το βελγικό ποδόσφαιρο συγκολονίζεται από το σκάνδαλο για στημένα ματς και οικονομική απάτη από ατζέντηδες, προπονητές και ομάδες. Στο κρατητήριο πέρασε τη νύχτα της Τετάρτης ο τεχνικός της Μπριζ, Ίβαν Λέκο.

Το βελγικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στη δίνη σκανδάλου με επίκεντρο κύκλωμα που “έστηνε” παιχνίδια της πρώτης κατηγορίας για στοιχηματικούς σκοπούς, αλλά ταυτόχρονα συμμετείχε και σε οικονομικές απάτες σε περιπτώσεις μεταγραφών ποδοσφαιριστών. Συνολικά 57 άτομα συνελήφθησαν κι οδηγήθηκαν στον ανακριτή. Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκε ο μάνατζερ των Βέλγων πρώην παικτών του Ολυμπιακού, Σίλβιο Προτό και Γκιγιόμ Ζιλέ, Μοζί Μπαγιάτ, αλλά κι ο Ντέγιαν Βελίκοβιτς, ο οποίος είχε ενεργήσει στις μεταγραφές των Γκόικο Τσίμιροτ και Μάρκο Μιχόγεβιτς στον ΠΑΟΚ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Dejan Veljkovic
Ο Ντέγιαν Βελίκοβιτς

Ο Βελίκοβιτς είναι ύποπτος με βάση την έρευνα, για τον επηρεασμό των αποτελεσμάτων στις αναμετρήσεις Αντβέρπ – Όιπεν και Μέχελεν – Μπέβερεν την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας εντοπίστηκαν επαφές του με τέσσερα μέλη του συμβουλίου της Μέχελεν προκειμένου να έλθουν σε συμφωνία με τον διαιτητή, Μπαρτ Βερτέντεν, και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Μπέβερεν. Παράλληλα, ο Βελίκοβιτς φέρεται να επικοινώνησε με δύο αθλητικούς δημοσιογράφους προκειμένου να βαθμολογήσουν καλά τον διαιτητή στη συγκεκριμένη στήλη τους στον βελγικό Τύπο.

Η μέθοδος της οικονομικής απάτης

Όσον αφορά την υπόθεση της οικονομικής απάτης, ο Βελίκοβιτς κατηγορείται γι’ απόκρυψη προμηθειών και μπόνους από μεταγραφές ποδοσφαιριστών σε Μέχελεν, Γκενκ, Λόκερεν και Μπριζ. Τα κρυμμένα κεφάλαια διοχετεύονταν στους παίκτες μέσω funds με έδρες σε Κύπρο, Μαυροβούνιο και Σερβία. Εντοπίστηκαν 3.700.000 ευρώ σε μετρητά στις χώρες εκτός Βελγίου που διενεργήθηκε η έρευνα (Γαλλία, Λουξεμβούργο, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΠΓΔΜ), αλλά κι αντικείμενα αξίας 8.000.000 ευρώ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Mogi Bayat
Ο Γαλλοϊρανός Μοζί Μπαγιάτ

Με το ίδιο σύστημα ενεργούσε και ο Μοζί Μπαγιάτ. Μάλιστα για τις ενέργειες του οι πληροφορίες λένε πως δεν είχαν γνώση ούτε οι ομάδες, ούτε οι πελάτες τους.Τα βελγικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες οι αποκαλύψεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες καθώς από τις ανακρίσεις θα αποσαφηνιστεί πλήρως η δράση των εμπλεκομένων.

Στο κρατητήριο ο Λέκο

Αποτέλεσμα εικόνας για leko ivan
Ο Ιβάν Λέκο

Η πρωινή προπόνηση της Πέμπτης στην Μπριζ διεξήχθη χωρίς τον τεχνικό της, Ίβαν Λέκο, καθώς πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο. Ο 40χρονος Κροάτης προπονητής, ο οποίος τη σεζόν 2015-16 βρέθηκε στο πλάι του συμπατριώτη του, Ίγκορ Τούντορ, στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης στο δικαστήριο και το μεσημέρι, αφέθηκε ελεύθερος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα