back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στους αξιωματούχους των Βρυξελλών το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων

Διαβάστε επίσης

Στους αξιωματούχους των Βρυξελλών παρέπεμψε το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το θέμα έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν, κατά τη συνάντηση τους στο Μπαλί, όπου διεξάγεται η ετήσια Σύνοδος του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας.

«Το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων», υπογράμμισαν οι δυο αξιωματούχοι του Ταμείου.

«Το σημαντικό για την Ελλάδα είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλίσει την πρόσβαση στις αγορές και να σταθεί πλήρως στα πόδια της», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρολφ Στράουχ, κατά την ομιλία του στο Μπαλί.

«Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δίνουν ήδη καρπούς, η χώρα επιστρέφει σε θετική ανάπτυξη και υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Ο ESM στήριξε πέντε χώρες, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Όλες οι χώρες βγήκαν επιτυχώς από τα προγράμματά τους. Η Ελλάδα ήταν η τελευταία που το έκανε. Αυτό συνεπαγόταν μια τεράστια προσπάθεια σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη – ο ESM και το EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας) παρείχαν υποστήριξη ύψους σχεδόν 204 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τα χρόνια της κρίσης. Αλλά ήταν επίσης μια μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του ελληνικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η τήρηση των συμφωνηθέντων είναι μονόδρομος για να βγει η Ελλάδα από το κάδρο της κρίσης και να αποκαταστήσει την τρωθείσα αξιοπιστία της», τονίζει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή και την κρίση στην Ιταλία που έχει σημάνει συναγερμό στα κέντρα αποφάσεων στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στην εφημερίδα Παραπολιτικά ο κεντρικός τραπεζίτης, υπογραμμίζει και τη παγκόσμια επιδείνωση κλίματος με αιχμή τον εμπορικό και νομισματικό πόλεμο Ηνωμένων Πολιτειών-Κίνας, που δημιουργεί ένα οικονομικό περιβάλλον λιγότερο φιλικό απ’ ό,τι είχε υποτεθεί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα