back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Βαυαρία: Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τα exit poll

Διαβάστε επίσης

Σε δηλώσεις και ανακοινώσεις προέβησαν το βράδυ της Κυριακής οι αρχηγοί των κομμάτων μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία.

Μάρκους Ζέντερ

Σταθερότητα, σταθερότητα, σταθερότητα. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των δηλώσεων του βαυαρού πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ, μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία, που φέρνει το κόμμα του, την Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών, πρώτο αλλά με ποστοστό μόλις 35,4%, δεύτερους τους Πρασίνους με 18,5%, τρίτους τους τοπικής εμβέλειας Ελεύθερους Ψηφοφόρουε με 11,6%, τέταρτη την Εναλλακτική για τη Γερμανία με 10,9%, πέμπτους τους Σοσιαλδημοκράτες με μόλις 9,9% και τελευταίους του Φιλελευθέρους με 5,1% που εισέρχονται οριακά το κοινοβούλιο του Μονάχου, κάτι που και πάλι δεν θα καταφέρει η Αριστερά.

O Ζέντερ επεσήμανε την ανάγκη ανάλυσης του αποτελέσματος προκειμένου να εξευρεθούν τα αίτια τις επόμενες ημέρες και ότι στη Βαυαρία πρέπει να σχηματιστεί μία συνετή, βιώσιμη, ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση (αναφέρθηκε σε αυτό πολλές φορές). Τόνισε ότι το κόμμα του δέχεται με ταπεινοφροσύνη το αποτέλεσμα, παρόλα αυτά επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού χωρίς την CSU.

“Καθήκον της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών είναι να κρατήσουμε τη Βαυαρία ενωμένη. Εάν το κόμμα και η κοινοβουλευτική ομάδα συμφωνούν, εγώ μπορώ να συνεχίσω”, είπε χαρακτηριστικά ο Ζέντερ, θυμίζοντας ότι ο ίδιος είναι πρωθυπουργός μόλις έξι μήνες και ζητώντας ουσιαστικά να του δοθεί ο χρόνος και ο χώρος για να αποδείξει τι μπορεί να κάνει. Συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις για συγκρότηση τοπικής κυβέρνησης με τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων πλην της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Χορστ Ζέεχοφερ

Λίγο αργότερα, ακολούθησε μία λιττή ανακοίνωση από τον Χορστ Ζέεχοφερ, επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης και ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος παραδέχθηκε ότι αυτή δεν είναι καλή ημέρα για το κόμμα του, αλλά ότι βλέπει και την θετική πλευρά των πραγμάτων. “Από τη μία δεν είμαστε ικανοποιημένοι, από την άλλη όμως πήραμε την εντολή συγκρότησης κυβέρνησης”, είπε χαρακτηριστικά, “και τις επόμενες εβδομάδες θα ασχοληθούμε με αυτό. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να σχηματίσουμε μία καλή κυβέρνηση για τη Βαυαρία και θα φροντίσουμε να μην ξαναβρεθούμε στο μέλλον ξανά σε αυτή τη δυσάρεστη θέση”.

Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ

Την ίδια ώρα, συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο παραχωρούσε η γενική γραμματέας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών, του αδελφού κόμματος της CSU, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η οποία, θορυβημένη από το εκλογικό αποτέλεσμα της Βαυαρίας, δήλωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι το κόμμα της τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει μία προτεραιότητα: τις εκλογές στην Έσση που θα πραγματοποιηθούν στις 28 Οκτωβρίου. Την κυβέρνηση του εν λόγω κρατιδίου συγκροτούν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Πράσινοι και η Κραμπ-Κάρενμπαουερ επεσήμανε ότι στόχος της CDU είναι να συνεχιστεί εκεί η επιτυχημένη πορεία του κόμματος και του πρωθυπουργού Φόλκερ Μπούφιε.

Ερωτηθείσα εάν το κόμμα της και η πολιτική του Βερολίνου έπαιξαν ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα στο Μόναχο, η Κραμπ-Κάρενμπαουερ παραδέχτηκε ότι οι διενέξεις των τελευταίων μηνών σίγουρα δεν λειτούργησαν βοηθητικά, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η ίδια το έχει υπογραμμίσει αυτό δημοσίως, και γι’ αυτό μέλημα του κόμματός της είναι να πάνε καλύτερα στην Έσση. Τέλος, δήλωσε αισιόδοξη ότι ο μεγάλος συνασπισμός μπορεί να συνεχίσει επιτυχώς την πορεία του καθώς εσχάτως τα τρία κόμματα κατάφεραν να συμφωνήσουν σε σημαντικά ζητήματα.

Αντρέα Νάλες

Η επκεφαλής των μεγάλων χαμένων της βραδιάς, των Σοσιαλδημοκρατών, Αντρέα Νάλες, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ κακό για το SPD και όλα τα λαϊκά κόμματα, συνεχάρη τους Πρασίνους, ενώ διατύπωσε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η AfD εισήλθε σε ένα ακόμη κοινοβούλιο και συμπλήρωσε ότι αυτή εξέλιξη πρέπει να ανησυχεί όλα τα δημοκρατικά κόμματα.

Αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, η Νάλες παραδέχτηκε: Προφανώς δεν καταφέραμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους, το προσεχές διάστημα θα αναλύσουμε προσεκτικά το αποτέλεσμα”, το οποίο απέδωσε μερικώς “στην κακή επίδοση του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο” και στο γεγονός ότι το SPD „δεν κατάφερε να απεμπλακεί από τη διένεξη των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης“.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα